Rasele rustice, în ring la Zootehnica Show - Revista Ferma
5 minute de citit

Rasele rustice, în ring la Zootehnica Show

Foto 3 4 Rasele rustice, în ring la Zootehnica ShowPentru al treilea an consecutiv, conceptul ”Zootehnica Show” a fost prezent la AgriPlanta-RomAgroTec. Cortul dedicat zootehniei a găzduit exemplare de bovine pentru carne şi lapte, ovine şi caprine.

Genetica de top din fermele româneşti a fost completată cu o serie de dezbateri privind inovația și digitalizarea în zootehnie și nu au lipsit prezentările în ring ale raselor rustice românești, dar și externe, organizate în parteneriat cu Agenția Națională pentru Zootehnie – ANZ.

Sectorului zootehnic nu i-a lipsit componenta de procesare și produs finit, 10 producători cuprinși în proiectul ”Poftim, din România!” fiind prezenți în standul special amenajat pentru produsele tradiționale.

POFTIM, DIN ROMÂNIA!

Ideea proiectului s-a conturat anul trecut și s-a materializat cu primul eveniment organizat de 1 Decembrie 2023, de Ziua Națională a României, în sectorul 4. ”Primul eveniment a fost bine primit de către consumatori, dar am remarcat și satisfacția producătorilor, de aceea ne-am hotărât să-l multiplicăm la nivel național și să mergem peste tot în țară, acolo unde suntem solicitați”, ne-a spus Ionuț George Diaconeasa, consilier MADR.

La AgriPlanta-RomAgroTec inițiatorii proiectului ”Poftim, din România!” – Ministerul Agriculturii și Caprirom Sud Muntenia – Cooperativă Agricolă – au participat cu 10 producători de brânzeturi, miere, dulcețuri, carne și fructe proaspete. ”Noi le oferim producătorilor sprijin și facem o selecție, suntem foarte riguroși, nu facem rabat de la calitate și garantăm că sunt produse românești sau produse procesate din materie primă obținută în România”, a completat reprezentantul MADR.

La fiecare eveniment participă 25-40 de producători care, pe lângă condițiile legale pe care sunt obligați să le respecte, au înțeles cât de mult contează imaginea produsului, etichetarea, stabilirea cantităților și condițiile de transport.

Foto 2 20240523 135924 Rasele rustice, în ring la Zootehnica Show

RASE RUSTICE PREZENTATE LA ZOOTEHNICA SHOW

Prezentarea animalelor în ring a umplut cortul de vizitatorii interesați să vadă exemplarele apreciate drept ”deosebite” de către specialiști, dar mai ales de unde proveneau aceste animale.

S-a punctat, și nu o dată, importanța resursei umane specializată în zootehnie, care poate face diferența majoră între performanță și eșec în fermele din România!

Am remarcat prezența raselor rustice, locale, inclusiv două juninci Sura de stepă, rasă care a stat la baza formării celorlalte două rase românești: Bălțata românească și Bălțata cu negru românească. Sura de stepă, rasă în pericol de abandon, se află în conservare la Stațiunea Dancu din Iași, care deține un nucleu de 35 de vaci efectiv matcă iar ANZ are în baza genetică sute de doze de material seminal.

În ring au mai intrat două bivolițe gestante, în vârstă de 7, respectiv 9 ani, prezentate de Cristina Sandu din Călugăreni, Giurgiu, o crescătoare pasionată care deține 18 capete vaci adulte. Efectivul total de animale la nivel național este de 17 mii de capete, din care 9.000 sunt cuprinse în Registrul genealogic al rasei, gestionat de Asociația Crescătorilor de Bivoli din Transilvania.

Ionuț Matei, un tânăr crescător de animale din Prahova, a venit pentru al doilea an la Zootehnica Show cu două juninci Bălțata românească. Are un efectiv total de 50 de capete BR, aflate în control la ACVBR Sim. Bălțata românească este rasa cu cea mai mare pondere în România, cele 3 registre genealogice însumând un număr de 170 mii capete.

Prezentarea raselor autohtone s-a încheiat cu două exemplare din rasa Brună cu infuzie Brown Swiss, aparținând crescătoarei Daniela Marcu din Prahova, care deține o fermă cu 50 de capete. Registrul genealogic al rasei este coordonat de Asociația Bruna Schwyz Maramureș.

RASE DE CARNE LA ZOOTEHNICA

Deși nu este atât de răspândită în fermele românești, rasa de carne Aubrac a început să ocupe un loc important în preferințele crescătorilor. În jur de 2800 de capete sunt în prezent în România iar această rasă este bine adaptată sistemului extensiv de creștere. Două vițele Aubrac au fost prezentate în ringul Zootehnica Show.

Desigur, nu au lipsit exemplarele din rasa Angus. Ca de fiecare dată, fermele membre ale Asociației Aberdeen Angus România au prezentat animale în expoziție, mai exact un efectiv de 12 taurine (5 tauri și 8 femele) Angus provenite de la ferme din zona de sud-est a țării.

Foto 1 Ionut Diaconeasa Rasele rustice, în ring la Zootehnica Show
IONUȚ GEORGE DIACONEASA, Consilier MADR

Producătorii care se aliniază la cerințele și la standardele noastre sunt primiți cu drag în Poftim, din România!IONUȚ GEORGE DIACONEASA, Consilier MADR

LA MULȚI ANI, DR. MIHAI PETCU!

Fondatorul Agroindustriala Pantelimon, Mihai Petcu, a împlinit onorabila vârstă de 80 de ani în ziua de 24 mai, dar și 58 de ani de activitate și a fost sărbătorit și la AgriPlanta-RomAgroTec, alături de crescătorii de animale, oficialități și prieteni. Îi transmitem și noi ani mulți cu sănătate și să ne bucure în continuare cu înțelepciunea domniei sale și cu dragostea neprețuită pentru vaca de lapte.

La Zootehnica Show, ferma doctorului Petcu s-a prezentat cu vaci și vițele din rasa Holstein, ale căror performanțe sunt încă o dovadă a faptului că ”cel mai cunoscut văcar în viață pe care îl are România a pus bazele fermelor de elită pentru vaca de lapte în țara noastră”.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →