4 minute de citit

Roboţii anului 2021 în zootehnie, la FIRA

Astfel, roboţii sau mașinile autonome trebuie să se adapteze la ritmul natural de creştere, aducând în același timp un beneficiu real pentru bunăstarea animalelor. Companiile producătoare de tehnologii destinate sectorului creşterii animalelor trebuie să ţină seama de aceste exigențe. Iată ce inovații au prezentat firmele din domeniu la Salonul Internațional FIRA 2021!

 

LELY EXOS FACE TREABA PÂNĂ LA CAPĂT

Premiat la FIRA 2021, Lely Exos este o mașină care poate efectua în regim autonom două operaţii: recoltarea/cositul furajelor verzi, direct din câmp, după care le transportă şi le adiministrează la grajd. În același timp, Lely Exos poate duce şi împrăştia îngrășăminte lichide pe câmp.

Practic, Lely Exos realizează două operaţii costisitoare mai ales din punct de vedere al forţei de muncă și al manoperei şi, în acelaşi timp, optimizează procesul de furajare cu nutreţ verde, evitând tasarea solului şi risipa de furaj.

 LELY EXOS_b


Urmăriți imaginile video cu Lely Exos în misiune!

 

FAMILIA DE ROBOŢI ERMMI

 

Aflat încă în curs de dezvoltare, ERMMI este o familie de roboți de dimensiuni reduse, concepută pentru fermele mai mici. Constructorul Easton Robotics a utilizat un ampatament reglabil unic, adaptat unui robot – vehicul terestru autonom – care îşi poate schimba în mod dinamic distanţa dintre roți pentru a se deplasa pe rânduri aflate la distanţe diferite. Cu ajutorul unor brațe și implemente atașate, ERMMI poate fi adaptat pentru a efectua o mare varietate de sarcini. Modelele viitoare vor fi de mai mari dimensiuni, robuste, vor avea brațe articulate şi durată lungă de funcţionare.

 Foto 3 Ermmi_eastonrobotics_b


XO MONITORIZEAZĂ MEDIUL ŞI ANIMALELE

Robotul XO a fost conceput de către Octopus Biosafety pentru crescătorii de păsări care doresc să crească productivitatea şi prin îmbunătățirea bunăstării. XO urmăreşte parametrii de mediu, tratamentele efectuate şi monitorizează starea de sănătate a animalelor.

Roboţii XO execută mai multe operaţii: scarificarea aşternutului, analiza unor parametri de mediu şi chiar nebulizare în adăposturile pentru păsări.

 Foto 4 XO_b


SWARMBOT, ROBOT UNIVERSAL

Platforma SwarmBot, concepută de către SWARMFARM, este un echipament universal care poate realiza o serie de activităţi agricole specifice, de la lucrări între rânduri şi până la suprafețe mari sau culturi irigate, în livezi, podgorii și gazon.

Utilajele SwarmBot sunt special proiectate şi construite pentru a permite menţinerea centrului de greutate, pe roți şi la lăţimi de 2, 3 sau 4 m și la o gamă diversă de înălțimi, pentru diferite culturi. SwarmBot poate fi echipat cu cositori și pulverizatoare de la peste 10 furnizori diferiți. Multe alte aplicaţii sunt în curs de dezvoltare.

 Foto 5 SWARMFARM 1_b


T-MOOV, AJUTORUL AVICULTORILOR

Robotul T-Moov asistă crescătorii de păsări, patrulând în jurul adăposturilor de păsări timp de 24/7, pentru a stimula comportamentele naturale ale păsărilor. Robotul execută această sarcină repetitivă în locul fermierului, reduce numărul de vizite la cuibare, fără a le stresa suplimentar și le îmbunătățește starea de sănătate. T-Moov încurajează păsările să depună ouăle în cuibare.

Robotul T-Moov reduce agresivitatea şi îmbunătățește comportamentul păsărilor, iar prin varietatea de stimuli acustici și vizuali, creează un mediu de viață mai bun.

T-Moov poate fi controlat cu ajutorul unei aplicaţii pe mobil, iar Tibot Technologies a testat robotul T-Moov în ferme de reproducţie pentru câini şi curcani.

 Foto 6 T-MOOV-poultry-robot_b

 

un articol de

GHEORGHE GHIȘE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →