Cu toate presiunile care au existat în ultima vreme, de la criza semiconductorilor, la scumpirile generate de creşterea preţurilor la energie şi până la războiul din Ucraina, producătorii de maşini şi echipamente agricole au reuşit, se pare, să gestioneze cât de cât situaţia şi au continuat să livreze fermierilor tehnica de care au nevoie. Nu la capacitate maximă, desigur, dar cine a fost prevăzător şi-a putut securiza investiţiile pentru campaniile agricole viitoare.
Agricultura de precizie înseamnă oportunităţi noi
Ediţia din acest an a târgului AGRARIA a fost mai mult decât generoasă cu cei interesaţi să descopere noile tehnologii din domeniu. Au existat şi câteva absenţe de marcă printre expozanţi (IPSO şi Claas, ca să numim doar două dintre ele), însă dincolo de aceste excepţii toate firmele specializate şi-au trimis reprezentanţi la Jucu. Mai mult ca oricând, însă, agricultura de precizie a constituit un element de atracţie pentru vizitatori.
Multe companii, inclusiv Riagro, care comercializează drone şi despre care am scris recent în paginile revistei noastre, au venit la cea mai importantă expoziţie agricolă din Transilvania pentru a-şi promova produsele şi serviciile. Aplicarea tratamentelor fitosanitare şi cartarea terenurilor pentru determinarea indicilor de vegetaţie cu UAV-uri a devenit, iată, o opţiune interesantă şi chiar economică pentru fermieri.
Robotul care a sucit minţile
Tot la capitolul „smart farming” poate fi inclusă şi dezvoltarea danezilor de la Agrointelli, care au creat un robot complet autonom ce poate fi utilizat pentru o mulţime de aplicaţii în câmp, de la semănatul de precizie şi prăşitul mecanic al buruienilor, până la fertilizarea culturilor, şi nu numai.
Robotti a fost adus la Agraria de către compania maghiară Evofarming KFT, care deţine drepturile de comercializare pentru piaţa românească. Interesul pentru acesta a fost atât de mare în timpul târgului, încât până la final a şi fost vândut direct din stand unui fermier italian!
Preţul de achiziţie, 210.000 de euro, nu pare o avere pentru cineva care doreşte să-şi optimizeze procesele de lucru, rezolvând totodată şi problema forţei de muncă. Asta pentru că Robotti funcţionează independent, având nevoie de un operator doar pentru a-i stabili traseul şi coordonatele de lucru.
Premieră: Tractorul pe metan
O altă premieră absolută a fost prezenţa la standul AgroConcept a tractorului alimentat cu gaz metan dezvoltat de New Holland. T6.180 este o soluţie demnă de luat în considerare pentru cei care îşi produc singuri biogazul. O alternativă ecologică la consumul de motorină şi care poate aduce economii importante într-o fermă.
T6 Methane Power are o autonomie de lucru de trei-patru ore până la o zi întreagă, în funcţie de capacitatea rezervoarelor de gaz (atenţie, nu vorbim de GPL, ci de gaz natural!) cu care acesta este echipat. Transmisia şi punţile sunt aceleaşi ca la modelul convenţional, însă alimentarea este cea care face diferenţa. Acest tractor este deja în oferta AgroConcept, putând fi comandat şi în România.
O combină cu totul specială
Sigma a adus în platforma de la Jucu o combină de pantă, lansată de Massey Ferguson în 2021. Este vorba de un model din gama Beta AL 4, special creată pentru relief colinar, ce permite recoltarea pe suprafeţe cu înclinaţii de până la 38% pe direcţie transversală, 35% pe pantă ascendentă şi 8% pe pantă descendentă, fără a afecta în vreun fel calitatea materialului recoltat.
Sistemul integrat de orizontalizare asigură flexibilitate excelentă şi precizie înaltă de copiere a terenului, oferind totodată un confort sporit pentru operator şi performanţe optime de lucru.
Modelul expus la Agraria dispunea de un motor AGCO Power de 306 CP şi un buncăr de cereale de 8.600 litri.
Transfer de date în timp real
La standul MEWI am putut admira noul modul FendtOne cu care sunt echipate deja unele tractoare ale producătorului german. Prezentat pentru prima dată la Agritechnica, în 2019, noua unitate de control va deveni probabil un standard pentru toată gama de tractoare Fendt. Deocamdată sistemul a fost implementat pe seriile 200, 300 şi 700.
FendtOne facilitează interacţiunea totală între managerul de fermă şi operator. Practic, prin intermediul acestei platforme digitale, poţi acum planifica datele de teren şi lucrările în mod independent pe un computer sau smartphone, după care toată informaţia generată o poţi transmite către operator. E ca o extensie a biroului direct în câmp, pentru optimizarea tuturor proceselor de lucru.
Investiţii pentru Transilvania
Colaborator apropiat al echipei DLG InterMarketing, organizatorul AGRARIA, unde de ani de zile se ocupă de logistica demonstraţiilor cu maşini şi utilaje în câmp, pe care le şi comentează pentru publicul vizitator, Ovidiu Ranta s-a declarat mulţumit de cum s-a desfăşurat ediţia 2022 a târgului.
„Interesul pentru tehnică agricolă în Transilvania este mare. Încă este nevoie de investiţii în exploataţiile din această zonă a ţării iar spre bucuria mea ediţia din acest an a expoziţiei Agraria a adus foarte mulţi vizitatori. Cei doi ani de pandemie ne-au ajutat pe undeva să ne calibrăm şi să reevaluăm anumite lucruri din perspectivă energetică, dar şi economică”, a remarcat specialistul în mecanizarea agriculturii de la USAMV Cluj-Napoca.