Participarea revistei Ferma la Agritechnica s-a materializat prin prezenţa la standul internaţional al DLV. De asemenea, revista Ferma a fost membră a juriului internaţional care acordă premiul „Maşina anului 2010”.
În preziua deschiderii pentru presă şi oficiali a expoziţiei Agritechnica 2009 a avut loc la sediul DLV din Hanovra întâlnirea partenerilor internaţionali ai Deutscher Landwirtschaftsverlag (dlv). La acestă întâlnire au participat partenerii şi colaboratorii ai DLV din Olanda, Danemarca, Polonia, România, Rusia, Suedia, Spania, Ungaria, Germania.
La acesta întâlnire s-a discutat situaţia agriculturii şi a presei agricole din fiecare ţară. Participanţii au pus în discuţie principalele probleme cu care se confruntă piaţa agricolă şi perspectivele pentru 2010.
Viziunea acestei reţele internaţionale este „Think global, act local” (Gândeşte global, acţionează local) şi se doreşte impulsionarea şi dezoltarea fiecărei companii-membru. Suportul mutual îl constituie participarea comună la expoziţii şi dezvoltarea unor concepte comune precum UsedTecWorld.
Agritechnica 2009 – tehnică „la greu”
În cadrul expoziţiei am remarcat calitatea deosebită şi noutatea utilajelor şi maşinilor expuse. Practic toate marile companii din domeniu au fost prezente la expoziţie.
Din România au participat cu standuri proprii două companii: Intermarketing & Consulting SRL (organizatori Agraria) şi Raal SA din Bistriţa. Evident, la toate standurile marilor companii producătoare de maşini agricole au fost prezenţi şi dealerii din România.
Machine of the year 2010
Premiul „Maşina anului” se acordă din anul 1997 de către DLV. Începând de anul acesta a fost constituit un juriu internaţional format din jurnalişti de prestigiu din ţara gazdă şi din Danemarca, Germania, Polonia, Rusia, Suedia, Ungaria şi România (Revista Ferma).
Aproximativ 300 de invitaţi au fost prezenţi la eveniment, manifestarea fiind deschisă de Amos Kotte CEO al DLV şi prezentată de Detlef Steinert, Managing Editor al dlz Agrarmagazin. Premiul “Maşina anului 2010” a fost acordat la 13 categorii:
1. Tractoare de foarte mare putere: Claas Xerion 5000 / 4500
2. Tractoare de mare putere: Fendt 800 Vario
3. Tractoare de putere medie, clasă superioară: New Holland T 7000 şi Claas IH Puma CVX
4. Tractoare de putere medie, clasă inferioară: Fendt 200 Vario
5. Tractoare compacte/speciale: Fendt 200 Vario V/F/P
6. Combine cerealiere : Massey Ferguson Delta şi Fendt 9460 X
7. Combine recoltat furaje: Krone Big X
8. Remorci autoîncărcătoare pentru furaje: Pöttinger Jumbo Combiline
9. Maşini pentru prelucrarea solului plugul Lemken Juwel
10. Semănători : Kverneland GeoSeed
11. Maşini de stropit – echipament pentru îngrijirea plantelor : Leeb GS
12. Maşini pentru recoltat sfeclă şi cartofi: Grimme Rexor 620, combină pentru recoltat sfeclă
13. Energie regenerabilă: Envitec Feedcontrol
14. Speciale: John Deere – “Echipament automatizare tractor“ pentru sistemul ISOBUS şi aplicaţia comună cu Pöttinger.
MUNAX A CÂŞTIGAT „SHELL SERVICE AWARD”
Sâmbătă, 8 noiembrie, în prezenţa unei largi audienţe, au fost decernate premiile „Shell Service Award”.
Aceste premii sunt acordate din anul 2001, în parteneriat, de către revista Agrartechnik şi Shell Deutschland Schmierstoff GmbH, subsidiara germană a Shell Company, premiantele fiind cele mai bune companii de service din domeniul maşinilor agricole.
Câştigător al premiului „Shell Service” pentru România a fost compania Munax SRL din Timişoara.
DLV: EDITURA AGRICOLĂ
dlv Deutscher Landwirtschaftsverlag este cea mai mare editură agricolă din Germania şi este în top ten edituri în Germania, are peste 35 de publicaţii cu un tiraj lunar de peste 1,2 milioane exemplare. DLV are 371 angajaţi şi o cifră anuală de afaceri de 62 milioane euro (2008).
Cele mai renumite publicaţii ale DLV sunt:
• Wochenblatt – săptămânal, distribuit în landul Bayern; tiraj 103.352 exemplare, 101.092 abonaţi
• dlz Agrarmagazin: lunar, distribuţie în Germania, Austria, Elveţia; tiraj 100.000 exemplare, 65.733 abonaţi