Indicele FAO al preţului alimentelor la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni! - Revista Ferma
4 minute de citit

Indicele FAO al preţului alimentelor la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni!

Index preturi FAO

Indicele prețurilor la alimente al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește oscilaţiile lunare ale prețurilor internaționale ale principalelor mărfuri alimentare, a înregistrat o medie de 127,4 puncte în octombrie, în creștere cu 2% față de septembrie și cel mai ridicat nivel din aprilie 2023. Indicele a fost cu 5,5% mai mare decât în aceeaşi lună a anului trecut, dar încă cu 20,5% sub maximul de 160,2 puncte atins în martie 2022.

Creştere uşoară a preţului cerealelor

Indicele prețurilor la cereale a fost în medie de 114,4 puncte în octombrie 2024, în creștere cu 0,9 puncte (0,8%) față de septembrie, dar totuși cu 10,3 puncte (8,3%) sub valoarea din octombrie 2023.

„Prețurile globale ale grâului au crescut pentru a doua lună consecutivă, în mare parte din cauza condițiilor meteorologice care au afectat campania de semănat din toamnă la cei mai importanţi exportatori din emisfera nordică”, se arată în raportul FAO.

În plus, reintroducerea unui plafon neoficial de preț în Rusia și tensiunile în creștere în regiunea Mării Negre au exercitat o presiune ascendentă asupra prețurilor.

Prețurile mondiale ale porumbului și-au continuat tendința de creștere în octombrie, determinate parțial de cererea internă puternică din Brazilia și de provocările legate de logistica de transport în unele părți ale țării, din cauza nivelului scăzut al râurilor.

Ucraina introduce prețuri minime de export pentru cereale!

Indicele prețurilor pentru întregul orez a scăzut cu 5,6% în octombrie, reflectând cotațiile mai scăzute pentru orezul Indica, determinate de așteptările privind creșterea concurenței între exportatori, după eliminarea restricțiilor la export de către India pentru orezul fără spargere.
Index FAO preturi alimente
Sursa: FAO

Oleaginoasele şi uleiurile vegetale se apreciază

Indicele prețurilor la uleiuri vegetale a fost în medie de 152,7 puncte în octombrie 2024, în creștere cu 10,4 puncte (7,3%) față de septembrie și la un nivel maxim din ultimii doi ani. Creșterea a fost determinată de cotațiile mai mari la uleiurile de palmier, soia, floarea soarelui și rapiță.

Prețurile globale ale uleiului de floarea soarelui și de rapiță continuă să crească. Prețurile mondiale ale uleiului de soia au crescut în urma cererii globale ferme, pe fondul rezervelor limitate de uleiuri vegetale alternative.

Prețurile uleiului de palmier au crescut pentru a cincea lună consecutivă din cauza îngrijorărilor cu privire la producțiile mai mici decât cele așteptate și la scăderile sezoniere ale producției în țările producătoare cheie din Asia de Sud-Est.

Laptele şi produsele lactate în creştere

Indicele FAO al prețurilor la produse lactate a fost de 139,1 puncte în octombrie 2024, în creștere cu 2,5 puncte (1,9%) față de septembrie și cu 24,5 puncte (21,4%) mai mare decât valoarea sa din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Prețurile internaționale la brânzeturi au înregistrat cea mai mare creștere, reflectând disponibilitatea limitată a proviziilor pentru a satisface cererea de import pentru provizii spot pe fondul vânzărilor interne puternice, în special în Uniunea Europeană, unde producția de lapte a scăzut sezonier.

Prețurile mondiale la unt au crescut, de asemenea, în octombrie, pentru a treisprezecea lună consecutiv, ca urmare a cererii interne ridicate, a stocurilor limitate și a producției sezoniere scăzute de lapte în Europa de Vest. În schimb, cotațiile de preț pentru laptele praf, în special pentru laptele praf degresat, au scăzut din cauza producției sezoniere de lapte în creștere în Oceania și a cererii slabe de import la nivel mondial.

Index FAO preturi alimente
Sursa: FAO

Preţul cărnii în creştere moderată

Indicele FAO al prețurilor la carne a înregistrat o medie de 120,4 puncte în octombrie, în scădere marginală (0,3%) față de valoarea revizuită din septembrie și cu 8,4 puncte (7,5%) peste nivelul din urmă cu un an.

Prețurile internaționale la carnea de porc au scăzut cel mai mult, reflectând creșterea efectivelor sacrificate în Europa de Vest, în paralel cu o cerere internă și externă slabă.

  • Prețurile mondiale ale cărnii de pasăre au scăzut ușor, sub presiunea aprovizionărilor de export mai mari de la marii producători globali.
  • Prețurile mondiale ale cărnii de ovine au rămas în mare parte stabile, deoarece cererea globală în creștere a compensat creșterea aprovizionării odată cu noul sezon din Oceania.
  • Cotațiile internaționale ale cărnii de bovine au crescut moderat, susținute de achiziții internaționale mai puternice.
Index preturi FAO
Sursa: FAO

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →