4 minute de citit

Finanţările prin PNDR 2014-2020 nu merg ca pe roate. O COOPERATIVĂ CERE PRELUNGIRE PENTRU EXECUȚIE!

paioase bani 2 b Finanţările prin PNDR 2014-2020 nu merg ca pe roate. O COOPERATIVĂ CERE PRELUNGIRE PENTRU EXECUȚIE!Se pare ca finanţările prin PNDR 2014-2020 nu merg ca pe roate. Pe lângă alţi fermieri, probleme de finalizare a unui proiect întâmpină şi Cooperativa Agricolă Agro Matias Muntenia din Buzău care în 2020 a solicitat sprijin financiar de la AFIR, prin PNDR 2014-2020. Proiectul prevede înfiinţarea unui centru de procesare, depozitare şi comercializare a produselor, precum şi achiziţia de echipamente.

Din cauza unor probleme apărute, legate de un cadastrarea unui teren, organizarea licitaţiei pentru serviciile de proiectare, care au întârziat etapele procedurale, iată că la începutul anului 2023 proiectul tehnic este realizat, pregătit pentru a se solicita avizul AFIR.

Într-un memoriu justificativ, Niculiță Irinel-Daniel, reprezentantul legal al Cooperativei, solicită prelungirea perioadei de implementare a proiectului, explicând că excutarea a 30% este imposibilă “întrucât tot ce s-a realizat până acum în cadrul proiectului (aprobări, proiect, studiu de fezabilitate) au o valoare redusă, însă a necesitat mult timp. Așadar, am putea realiza atât procentul de 30%, cât și întregul proiect, într-un timp scurt, doar dacă ne este aprobată prelungirea termenului de implementare cu 12 luni”, precizează Cooperativa Agricolă Agro Matias Muntenia din Buzău.

MADR PRELUNGEȘTE CU 2 ANI IMPLEMENTAREA UNOR PROIECTE

Întrucât realizarea unor obiective de investiţii finanţate prin PNDR 2020 se află în impas, Ministerul Agriculturii a decis să extindă până la 31 decembrie 2025 durata de execuţie pentru o serie de proiecte.

„Decizia a fost luată în baza legislației europene care prevede extinderea cu încă doi ani a perioadei inițiale de implementare a PNDR care expiră la 31 decembrie 2023, dând astfel posibilitatea autorităților române să efectueze plăți și după sfârșitul acestui anDin datele deținute de AFIR, în prezent sunt în derulare 3.269 contracte finanțate prin PNDR 2014-2020, aflate în diferite stadii de implementare”, precizează MADR într-un comunicat din iulie 2023.

3.200 DE PROIECTE NU VOR FI FINALIZATE ÎN TERMEN!

Pe aceeaşi linie se înscrie şi AFIR. „În urma unei analize detaliate a portofoliului de proiecte pe care AFIR le are în implementare și pe fondul crizelor sanitare, energetice și de securitate de dată recentă pe care le-am traversat, am constatat că avem peste 3.200 de proiecte cu o valoare de 1,88 miliarde de euro care nu vor fi finalizate în termenul prevăzut în contractul de finanțare.

Aceste investiții pot avea șanse să fie finalizate, în condițiile prelungirii duratei de execuție peste data de 31.12.2023. Astfel, am decis împreună cu Autoritatea de Management să prelungim durata de execuție a contractelor de finanțare aferente acestor proiecte”, a precizat George Chiriţă, directorul general al AFIR.

COSTURI MAI MARI CU 400 MILIOANE EURO ÎN 2022

Anul trecut, Adrian Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii, anunţase Consiliul AgriFish că peste 3.000 de beneficiari de proiecte din zona agribusiness finanțate cu fonduri europene prin PNDR sunt în situația de a nu mai putea susține financiar costurile tot mai mari cu construcțiile și montajul.

Fermierii ar mai fi avut nevoie de vreo 400 de milioane de euro, potrivit evaluării MADR.

De asemenea, numai anul trecut, costul materialelor de construcție a crescut cu peste 60%, iar prețurile combustibililor, gazelor naturale și energiei electrice au trecut lejer de 40%, la care s-au adăugat creșteri semnificative ale cheltuielilor cu forța de muncă şi scumpirea preţurilor la maşinile, utilajele şi echipamentele agricole.

CUM POATE FI PRELUNGITĂ DURATA DE EXECUȚIE?

Condiția de aprobare a prelungirii duratei de execuție pentru proiectele de investiții este ca stadiul implementării proiectului să fie de minimum 30% la data de 31 octombrie 2023, stadiu care poate fi demonstrat prin plățile efectuate de AFIR sau prin plățile efectuate de beneficiar către furnizorii de bunuri, servicii și lucrări.

 

un articol de

MARIAN MUȘAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →