Importul de lapte spot, carne și produse din carne, materialul seminal și biologic sunt pe lista interdicțiilor impuse de Comitetul Național pentru Situații de urgență – Centrul Național de Combatere a Bolilor, în urma ședinței extraordinare de marți, 12 martie. Ce alte măsuri s-au luat la Guvern pentru a preveni apariția de febră aftoasă pe teritoriul României!
CONTEXTUL EPIDEMIOLOGIC IMPUNE MĂSURI URGENTE ȘI STRICTE!
Centrul Național de Combatere a Bolilor a adoptat măsurile solicitate de ANSVSA ținând cont de:
- Contextul epidemiologic internațional determinat de apariția și evoluția recentă în Ungaria a unui focar de febră aftoasă, precum și de notificarea în luna ianuarie a unui focar de febră aftoasă în Germania;
- Contagiozitatea crescută a virusului care produce această boală, gradul ridicat de difuzibilitate al acestei boli, modul de transmitere al bolii;
- Eliminarea controalelor vamale ca urmare a intrării României în spațiul Schengen, ceea ce crește gradul de contaminare al fermelor de biungulate;
- Necesitatea adoptării urgente a unor măsuri suplimentare adecvate care să prevină apariția și evoluția acestei boli pe teritoriul României.
INTERZIS LA IMPORT: LAPTE SPOT, CARNE PROASPĂTĂ, LAPTE MATERIE PRIMĂ FĂRĂ ANALIZE
Începând cu data aprobării deciziei – 11 martie 2025, toate instituțiile din România cu responsabilități în combaterea bolilor (ANSVSA, DSVSA, Autoritatea Vamală Română, MAI prin Poliția de Frontieră, Poliția Română și Jandarmeria Română, Poliția Locală), precum și operatorii din exploatațiile de biungulate, vor adopta următoarele măsuri care să prevină apariția și evoluția febrei aftoase pe teritoriul României:
1. Traficul de camioane care transportă animale biungulate vii (bovine, ovine, caprine, porcine), cai, furaje, paie pentru așternut, compost, gunoi de grajd dinspre Ungaria spre România va fi interzis.
2. Afluirea și tranzitul dinspre Ungaria (toată țara) și Slovacia (zona de restricții conform dispozițiilor Comisiei Europene) a următoarelor produse va fi interzisă:
- carne proaspătă (refrigerată sau congelată) provenită de la animale biungulate;
- produse din carne provenite de la animale biungulate pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului febrei aftoase (fiind acceptate produse preparate termic);
- laptele spot;
- produse din lapte, pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului febrei aftoase;
- lapte materie primă pentru care nu se va putea face dovada că provine de la animale testate cu rezultate negative pentru febra aftoasă în ultimele 24 de ore anterioare expedierii;
- material biologic, material seminal, subproduse de origine animală.
Societățile comerciale care au contracte în derulare pentru procesare sunt obligate să notifice DSVSA județene în 24 de ore de la publicarea prezentei Decizii în grafic de livrări care va fi transmis DSVSA județene.
3. Toate fermele care au primit animale biungulate vii dinspre Ungaria și Slovacia după 1 februarie 2025 vor fi inspectate, iar în funcție de constatări, se vor preleva probe în vederea stabilirii statusului epidemiologic al exploatației.
4. Intensificarea măsurilor de dezinfecție și dezinsecție la nivelul unităților de creștere a animalelor menționate mai sus, cât și la nivelul mijloacelor de transport de orice fel care intră sau ies din exploatații.

CÂT VOR DURA INTERDICȚIILE!
Interdicțiile prevăzute în decizia Centrului Național de Combatere a Bolilor se vor aplica până la ridicarea măsurilor de restricții instituite ca urmare a diagnosticării febrei aftoase.
Începând cu data de 11 martie 2025 se stabilesc următoarele atribuții:
Atribuții la nivel de ANSVSA:
- Identifică principalele vulnerabilități asociate activităților de transport biungulate și propune mecanisme de prevenție și intervenție.
- Propune și implementează protocoale de colaborare cu instituțiile în măsură să susțină descurajarea transporturilor menționate dinspre Ungaria în România.
Atribuții la nivel de DSVSA:
- Asigură resursa permanentă de personal medical veterinar specializat și competent în scopul intervenției rapide în situațiile semnalate de Poliția de Frontieră, Poliția Locală și Inspectoratele de Poliție Județene.
- Efectuează inspecții și recoltează probe în vederea stabilirii statusului epidemiologic al exploatațiilor de biungulate, acolo unde se impune.
- Verifică efectuarea acțiunilor de dezinfecție efectuate în exploatațiile de biungulate, precum și a mijloacelor de transport care intră și ies din exploatație.
Febra aftoasă: Polonia blochează importurile de lapte din Ungaria! CE FACE ROMÂNIA?!