În urmă cu aproape 6 ani, brăileanul Cristel Urse, fermier din Chicineţu, comuna Ciocile, şi-a dorit modernizarea fermei zootehnice. Creşterea vacilor cu lapte e marea lui pasiune deprinsă din familie.
Fermierul a urmat un liceu agricol şi a lucrat o vreme ca tehnician veterinar. Mai târziu şi-a definitivat studiile universitare în managementul agricol.
PNDR sau FABRICA DE INSOMNII
Visul lui Cristel Urse este să exploateze animale de elită într-o fermă modernă. Are deja un efectiv total de 100 de capete, din care 42 sunt vaci la muls, încă 25 în repaos (gestante, înţărcate) şi restul e tineret de înlocuire. Animalele provin din rasele Bălţată Românească tip Simmental şi Bălţată cu Negru Românească tip Holstein.
Exploataţia este înregistrată într-o asociaţie de crescători de taurine din Vrancea care realizează şi COP şi ţine Registrul de Rasă.
În anul 2018 a depus la AFIR un proiect cu finanţare europeană pentru ”Înfiinţare fermă vaci şi achiziţii de utilaje” ce cuprindea: un adăpost modern pentru 60 de posturi, cu toate dotările de interior: sală de muls cu 2×3 posturi, maternitate pentru vaci, creşă pentru viţei, vestiare, fosă septică, tanc pentru răcirea laptelui, stand de furajare, stand de contenţie, hală metalică, platformă de îngrăşăminte organice, maşină de împrăştiat gunoi pe câmp şi vidanjă şi instalaţie cu racleţi de evacuarea dejecţiilor lichide, împrejmuire…
Tractorul cu încărcător frontal şi remorca tehnologică nu au fost cuprinse în cererea de finanţare pentru că le avea cumpărate cu banii proveniţi din profitul fermei.
”AM RĂMAS FĂRĂ BĂNUȚI!”
„Valoarea iniţială a proiectului a fost de circa 750.000 euro, cu 30% cofinanţare. În decembrie 2022, ferma de vaci ar fi trebuit să fi fost predată la cheie. Nu s-a întâmplat acest lucru pentru că am rămas fără bănuţi! Cauza? Au crescut foarte mult preţurile materialelor de construcţii!”, ne-a declarat cu amărăciune în glas fermierul.
Apoi a detaliat: „În deviz, un mc de beton costa 175 de lei şi acum s-a dus la 425 lei mc; fierul beton era 2 lei, iar eu l-am cumpărat cu 8 lei şi un pic. Au rezultat sume suplimentare de bani pe care nu le mai pot acoperi. Am mai pus noi 100.000 euro. Ne-am mai împrumutat de încă 120 de mii de euro şi tot ne mai trebuie vreo 50.000 ca să terminăm proiectul. Mai sunt lucrări, nu de anvergură şi nici de mare valoare, pe partea de electrică, împrejmuirea incintei, achiziţia de mobilier, finisările interioare, lucrări mici, care trebuie făcute! Acum sunt în analiză la câteva bănci, cu IFN-uri, să vedem care ar vrea să mă finanţeze. Sperăm să nu mă înec la mal, precum spune un binecunoscut proverb”!
CUM POATE FI PRELUNGITĂ DURATA DE EXECUȚIE?
Condiția de aprobare a prelungirii duratei de execuție pentru proiectele de investiții este ca stadiul implementării proiectului să fie de minimum 30% la data de 31 octombrie 2023, stadiu care poate fi demonstrat prin plățile efectuate de AFIR sau prin plățile efectuate de beneficiar către furnizorii de bunuri, servicii și lucrări.
Citeşte şi: O COOPERATIVĂ CERE PRELUNGIRE PENTRU EXECUȚIE
un articol de
MARIAN MUȘAT