Bănățeanul Samson Popescu, inginer agronom cu vechi state în producția de câmp, i-a mulțumit Celui de Sus pentru că, într-un final, va încheia cu bine un an cu destule provocări. Deși e secetă și de mai bine de o lună de zile nu a plouat deloc, în câmp nu e chiar catastrofă!
În zona Cărpinișului, din Câmpia Timișului, e mare uscăciunea. Fermierul Samson Popescu așteaptă să intre la recoltat, mai întâi floarea soarelui, apoi porumbul.
„E secetă în zona noastră, nu a căzut un strop de apă de 50 de zile. Săptămâna viitoare dau jos lanul de floare, nu am mult, doar vreo 15 hectare, probabil voi aduna peste 2,5 tone de semințe.
Porumb am mai mult – 100 de hectare, din estimările mele voi recolta între 5 și 6 până în 7 tone, pe aici este producția, deși plantele s-au uscat rapid mai mult din cauza arșiței și nu a secetei”, punctează el.
A încheiat contract pe 20 la sută din porumb și îi pare rău.
„Oferta a fost de 75 de bani pe kilogram, e un preț mic, dacă nu fac producție, nu știu cum o să o scot la capăt! Oricum, 5-6 tone sunt cheltuielile directe numa, nu mai vorbesc de cele indirecte care se adaugă, arenda, salariile, costurile de întreținere”, explică cultivatorul.
Așa că trebuie să recolteze cel puțin 7 tone să se aleagă cu ceva.
PRODUCȚII BUNE, în condițiile unui SEZON CU suficiente PROVOCĂRI
E mulțumit de semănăturile primului ciclu de producție.
„În principiu, culturile de toamnă au răspuns bine la tehnologia aplicată, am obținut producții bune, în condițiile unui sezon de agricol cu destule provocări. Grâu am făcut între 7 și 8 tone, am dat o mare parte din producție la 82 și 83 de bani că am avut datorii de achitat la furnizorii de inputuri!”, ne-a declarat fermierul din județul Timiș care a reușit să păstreze în magazie circa 100 de tone pentru comercializare, din care și grâu de sămânță.
„Văd, că prețul e în creștere, din păcate, însă, creșterea se va vedea mai mult la ăștia care fac comerț cu cereale și nu la noi, producătorii”, constată cu amărăciune.
„Am avut rapiță și am făcut vreo 3.200 kg/ha. Puteam realiza mai mult, dar în luna aprilie au fost nopți cu temperaturi scăzute și au înghețat o bună parte din flori”, explică fermierul din Cărpiniș.
„Măcar să punem BAZELE PENTRU URMĂTOAREA PRODUCȚIE!”
Inginerul Samson Popescu este preocupat să pregătească pentru rapiță și pentru grâu: „Dacă va ploua mai mult, cum se anunță, am putea face și arătură, dacă nu pregătim pentru grâu din disc sau cu Tigerul; măcar să punem bazele pentru următoarea producție, pentru că noi, agricultorii, trăim mereu cu speranța!”
Fermierul din Cărpiniș are de gând să facă unele modificări de parcurs. Cu siguranță va mări cu 20%suprafața destinată grâului, scăzând proporțional pe cea de porumb, iar din rațiuni economice, va reduce cantitățile de îngrășăminte.
„Șoarecii de câmp continuă să producă pagube, vom face tratamente mai multe. În anii secetoși dăunătorii proliferează, în anii cu ploi, bolile, așa că mereu avem de dus o luptă!”, finalizează scurta discuție inginerul Samson Popescu.