Camera Deputaţilor din Australia a adoptat o lege care vizează interzicerea exporturilor de oi vii pe mare începând cu 1 mai 2028.
Măsura, care face parte din proiectul de lege 2024 privind modificarea controlului exporturilor (care pune capăt exporturilor de oi vii pe mare), trece acum la Senat pentru o dezbatere suplimentară şi un vot.
Proiectul de lege a fost adoptat în camera inferioară, cu o marjă de 89 la 54. Guvernul federal a subliniat contextul economic şi considerentele privind bunăstarea care stau la baza interdicţiei.
Ministrul agriculturii, pescuitului şi silviculturii din Australia, Murray Watt, a subliniat că, în timp ce industria exportului de oi vii contribuie cu 77 de milioane de dolari la economia naţională, exporturile de carne de oaie sunt evaluate la 4,5 miliarde de dolari anual, cererea internă de produse din carne de oaie atingând 3,5 miliarde de dolari.
Exporturile de ovine vii
Tranziţia de la exporturile de oi vii este, de asemenea, susţinută de un pachet de 107 milioane de dolari destinat să ajute fermierii şi lanţul de aprovizionare din Australia de Vest, potrivit guvernului.
Ministrul Watt a declarat: „Planul de tranziţie stabileşte un echilibru între îmbunătăţirea bunăstării ovinelor şi acordarea de timp pentru o cale durabilă pentru crescătorii de oi, participanţii la lanţul de aprovizionare şi comunităţile din Australia de Vest, precum şi pentru ca partenerii noştri comerciali să se adapteze”.
Cu toate acestea, proiectul de lege s-a confruntat în continuare cu o examinare minuţioasă.
Mark Harvey-Sutton, directorul executiv al Consiliului australian al exportatorilor de animale, a declarat că trecerea proiectului de lege privind interzicerea oilor prin Camera Reprezentanţilor a fost un act de „ticăloşie politică”.
Proiectul de lege trebuie încă să fie adoptat de Senat, iar decizia poate influenţa semnificativ traiectoria viitoare a industriei ovinelor din Australia, în funcţie de rezultat.
sursa: agriland.ie