8 minute de citit

Recolta de struguri 2019 a scăpat din iarnă

De acum încolo, producţia de struguri va fi determinată, în mod esenţial, de modul de întreţinere a plantaţiei. Pe tema lucrărilor agricole care vor fi executate în vie în luna martie, am purtat discuţii cu câţiva viticultori, ocazie cu care am aflat lucruri deosebit de utile.

Recolta de struguri 2019 a scăpat din iarnă_b

MARAMUREŞ
Reţete de fertilizare pentru producţii de 6-8 t/ha
“Până acum, la noi totul este în regulă, n-am avut temperaturi mai scăzute de -12 grade Celsius, cu excepţia a două zile, deci nu sunt probleme de degenerare a corzilor. Şi sperăm c, de acum încolo iarna nu va mai avea forţă, ca să ne poată afecta via…”, îşi începe relatarea Laszlo Hetei, administrator la societatea Hetei SRL, din localitatea Beltiug, judeţul Satu Mare.
În privinţa lucrărilor din luna martie, interlocutorul nostru spune că, în primul rând, va continua cu tăierile, aflate chiar acum în curs de execuţie. „Urmează să continuăm tăierile şi tocatul vergilor. Practic, se tunde via pe rând şi cu tocătorul se toacă resturile vegetale, care, astfel, se redau naturii. După aceasta, vom efectua deschiderea rândurilor, cu discul, lucrare prin care se trage pământul de pe rândul viei. Deoarece în toamnă via a fost acoperită, pentru a se proteja locurile altoirii de îngheţ, acum urmează descoperirea…”, explică Laszlo Hetei.
Tot în martie, o operaţiune importantă în vie o reprezintă aplicarea îngrăşămintelor şi a amendamentelor. “Acum trebuie să administrăm gunoi de grajd fermentat. Cu menţiunea că acesta trebuie pus înainte de a deschide rândurile, pentru a se putea încorpora mai bine în sol. Cât priveşte cantitatea, noi dăm cam 20 de tone pe hectar. Gunoiul se pune pe rând, lângă tulpină, şi se acoperă cu pământ”, arată Laszlo Hetei.
La un interval de 4-5 ani, administratorul societăţii aprovizionează solul cu amendamente. “Cam la 4-5 ani, mai facem, în plus, administrare de amendamente, pe parcelele unde n-am mai dat. Mergem pe circa 4-5 tone la hectar. Ca produse, preferăm amendamente de la Târgu Mureş, care sunt deşeuri de la fabrica de îngrăşăminte, cu o concentraţie de azot de numai 0,2%. Practic, acestea conţin carbonat de calciu, scopul fiind să îmbogăţim via cu acest element”, precizează interlocutorul nostru. Care este explicaţia aplicării amendamentelor la acest interval de timp? “Noi nu mergem pe producţii mari de peste 10 tone de struguri pe hectar, de exemplu, ci optăm pentru producţii controlate de 6-7-8 tone pe hectar. Scopul nostru nu este spre mult, ci spre o anume calitate”, ţine să menţioneze Laszlo Hetei.

Recolta de struguri 2019 a scăpat din iarnă_b

 

Nu uitaţi de curăţarea tulpinilor!

În opinia acestuia, o lucrare importantă, care este însă ignorată de către viticultorii mai puţin experimentaţi, o reprezintă curăţarea tulpinilor.“După părerea mea, curăţarea tulpinilor este o activitate foarte importantă, de făcut obligatoriu în luna martie. Pe măsură ce via creşte, sub coaja acesteia apar foarte mulţi paraziţi. O parte dintre viticultori doar tund via şi gata, se opresc aici, fără să fie atenţi şi la curăţare, ceea ce este o greşală enormă”, apreciază Laszlo Hetei.
Exploataţia deţinută de către societatea Hetei SRL, localizată în Podgoria Silvaniei, dealurile Crişanei, numără 22 de hectare. Referitor la soiuri, menţionăm: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Furmint, Riesling de Rhin, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Fetească Neagră, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc şi Syrah.

TIMIŞ
Cum se prioritizează tăierile în funcţie de soi
Din Maramureş, ajungem în Timiş, în zona Buziaş, pe Dealurile Silagiului, pentru a afla că, iată, nici aici, iarna n-a afectat viile.“Via nu a fost afectată deloc, la noi în zonă n-au fost probleme. Am avut şi temperaturi de -6 grade Celsius şi de -8 grade Celsius, în câteva nopţi. Or, via rezistă până la -23 de grade Celsius, deci n-am avut emoţii în această iarnă. În toamnă am dat cu zeamă bordeleză, ca să protezeje via…”, ţine să precizeze, încă din capul locului, Eugen Sărăcin, administrator la societatea Obsesia SRL, din localitatea Buziaş.
În privinţa lucrărilor viticole din luna martie, interlocutorul nostru spune că va începe cu arătura, apoi va continua cu stropirile şi tăierile. “Vom ara, cu siguranţă. Cum facem? Vom ara un rând da şi unul ba, la o adâncime cuprinsă între 10 şi 15 centimetri. Despre stropiri vă pot spune că le facem împotriva atacurilor acarienilor. Folosim produse care conţin zeamă bordeleză şi calciu. Concentraţia de zeama bordeleeză variază între 25 şi 30%“, susţine Eugen Sărăcin.
Referitor la tăieri, inginerul bănăţean ne dezvăluie strategia sa: “Trebuie plecat de la faptul că fiecare soi îşi are specificul lui. Noi deţinem 18 soiuri de vie şi încercăm ca pe fiecare să-l tratăm diferit. De exemplu, Feteasca o tai foarte târziu. Cabernetul şi Burgundul i-am tăiat astă-toamnă. Rieslingul, deoarece rezistă la frig, eu îl tai mai devreme. Principiul este ca soiurile care nu rezistă la frig să le tăiem mai târziu. Explicaţia ţine de faptul că, dacă vine un îngheţ, să nu afecteze toată ramura”, explică Eugen Sărăcin.
Societatea Obsesia SRL deţine aproape 100 de hectare de vie, în podgoria Dealul Silagiului, Buziaş. Dintre soiurile exploatate enumerăm: Fetească Albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Furmint, Mustoasă de Măderat, Fetească Neagră, Cadarcă, Burgund Mare, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sangiovese şi Cabernet Franc.

CONSTANŢA
Atenţie sporită la atacul cotarului
Următoarea oprire o facem în Dobrogea, aproape de oraşul Murfatlar, într-o zonă cu tradiţie şi referinţă, după cum se ştie, pentru viticultură. “În Dobrogea nu au fost nici un fel de probleme care să afecteze via, nici la mine în plantaţie şi nici la vecinii mei, din câte am aflat. N-au fost nici geruri ridicate, nici chiciură, cum s-a întâmplat anul trecut, deci pot să vă spun că plantaţia arată bine din acest punct de vedere. Iarna aceasta nu am avut nopţi cu temperaturi negative extreme care să ne producă pagube”, precizează, la debutul conversaţiei, Ion Vlădoi, administrator la societatea Familia Vlădoi SRL, localitatea Siminoc, oraşul Murfatlar.
Legat de lucrările planificate a fi executate în martie, interlocutorul nostru spune că, după intervenţiile manuale – tăiat, legat etc. -, se va trece la stropiri. “Probabil că în martie se va finaliza tăiatul viei, apoi se va continua cu legatul până spre sfârşitul lunii. După tăiat se poate face întinderea sârmei şi muşuroitul, mă refer la plantaţiile noi”, susţine Ion Vlădoi.
În opinia interlcutorului nostru, via trebuie supravegheată foarte atent în luna martie, o dată cu apariţia mugurilor, care pot fi atacaţi de cotar, cu urmări extrem de negative. “Dacă se constată că survine atacul cotarului asupra mugurilor, trebuie stropit în mod obligatoriu, deoarece acest dăunător mănâncă mugurii. Sigur, atunci când îţi permiţi, poţi să dai acest tratament preventiv, deoarece este destul de costisitor. În acest scop, se aplică insecticidul Karate Zeon. De obicei, se practică în plantaţiile vechi, care sunt mai afectate de cotar. Deci, noi vom urmări cum evoluează lucrurile şi vom stropi dacă va fi cazul. De asemenea, se poate proceda la un tratament preventiv împotriva făinării, care se poate face toamna sau primăvara, înainte de înmugurire”, explică Ion Vlădoi.
La un interval de 3-4 ani, Familia Vlădoi aplică îngrăşăminte. “O dată la 3-4 ani, se pot da şi îngrăşăminte. Noi aplicăm direct gunoi de grajd, cam între 10 şi 20 de tone la hectar. Îl cărăm cu remorca până în plantaţie, de unde muncitorii îl împrăştie cu coşurile”, susţine Ion Vlădoi.
Exploataţia deţinută de societatea Familia Vlădoi SRL, din Siminoc – Murfatlar, numără 17 hectare de vie. Dintre soiurile cultivate menţionăm: Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Muscat Ottonel, Riesling Italian, Tămâioasă Românească, Shiraz, Fetească Neagră, Merlot şi Cabernet Sauvignon.

STOPIRI PENTRU COMBATEREA ACARIENILOR
Pentru viticultori, martie este şi perioada în care aceştia trebuie să lupte cu acarienii. “O altă lucrare foarte importantă în martie este stropitul viei. Stropitul îl facem pentru distrugerea resturilor de acarieni, care ies la primele raze solare, şi a păianjenilor, care încep să activeze. Atenţie, via se stropeşte înainte ca aceasta să înceapă să înmugurească. Stropitul are un rol de spălare şi de dezinfecţie a viei”, punctează interlocutorul nostru.
Referitor la produsele folosite, Laszlo Hetei susţine că optează pentru substanţele cu sulf. “Ca produse, noi mergem cu cele care conţin sulf , bun atât pentru dezinfecţie, cât şi pentru că soluţia omoară acarienii şi păianjenii. Aplicăm până la 2-4 kilograme pe hectar. Sunt substanţe cu până la 80% sulf încorporat; se găsesc în comerţ şi se pot aplica cu succes. Sigur, cu succes se poate aplica şi piatra vânătă, care, după mine, este eficientă”, arată administratorul SC Hetei SRL.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/231 (ediţia 1-14 martie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției

11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 sfaturi pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă:
1. Efectuați verificările de rutină.
2. Spălaţi şi curăţaţi temeinic tractorul.
3. Goliți rezervorul și folosiți un combustibil de iarnă.
4. Verificaţi echipamentele de cauciuc.
5. Verificaţi presiunea şi umflaţi suplimentar anvelopele.
6. Gresaţi fiecare rulment/bucşă.
7. Scoateți bateriile în cazul “parcării” pe termen lung.
8. Parcați tractorul sub un şopron sau într-un garaj închis.
9. “Ajutaţi” tractorul să pornească în timpul iernii.
10. Nu uitaţi că iarna este momentul perfect pentru a face lucrările de întreținere şi reparaţiile.
11. Utilizați greutăți suplimentare, anvelope de zăpadă sau lanțuri pentru anvelope.

piata tractoarelor b 11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →