DN AGRAR Group (BVB: DN), cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producţie de lapte de vacă şi producţie vegetală, a încheiat anul 2023 cu un profit net de 23 milioane de lei, cu 63% mai mare.
Marja profitului net a ajuns la 15%, faţă de 9% în 2022. Rezultatele înregistrate au fost susţinute de creşterea producţiei de lapte şi optimizarea costurilor operaţionale fixe. Cantitatea de lapte livrată de fermele DN AGRAR a crescut cu 14%, până la aproximativ 55 milioane de litri de lapte, ca urmare a creşterii efectivului de animale. Compania şi-a menţinut constantă cifra de afaceri, la 151 milioane de lei, în contextul scăderii preţului laptelui la nivel european.
Jan Gijsbertus de Boer, Preşedinte al Consiliului de Administraţie, CEO DN AGRAR Group: „În 2023 ne-am concentrat pe proiectele de investiţii anunţate pentru modernizarea, digitalizarea şi integrarea companiilor din grup. Am prioritizat tehnologia modernă de conservare a solului şi am crescut numărul de bovine tinere, în pregătirea extinderii capacităţii de producţie în cadrul noii ferme de la Straja. Toate acestea au contribuit la îmbunătăţirea performanţei operaţionale în cursul anului 2023. Vom continua optimizările în 2024, an în care anticipăm o creştere a profitului net, odată ce tineretul bovin ajunge la maturitate şi creştem producţia. Ne-am asumat o strategie de dublare a afacerii până în 2027, iar iniţiativele strategice anunţate, rezultatele operaţionale şi financiare solide au atras dublarea numărului de acţionari. Începând cu luna martie 2024 acţiunile DN AGRAR au fost incluse în indicii MSCI.”
Elemente cheie ale situaţiei şi rezultatelor financiare în 2023 faţă de anul 2022:
- Veniturile din exploatare au fost de 235 milioane lei, în creştere cu 14%;
- Veniturile din producţia vândută au fost de 149 milioane lei, un avans de 2%;
- Cheltuielile de exploatare au fost de 200 milioane de lei, în creştere cu 10%, în contextul creşterii cheltuielilor cu materiile prime şi materialele consumabile, în strânsă legătură cu creşterea numărului de tineret bovin, de animale direct productive în fermă, şi a suprafeţelor lucrate pentru asigurarea necesarului de furaje;
- Activele totale au ajuns la aproximativ 308 milioane de lei, în creştere cu peste 31%;
- Datoriile totale se ridică la 172 milioane de lei, un avans de 13%;
- Datoriile pe termen lung au înregistrat o creştere uşoară de 3% faţă de finalul anului 2022, până la 96 milioane de lei, ca urmare a investiţiilor în curs efectuate la ferma Apold pentru creşterea capacităţii de producţie cu 50%.
Principalul proiect de investiţii al DN AGRAR pentru perioada 2024-2027 este noua fermă Straja, situată în apropierea oraşului Alba Iulia, unde a fost demarată construcţia pentru o capacitate viitoare de 5.000 de animale. La capacitate maximă, această fermă va aduce o creştere de aproximativ 40% a efectivului total de bovine al grupului şi va produce, în medie, 100.000 de litri de lapte, pe zi. Alte proiecte includ continuarea instalării de roboţi în fermele deja existente, finalizarea fabricii de compost şi diversificarea activităţii prin noi linii de afaceri.
Grupul DN AGRAR include 13 societăţi, dintre care 4 ferme a căror activitate principală o reprezintă creşterea bovinelor de lapte (ferma Prodlact), producţia de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar şi Apold), precum şi producţie agricolă vegetală. Grupul desfăşoară o activitate integrată oferind inclusiv servicii de logistică şi transport de lapte de vacă la nivel naţional şi european. În domeniul cerealelor, grupul cultivă peste 7.000 de hectare, cu cereale şi furaje, în principal pentru a asigura hrana celor peste 14.000 de animale existente în fermele DN AGRAR Group.
Despre DN AGRAR Group
DN AGRAR Group este cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producţie de lapte de vacă şi producţie vegetală. Grupul activează în centrul Transilvaniei, în judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara. Compania a fost înfiinţată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer şi este listată la Bursa de Valori Bucureşti, în piaţa AeRO din februarie 2022. Începând cu data de 19 septembrie 2022, acţiunile DN AGRAR sunt incluse în indicele BETAeRO al celor mai tranzacţionate companii din Sistemul Multilateral de Tranzacţionare SMT. Din 1 martie 2024, acţiunile DN au fost incluse şi în indicii MSCI Frontier IMI şi MSCI Romania IMI (Investable Market Indices), la categoria Small Cap.
Principalele domenii de activitate ale companiei sunt zootehnie, producţie agricolă vegetală, prestări servicii în agricultură, logistică, transport, turism şi servicii de consultanţă pentru afaceri şi management.
Mai multe detalii pe https://dn-agrar.eu
Facebook: https://www.facebook.com/DNAGRAR
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=GxRW4II1F6c
***
Contact presă:
Daniela Maior (şerban), all@vertikgroup.eu, +40 742 242 662