Febra aftoasă este una dintre cele mai grave boli infecțioase care afectează animalele, având consecințe economice devastatoare pentru fermieri și întregul sector agroalimentar. Un nou focar al acestei boli a fost confirmat în Ungaria, iar autoritățile europene ar trebui să ia măsuri stricte pentru a preveni răspândirea sa.
Polonia a impus deja restricții de import. Ce fac autoritățile din România?!

Primele simptome ale febrei aftoase deja la începutul lunii martie
Potrivit autorităților din Ungaria, au fost înființate zone de excludere și căutarea sursei de infecție este în curs de desfășurare.
În Ungaria, febra aftoasă a izbucnit pentru prima dată din 1973. Întreg efectivul de 1.400 de capete bovine au fost sacrificate!
Virusul febrei aftoase este încă endemic în Turcia, Orientul Mijlociu și Africa, multe țări din Asia și părți din America de Sud. Cel mai recent, a existat și un caz la bivoli în Germania în ianuarie 2024.
Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OMSA) a raportat că acesta este primul focar de febră aftoasă confirmat în Ungaria din 1973. Boala a fost identificată într-o fermă din județul Győr-Moson-Sopron. Primele simptome, inclusiv febră mare, au fost observate la animale pe 3 martie 2025.
„Deși virusul febrei aftoase nu este considerat o amenințare pentru sănătatea publică, impactul său economic și capacitatea ridicată de transmitere sunt motive serioase de înăsprire a măsurilor de prevenție”, a transmis OMSA pe platforma X.
Focar de febră aftoasă în Ungaria: Reacția autorităților poloneze
Serviciile veterinare din Polonia sunt în alertă constantă din cauza focarului de febră aftoasă identificat în Ungaria, scrie farmer.pl
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale al Poloniei a organizat o ședință extraordinară pentru a lua măsuri imediate de prevenție. Astfel, la 7 martie 2025, ministrul agriculturii a semnat un regulament care interzice importul anumitor bunuri din Ungaria și dintr-o parte a Slovaciei, măsuri care au intrat în vigoare luni, 10 martie.
Polonia blochează importurile de lapte din Ungaria!
Interdicția se aplică următoarelor produse provenite din Ungaria și Slovacia:
- Animale artiodactile (domestice și sălbatice) și material biologic asociat;
- Carne proaspătă, organe, carne tocată, preparate din carne și alte produse de origine animală;
- Lapte crud, colostru și produse lactate;
- Paie și fân.
„Ministerul a asigurat că serviciile veterinare poloneze rămân într-o stare de alertă constantă. Se efectuează inspecții riguroase la punctele de frontieră cu Slovacia și Republica Cehă, în colaborare cu poliția și alte autorități”, se arată într-un comunicat oficial.
Reacția Uniunii Europene și controversele privind comunicarea informațiilor
Uniunea Europeană nu a emis imediat restricții pentru produsele din Ungaria. Cu toate acestea, Polonia a decis să acționeze rapid, impunând restricții temporare proprii, care au intrat în vigoare la data de 10 martie 2025.
Jacek Zarzecki, vicepreședintele Consiliului de Administrație al Platformei Poloneze pentru Carne de Vită Durabilă, a comentat situația: „Ne-am gândit că după cazul febrei aftoase din Germania putem răsufla ușurați, dar iată că a apărut un nou focar. De această dată, situația este mai gravă, deoarece focarul a fost identificat la o fermă cu un număr mare de bovine de lapte.”
Controverse au apărut în urma faptului că informația despre focarul din Ungaria a fost divulgată public de către un oficial polonez pe rețelele de socializare cu o zi înainte de confirmarea oficială de către autoritățile maghiare. „Pe de o parte, este bine că Polonia a fost bine informată, dar dezvăluirea prematură a unor date neconfirmate poate crea panică inutilă”, a adăugat Zarzecki.

Un risc major pentru industria agroalimentară
Febra aftoasă reprezintă o amenințare majoră pentru economia agricolă, iar fermierii trebuie să fie vigilenți. Ultimul caz de febră aftoasă din Polonia a fost înregistrat în 1971, și până în prezent, țara a reușit să rămână liberă de boală. Cu toate acestea, situația actuală arată că prevenția trebuie să rămână o prioritate.
România, alături de Polonia, a susținut modificări ale Politicii Agricole Comune (PAC) la Bruxelles, care ar permite investiții în achiziționarea de animale și protecția fermelor de astfel de amenințări. Această criză poate fi un moment potrivit pentru a reitera această inițiativă în fața Comisiei Europene.
Care este reacția autorităților din România?
România trebuie să implementeze măsuri clare, așa cum au făcut alte state, precum Polonia. Introducerea unui buletin de analize pentru transporturile de lapte și animale, precum și verificarea la frontieră sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii bolii, dar până acum autoritățile nu au luat decizii ferme!
Odată intrată boala în țară, nu se mai poate gestiona nimic. La final, când tragi linie, vedem că suntem total incapabili să facem ceva. Noi nu avem încă măsurile, noi nu avem încă soluțiile, noi nu avem nimic! – ne-a declarat Ionuț Costin Lupu, Director executiv Holstein RO
”Am obosit ascultând astăzi un zumzet hilar… <Încercăm, suntem vremelnici, suntem parteneri> … Offf… nu, nu prea o sa fim parteneri dacă în România va apărea un focar de febră aftoasă în vreo fermă de vaci cu lapte… Văcarilor li se vor omorî vacile, iar decidenții se vor întoarce osteniti, cel mai probabil după 8 ore la birou, la cățeii și pisicile lor de apartament.
CONCLUZIE! Nu ne aduceți, prin vorbe atent meșteșugite și lipsă de reacție, febra aftoasă la poarta fermei… Dacă febra aftoasă va defila în România, la fel ca PPC sau PMR, asta se va întâmpla în primul rând din cauza lipsei de reacție!”, a scris directorul executiv Holstein RO pe pagina sa de facebook.
Marți, 10.03.2025, Președintele ANSVSA Alexandru Bociu s-a întâlnit în regim de urgență cu fermieri crescători de vaci, membri și reprezentanți ai asociațiilor de profil.
Ce s-a discutat/propus, dar încă nu s-a luat nicio decizie!
- Suspendarea traficului de camioane care transportă lapte, materie primă, animale vii și furaje din Ungaria către România, pentru a proteja fermele din țara noastră;
- Limitarea temporară a comerțului intracomunitar cu carne proaspătă, produse din carne și lactate din Ungaria și Slovacia;
- Testarea voluntară a efectivelor de bovine și posibilitatea vaccinării împotriva febrei aftoase;
- Realizarea de teste rapide în fermele unde s-au înregistrat animale provenite din ferme maghiare, pentru a depista rapid orice focar de febră aftoasă.
Aceste posibile măsuri au fost transmise Centrului Național de Combaterea Bolilor iar astăzi, 11 martie va avea loc o nouă întâlnire pentru stabilirea deciziilor și restricțiilor pe care le va lua țara noastră pentru a preveni apariția febrei aftoase pe teritoriul României.