Scumpirea alimentelor, asul din mâneca lui Trump în alegerile prezidențiale! ”PIB-ul nu ține de foame!” - Revista Ferma
5 minute de citit

Scumpirea alimentelor, asul din mâneca lui Trump în alegerile prezidențiale! ”PIB-ul nu ține de foame!”

Scumpirea alimentelor l-a ajutat pe Trump să câștige votul popular în SUA. Schimbările climatice nu fac decât să agraveze criza alimentară globală. De la ulei de măsline la unt, vremea extremă crește costul vieții și are un impact politic dramatic. Economiștii au nevoie de o soluție, urgent!, scrie The Guardian.

scumpirea alimentelor asul din maneca lui Donald Trump Scumpirea alimentelor, asul din mâneca lui Trump în alegerile prezidențiale! ”PIB-ul nu ține de foame!”
Credit foto background @iStock.com/Nodar Chernishev, foto Donald Trump @lafayettestudentnews.com

75% DINTRE VOTANȚII LUI TRUMP SE CONFRUNTĂ CU DIFICULTĂȚI SEVERE CA URMARE A CREȘTERII PREȚURILOR!

Experiența creșterii semnificative a prețurilor produselor de bază, de la alimente la energie, a fost cea care a concentrat noua coaliție electorală a republicanilor. Aproximativ 75% dintre cei care l-au votat pe republican au raportat că s-au confruntat cu „dificultăți” sau „dificultăți severe” ca urmare a creșterii prețurilor; doar 25% dintre democrați au spus același lucru.

Când Trump a întrebat dacă americanii se simt mai bine acum decât în urmă cu patru ani, răspunsul majorității a fost un NU clar.

Scumpirea alimentelor are un impact politic, fătă doar și poate. La alegerile din acest an, în trei dintre cele mai mari economii ale lumii, partidele în exercițiu au fost taxate de alegători supărați de neputința lor în fața creșterii abrupte a costurilor pentru produsele esențiale.

INDIA ȘI JAPONIA, TAXATE DE VOTUL POPULAR. SCUMPIREA ALIMENTELOR, PRINCIPALUL MOTIV!

În India, Narendra Modi, despre care se presupune că se bucură de o dominație totală a politicii interne în cea mai rapidă economie din lume, și- a pierdut majoritatea parlamentară. Inflația prețurilor la alimente în țară se ridică la o medie de 8% de luni de zile, prețul orezului urcând până la cel mai ridicat punct din ultimii zece ani, în ciuda interdicției guvernamentale de export în iulie (care a fost ulterior ridicată).

Un sfert dintre alegători au menționat scumpirea alimentelor ca principală preocupare, cea mai mare de la începutul anilor 1980, și peste jumătate au considerat că guvernul a gestionat prost inflația.

În Japonia, coaliția conservatoare, condusă de Partidul Liberal Democrat, și-a pierdut majoritatea la alegerile anticipate. Prețul orezului a crescut cu 63% în ultimele 12 luni, cea mai mare creștere de la începerea înregistrărilor oficiale, rezultatul scăderii valorii yenului care a împins prețurile la îngrășăminte importate – și, în mod esențial, valul de căldură din vară care a afectat calitatea orezului și a dus la diminuarea recoltelor.

După decenii de inflație scăzută și de creșteri salariale nesemnificative, creșterea bruscă a prețului alimentelor de bază a fost un adevărat șoc politic!

ESTE ACEEAȘI POVESTE ÎN TOATĂ LUMEA!

Prețul uleiului de măsline din supermarketurile britanice a crescut cu până la 90% în ultimii doi ani, rezultatul direct al secetei și al căldurii extreme care reduc semnificativ recoltele din Marea Mediterană. Prețurile untului au crescut cu peste 80% în toată Europa, deoarece bolile și schimbările climatice au lovit direct efectivele de bovine.

Prețul sucului de portocale s-a dublat într-un an în SUA, iar căldura extremă, inundațiile și secetele au distrus recoltele de fructe în Brazilia și Florida.

Ploile torenţiale şi inundaţiile au afectat recoltele din întreaga Europă, iar Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU a raportat că preţurile mondiale la alimente au atins un nivel maxim în octombrie, cel mai mare din ultimele 18 luni!

Dar nu poți mânca PIB! Și dacă prețul alimentelor de bază crește și rămâne ridicat, atunci fiecare liră, yen sau dolar pe care îl aveți va valora mai puțin decât înainte. Cifrele oficiale ale inflației nu surprind această experiență brută a nivelului de trai și sentimentul de pierdere permanentă spre care se îndreaptă această stare de fapt, deoarece urmăresc să raporteze modificările medii ale prețului într-un coș de bunuri cumpărat de gospodăria medie.

Dar, de fapt, nu există o gospodărie „medie”, aceasta este doar o construcție statistică. Consumul real al gospodăriilor variază substanțial, oriunde pe glob s-ar afla!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →