Reguli esenţiale pentru însămânţări de calitate - Revista Ferma
8 minute de citit

Reguli esenţiale pentru însămânţări de calitate

foto pag14 m Reguli esenţiale pentru însămânţări de calitate

Constantin Scarlat, administrator al societăţii agricole Agralmixt SA, din localitatea Andrieşeni, judeţul Iaşi, este de părere că semănatul culturilor de primăvară se poate executa, în anumite condiţii, şi mai târziu. „Am semănat odată soia şi la 15 iunie, din câte îmi amintesc, ca dată mai târzie. În această campanie, până în prezent am finalizat semănatul la floarea soarelui”, spune Constantin Scarlat.


Cât putem întârzia cu semănatul?


„Mai am de însămânţat culturile de porumb şi de soia, dar suntem în grafic
Constantin Scarlat, fermier din localitatea Andrieşeni, judeţul Iaşi

De ce nu-şi face fermierul griji în privinţa semănatului mai târziu? „Datorită condiţiilor climatice din 2012, o să fie bine şi pentru culturile semănate mai târziu. Plantele vor fi ajutate să se dezvolte mai repede de explozia căldurii din perioada de faţă”, afirmă Constantin Scarlat.

În schimb, în opinia sa, este foarte important să ştii să alegi hibrizii potriviţi. „Eu o să pun hibrizi de toate tipurile, de la timpurii până la semitardivi. Desigur, ei sunt aleşi şi în funcţie de perioada în care se vor semăna”, spune Constantin Scarlat.

Probabil cea mai stringentă problemă a momentului, dar şi a viitorului imediat, este cea a rezervei de umiditate din sol. „Suntem nevoiţi să ţinem cont foarte mult de apa din sol. Mai precis, de conservarea apei din sol, întrucât, după cum se vede, culturile suferă în lipsa ei, iar pagubele sunt enorme. Astfel, eu am renunţat la arătura din toamnă şi caut să lucrez cu utilaje cu o singură trecere pentru a conserva apa din pământ”, a explicat Constantin Scarlat.

Pentru acest ciclu de producţie, unitatea administrată de Constantin Scarlat va avea următoarea structură agricolă: 800 ha cu porumb, din care 300 ha cu porumb comercial, 200 ha cu soia, respectiv 400 ha cu floarea soarelui.

„Folosind două semănători, pe opt rânduri, avem un ritm de aproximativ 55 de hectare pe zi
Tiberiu Kasa, fermier din judeţul Timiş

Tiberiu Kasa, administrator al societăţii Kasa Agroprest din localitatea Jimbolia, judeţul Timiş, spune că anul acesta va merge doar pe porumb. „Fiindcă noi cultivăm rapiţă ca plantă tehnică, şi nu floarea soarelui, dar şi pentru că trebuie să respectăm rotaţia culturilor, nu putem cultiva, de data aceasta, decât porumb”, explică Tiberiu Kasa.

Contrar opiniei generale, potrivit căreia semănatul trebuie efectuat cât mai din timp, la Kasa Agroprest funcţionează alte principii. „Noi nu suntem adepţii principiului că trebuie semănat cât mai repede, pentru că noi dorim să lucrăm după manual, iar manualele de specialitate spun că semănatul optim se face doar atunci când temperatura din sol este de minim 9oC. Dacă se seamănă la temperaturi mai scăzute, există riscul apariţiei dăunătorilor, dar şi de mucegăire”, afirmă Tiberiu Kasa.

În ceea ce priveşte semănatul foarte târziu, timişeanul consideră că acest lucru se poate produce în anumite condiţii. „Părerea mea este că se poate semăna şi mai târziu dacă se folosesc hibrizi corespunzători, fără ca aceasta să genereze pierderi de randament. Însă noi dorim să finalizăm semănatul până la 1 mai. Până acum am reuşit să realizăm circa 40 la sută din plan şi avansăm destul de repede”, a mai spus Tiberiu Kasa.

 

Temperatura şi umiditatea solului

Ce „trucuri” foloseşte administratorul Kasa Agroprest pentru a păstra apa în sol? „Mă refer la modul de executare al celor două arături, de toamnă, respectiv de vară, foarte importante pentru conservarea apei în sol. Astfel, la arătura din toamnă, brazdele trebuie să fie simetrice, complet răsturnate, la o adâncime de 33-34 centimetri, compacte, închise uniform. Iar la arătura din primăvară solul nu trebuie prelucrat în adâncime, ci doar superficial, la circa 14 centimetri de suprafaţă”, a detaliat Tiberiu Kasa.

Ion Voinea, Product Manager, KWS Seminţe, este de părere că fermierii sunt obligaţi să acorde o atenţie crescută modurilor de conservare a apei în sol. „La pregătirea patului germinativ regula de bază trebuie să fie conservarea apei în sol prin lucrări care să afâneze suficient stratul superficial fără a-l expune la vânt, prin lucrări complexe realizate la o singură trecere şi prin scurtarea cât mai mult posibil a intervalului dintre acestea”, susţine Ion Voinea.

 

Se recomandă eşalonarea semănatului

De asemenea, reprezentantul KWS consideră că, pentru a obţine rezultate maxime, fermierii trebuie să-şi eşaloneze lucrările de semănat în funcţie de anumiţi factori. „Fiindcă temperaturile din sol sunt influenţate de intervalele reci, se recomandă eşalonarea semănatului în funcţie nu doar de precocitatea hibrizilor, ci şi de posibilităţile genetice ale acestora de a avea un comportament mai bun sau mai puţin bun în funcţie de temperatura din sol în perioada de germinare”, explică Ion Voinea.

În portofoliul KWS se remarcă hibrizii de porumb: Losc, Severo, Gavott, Krabas, Kamelias, Kaifus, Karmas, Mikado care performează cel mai bine prin semănat foarte timpuriu; Kinemas, KWS 6471, KWS 2376, KWS1394, Stanza se recomandă a fi semănaţi către mijlocul epocii optime, iar Kornelius, KWS3381, Krebs şi Kitty, către finalul acesteia.

„Fiind organisme vii, distincte, cu comportament specific, hibrizii de porumb performează în condiţii despre care producătorii de sămânţă trebuie să informeze fermierii, astfel încât aceştia să poată să valorifice întregul potenţial genetic al materialului respectiv”, a adăugat Ion Voinea.

 

INFO

PRIMA ERBICIDARE
Când şi cum scăpăm de buruieni?

Stresul dat de factori precum temperaturi scăzute, lipsa sau excesul apei, lipsa unor elemente nutritive, concurenţa buruienilor determină în culturi deficite care nu mai pot fi recuperate.

În ceea ce priveşte buruienile, firmele de profil pun la dispoziţia fermierilor o gamă foarte largă de soluţii de erbicidare care să ferească culturile de primăvară de concurenţa buruienilor. Erbicidele preemergente cu formare de peliculă este bine să fie aplicate ppi., cu încorporare superficială pentru a putea conta pe efectul lor.

Sunt soluţii care permit ca prima erbicidare să fie făcută şi postemergent foarte timpuriu, până la două, trei frunze, astfel încât cultura să fie protejată aproape complet până la aplicarea ultimei erbicidări postemergente.

La floarea soarelui în sistem de cultură convenţională se poate folosi un erbicid total, prin lucrarea patului germinativ foarte devreme şi aplicarea acestuia la semănat fără a mai interveni cu alte lucrări, pentru a proteja cultura până la aplicarea erbicidelor postemergente antigramineice.

În cazul folosirii de hibrizi cu rezistenţă la erbicidele Pulsar sau Expres nu trebuie neglijată erbicidarea preemergentă, iar aplicarea postemergent să ţină cont de faza de sensibilitate maximă a buruienilor, şi nu de faza de dezvoltare a culturii.

Ion Voinea – Product Manager KWS Seminţe

Potenţial maxim de producţie

La porumb şi la floarea soarelui, potenţialul maxim de producţie al plantelor este generat de condiţiile în care se dezvoltă plantele între faza de 4 frunze (când plantula trece de la sistemul de hrănire heterotrof la cel autotrof) şi cea de 8-10 frunze (când mugurul terminal este la suprafaţa solului, părţile aeriene se dezvoltă rapid şi se generează viitoarele organe de reproducere).

Să ajutăm tinerele plante

Fermierii pot face performanţă în condiţii climatice dificile numai prin adaptarea fiecărei verigi tehnologice la condiţiile concrete din teren şi prin folosirea tuturor elementelor care să asigure o dezvoltare echilibrată a culturilor. Spre exemplu, fertilizarea pe rând, la semănat, cu îngraşăminte complexe, în funcţie de starea de fertilitate a solei, reduce costurile şi pune tinerele plante mai uşor în contact cu elementele nutritive, afirmă Ion Voinea.

Nu trebuie neglijate soluţiile oferite de stimulatorii de creştere, care să permită o răsărire explozivă şi o dezvoltare mai rapidă şi mai profundă a sistemului radicular.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →