ROMOVIS: Cum poate fi sprijinit oieritul începând cu anul 2024? - Revista Ferma
3 minute de citit

ROMOVIS: Cum poate fi sprijinit oieritul începând cu anul 2024?

Semnal de alarmă în oierit: scad efectivele! STOP DECLINULUI EFECTIVELOR DE OVINE/CAPRINE DIN ROMÂNIA! Cum salvăm stânele?

ROMOVIS Cum poate fi sprijinit oieritul incepand cu anul 20246 ROMOVIS: Cum poate fi sprijinit oieritul începând cu anul 2024?

Ce modificări se mai pot face în Planul Strategic Național pentru anul 2024, astfel încât oieritul să rămână o îndeletnicire atractivă în România?

Iată un subiect cap de afiș la întâlnirea de lucru a Asociațiilor oierilor afiliate Federației Naționale Romovis la Sibiu, în perioada 27-28 iulie 2023.

STOP DECLINULUI EFECTIVELOR DE OVINE/CAPRINE DIN ROMÂNIA! 

După ani buni de creștere a efectivelor de ovine/caprine, începând cu 2020 evoluția șeptelului stagnează, ceea ce indică o posibilă scădere începând chiar cu acest an. Oierii vor să pună frână unui eventual declin al efectivelor de ovine/caprine din România.

”De la începutul intrării noastre în UE, sectorul ovin și caprin a avut o creștere fulminantă: de la peste 5.800.000 capete, la 12 milioane în 2020. Statisticile INS arată că în 2022 creșterea efectivului a fost de doar 1,2%, față de 10-15% în anii trecuți. Iar în 2023 probabil creșterea este zero. Ceea ce ne determină să tragem un semnal de alarmă. De aici, Doamne ferește să înceapă declinul”, a atras atenția Ionică Nechifor, secretar general al Federației.

ROMOVIS Cum poate fi sprijinit oieritul incepand cu anul 20241 ROMOVIS: Cum poate fi sprijinit oieritul începând cu anul 2024?

CE VOR OIERII DIN ROMOVIS?

După o serie de discuții interne, în a doua zi a întâlnirii, oierii din Romovis le-au prezentat propunerile lor reprezentanților instituțiilor care fac politici agricole și reglementări în sectorul ovine-caprine. Oierii i-au avut alături pe Daniel Botănoiu, consilier de stat în Cancelaria premierului Marcel Ciolacu, Florinel Bîrcă – director general la ANZ – Agenția Națională pentru Zootehnie, Iulian Bucur – secretar de stat în MADR, Cristian Laurențiu Mortasivu – Director de cabinet al Președintelui ANSVSA, Marius Badea, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu.

ROMOVIS Cum poate fi sprijinit oieritul incepand cu anul 20243 ROMOVIS: Cum poate fi sprijinit oieritul începând cu anul 2024?

PE SCURT, CÂTEVA DINTRE PROPUNERI

  1. Modificarea criteriilor de eligibilitate privind SCVZ pentru 2024: ajutorul să fie acordat fermelor de elită pentru un număr minim de 60 capete și maxim 500 capete, pe tot teritoriul României. Pavel Iovăneasă, președintele unei asociații (Retezatul Hațeg, jud. Hunedoara) care-și desfășoară activitatea în zona montană, a propus coborârea pragului pentru animalele beneficiare de subvenții în zona montană de la 60, respectiv 50, la 35 sau 40 de capete.
  2. Două noi măsuri de sprijin:
  • Un ajutor financiar pentru tineretul femel de prăsilă cu vârsta de 3-18 luni, pentru a menține rata de înlocuire a reformei anuale în ferme;
  • Sprijin pentru finisare/îngrășare miei: fermierii care fac dovada ca livrează miei cu o greutate medie de 35 kg către abatorizare sau la export.

ROMOVIS Cum poate fi sprijinit oieritul incepand cu anul 20247 ROMOVIS: Cum poate fi sprijinit oieritul începând cu anul 2024?

Detalii citiți în edițiile print ale Revistei FERMA.

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →