3 minute de citit

Robocrop, primul robot care culege zmeură

Fermierii din Marea Britanie plătesc muncitorilor sezonieri 1-2 lire sterline pentru fiecare kilogram de zmeură culeasă. În condiţiile actuale ale crizei europene de forţă de muncă în agricultură, dezvoltarea unui robot care să culeagă zmeura devine tot mai necesară pentru marile ferme producătoare de fructe de pădure.

 

Alege și culege în 10 secunde

Robotul a fost dezvoltat de Universitatea din Plymouth în parteneriat cu Hall Hunter, unul dintre principalii producători de fructe de pădure din Marea Britanie. Varianta actuală a robotului are o înălțime de 1,8 metri şi un singur braţ de recoltare. Ghidat de senzori și camere 3D, dispozitivul de prindere se apropie de fructele coapte, le culege şi le plasează în tava de colectare.

Robocrop 1_b

Procesul de lucru este perfecţionat continuu folosind învățarea automată (machinelearning), o formă de inteligență artificială. Practic, sistemul poate „învăţa” sau își poate îmbunătăți performanțele în funcție de datele pe care le procesează. În parametrii normali de lucru, dispozitivul de prindere alege şi culege o zmeură coaptă în circa 10 secunde sau chiar mai puțin și o aruncă într-o tavă unde fructele sunt sortate după maturitate, înainte de a fi ambalate şi livrate către supermarketuri.

Pe prototipuri ale robotului s-au făcute teste în ferme din Marea Britanie pentru recoltarea de zmeură şi încercări în teren, în China, care au arătat că acesta poate culege roșii şi conopidă.

 

Robotul „muncește” 20 ore/zi

Fermele mari producătoare de fructe de pădure din Marea Britanie au nevoie de un număr tot mai mare de lucrători pentru recoltare. Dacă un robot poate culege cu 10.000 mai multe fructe/zi decât un om, acesta devine mai profitabil.

raspberry-robot_b

Dezvoltarea Robocrop a costat 700.000 de lire sterline şi nu se cunoaşte încă preţul final de vânzare al unei unităţi, dar, după plata inițială, roboții vor avea costuri de funcționare relativ mici și pot lucra 20 de ore în loc de 8 ore pe zi.

Cel mai probabil, va mai dura ceva până când Robocrop va putea fi utilizat în mod fiabil pentru recoltare. Până atunci…, tot oamenii vor culege zmeura!

 

25.000 FRUCTE CULESE ÎNTR-O ZI

Deoarece roboții nu „obosesc”, aceştia pot lucra timp de 20 de ore pe zi, dar cea mai mare provocare pentru dezvoltatorii proiectului este adaptarea la diferite condiții de lumină/iluminare, astfel încât fructele coapte să fie identificate rapid.

Varianta actuală a Robocrop are un singur braț, însă versiunea finală va avea patru braţe și este proiectat să culeagă circa 25.000 de fructe într-o singură zi, în vreme ce un om culege 15.000 fructe/zi.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →