După datina străbună, pentru români, sfârşitul, dar şi începutul de an, sunt perioade în care se dă „liber” la consumul de carne de porc. Locuitorii din mediul rural, ori crescătorii profesionişti, au rezolvat problema relativ uşor prin, sacrificarea unor animale în „regie” proprie. Ceilalţi, în schimb, au putut opta fie între a-şi cumpăra un porc de pe piaţa liberă, fie a-şi cumpăra carne direct de la magazinele de profil.
Luna trecută, preţul cărnii de porc a ajuns să treacă, la noi, de 12 de lei în magazine, în timp ce porcul în viu a costat între 7 şi 9 lei kilogramul.
Locuitorii judeţelor româneşti limitrofe Ungariei, au găsit soluţia salvatoare: achiziţionarea de carne de porc (dar şi de pui, în acelaşi timp) din ţara vecină. De acolo, românii îşi pot procura carne, direct din măcelării, la preţul de 9-10 lei kilogramul (echivalentul în lei din forinţi). Adică aproape echivalentul unui kilogram de carne de porc viu, cumpărat din târgurile autohtone.
În ceea ce priveşte carnea de pui, tot din Ungaria, o găsim la preţul de 7-8 lei kilogramul. Comparativ cu preţurile autohtone (12-15 lei kilogramul), putem spune că profitul cumpărătorului – adică banii economisiţi – nu este unul tocmai de neglijat.
Trebuie să ştii de unde să cumperi
În lunile octombrie – noiembrie 2008, aprovizionarea cu carne de porc se putea face fără nici o problemă în aproape orice supermarket dintr-un oraş maghiar situat mai aproape de graniţa cu ţara noastră.
Treptat însă, profitând de presiunea „avalanşei” de cumpărători români, comercianţii unguri au mărit preţurile, de la 8 lei kilogramul la peste 10-11 lei kilogramul de carne de porc. Ori, la astfel de preţuri, rentabilitatea unei aprovizionări din Ungaria scade simţitor.
În ciuda acestui lucru, românii din vestul ţării au continuat să facă frecvent deplasări în ţara vecină. De ce? Stând de vorbă cu unii conaţionali, care îşi fac piaţa aproape exclusiv din Ungaria, am aflat secretul: măcelăriile continuă să practice preţuri modice la carnea de porc!
E vorba de măcelăriile folosite ca puncte de desfacere, de către unele abatoare. „Prin supermarketuri e mai greu acum să afli carne de porc ieftină, cum era prin noiembrie anul trecut. Dar la măcelăriile unor abatoare, încă poţi cumpăra carne proaspătă la 9 lei kilogramul”, susţine Ioan Pop din judeţul Arad.
Vestul ţării cumpără alimente din Ungaria
Majoritatea clienţilor români ai magazinelor ungureşti provin din judeţele Timiş, Arad şi Bihor. De regulă, aceştia îşi făceau piaţa în ţara vecină, în mod constant, încă din 1989 încoace. Atraşi de preţurile convenabile, dar şi de calitatea produselor, românii din zonele limitrofe au ajuns să cunoască în amănunt magazinele şi ofertele maghiarilor, în general.
Desigur, pe lângă carne şi produsele din carne, ai noştri se mai aprovizionează cu dulciuri, detergent ori alte bunuri de consum. Dacă pentru diverse bunuri alimentare ori nealimentare, românii merg în supermarketuri, în prezent carnea de porc se poate cumpăra convenabil doar din măcelării. Fie că acestea sunt situate lângă supermarketuri, ori în chiar în corpul abatoarelor propriu-zise.
În localitatea Gyula, de pildă, la doi paşi de un supermarket, se află un abator, care are şi punct de desfacere, de unde se poate cumpăra carne de porc şi mezeluri la preţuri mici.
În ceea ce priveşte oraşele, cele mai vizate sunt localităţile situate mai aproape de graniţă: Gyula, Mako, Szeged, unde merg, de regulă, timişorenii şi arădenii. Bihorenii, în schimb, optează pentru Komadi şi Biharkeresztes, iar sătmărenii sunt mai aproape de Debrecen şi Nyregyhaza.
Ce spun oamenii
O parte dintre cei cu care am stat de vorbă spun că vin în Ungaria la cumpărături de circa două ori pe lună, când achiziţionează alimente în valoare de circa 150-200 de euro. În mod special, ei urmăresc să cumpere carne de porc ori de pui, datorită preţului convenabil.
„Noi venim aici în special după carne de porc, ori de pui. Dar cu această ocazie mai cumpărăm şi dulciuri, ulei şi alte alimente. Familia noastră cheltuie în jur de 8 milioane de lei, la o tură de Ungaria”, spune Sorina din Timişoara. Un alt român, Costel din Arad susţine că merge în Mako, la un supermarket, de obicei o dată pe lună, şi cumpără, de regulă, carne, dulciuri şi bere.
Sfaturi utile pentru primul shopping în Ungaria
• Este indicat să schimbaţi leii în forinţi din România! Astfel obţineţi un curs de schimb mult mai bun.
• Majoritatea magazinelor din Ungaria nu acceptă plăţi cash decât în monedă naţională (forint).
• Mare atenţie la respectarea regulilor de circulaţie şi în special atenţie la restricţiile de viteză. În caz contrar riscaţi să plătiţi amenzi zdravene.
• Fiecare magazin mai mare are produse proprii, ale căror preţuri sunt, de obicei, cele mai mici din locaţia respectivă.
Articol publicat in revista Ferma nr. 1(68)
Românii din vest golesc măcelăriile din Ungaria
Cisteste si...
Un an cu mari probleme pentru Dimitrie Muscă: „Mi-e teamă că nu fac furaj pentru fermele mele de porci! Noi, fermierii, facem producția, nu Ministerul Agriculturii! A dat de pământ cu prețurile”
Dimitrie Muscă ar putea avem un sezon agricol cu mari probleme. Crede că va fi cea mai mică recoltă din […]
Start plată sprijin cuplat 2024: Cele mai mari sume care ajung în conturile fermierilor!
Start plată sprijin cuplat 2024 pentru fermierii din sectorul vegetal și crescători de animale: Peste 60 de milioane de euro […]
Fermierii români cultivă tot mai multă rapiță: Producții excelente cu hibrizii PT314 și PT315!
Fermierii români aleg rapița pentru a-și securiza producțiile și profiturile. Cultura de rapiță aduce numeroase avantaje, iar hibrizii Pioneer dezvoltați […]
Modificare Ordin MADR plăți APIA: Excepții pentru anul 2025!
Modificări importante Ordin MADR plăți APIA, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Ce se schimbă pentru beneficiarii […]
Sprijin cuplat porumb siloz: 195 euro/ha!
Ministerul Agriculturii a stabilit cuantumul pentru sprijin cuplat porumb siloz și pentru bunăstare vaci, pentru anul de cerere 2024. Subvenția […]
Ajutor de urgență pentru fermierii afectați de îngheț târziu de primăvară: 3.000 euro/ha!
Ajutor de urgență pentru fermierii români afectați de îngheț târziu de primăvară, anunță Ministerul Agriculturii. Ce sumă a solicitat România […]