Prognoza AGROMETEO. Vremea, în proces de răcire! Starea de vegetație a culturilor agricole - Revista Ferma
4 minute de citit

Prognoza AGROMETEO. Vremea, în proces de răcire! Starea de vegetație a culturilor agricole

Cultura de porumb scaled Prognoza AGROMETEO. Vremea, în proces de răcire! Starea de vegetație a culturilor agricole

Perspective agrometeo până la data de 17 mai. Vremea normală sub aspect termic a intrat într-un proces de răcire treptată, pe majoritatea suprafețelor agricole.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra în limite apropiate de normele climatologice și 7…18°C, în restul zilelor, valori mai scăzute cu 1…5°C, în toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 11…24°C, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 2…14°C la nivelul întregului  teritoriu  agricol,  valori  mai scăzute  fiind  posibile  în  depresiunile nordice şi centrale.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va situa între 10…18°C, limite optime parcurgerii fazelor de creştere şi dezvoltare ale plantelor, îndeosebi la culturile de primăvară semănate până în prezent.

Se întrevăd ploi locale, izolat cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara. De asemenea, cantitățile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

REZERVA DE UMIDITATE DIN SOL

Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime în Maramureș, Crișana și Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local nordul, nord-vestul, vestul, sudul, sud-vestul și estul Munteniei, centrul, estul și sud-vestul Dobrogei, izolat nordul și  sudul  Olteniei,  estul  Moldovei.

Conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică), pe suprafețe extinse din Moldova și Oltenia, local în nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul și sudul Munteniei, nordul și centrul Dobrogei, estul și sudul Transilvaniei.

În cultura de porumb, rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Deficite moderate de umiditate în sol se vor înregistra local în estul, sudul și sud-estul Moldovei, estul Olteniei, sudul și izolat nord-estul Munteniei, nord-vestul Banatului.

STAREA DE VEGETAȚIE A CULTURILOR AGRICOLE

Ritmurile de vegetaţie ale culturilor agricole vor evolua în general normal în aproape toată ţara şi mai intens în zonele de câmpie, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla la alungirea paiului (70-100%), „burduf” şi înspicare (10-100%), precum şi înflorire (10-50%). Local, în sudul țării se va semnala maturitatea în lapte (10-30%).

Cultura de rapiţă va parcurge înflorirea (50-100%), apariţia silicvelor (10-100%) şi formarea boabelor în silicve (10-30%), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie.

La floarea-soarelui se vor continua răsărirea (50-100%) şi apariţia primei perechi de frunze (20-100%), precum şi înfrunzirea (4-10 frunze) în sudul şi vestul ţării.

În funcţie de data semănatului, porumbul va înregistra germinarea (70-100%), răsărirea (40-100%), formarea frunzei a treia (20-100%) şi începutul înfrunzirii (3-5 frunze).

În Transilvania şi Moldova, sfecla de zahăr îşi va continua răsărirea (40-100%) şi dezvoltarea rozetei de frunze, iar la cartof predominante vor fi fazele de încolţire şi răsărire (30-100%), precum şi formarea primei perechi de frunze (10-100%).

În majoritatea plantaţiilor, la sâmburoase se vor semnala creşterea fructelor/frunzelor/lăstarilor, iar în jumătatea de sud a ţării la soiurile timpurii de cireş se va semnala coacerea în „pârgă”. Speciile de seminţoase se vor afla predominant la dezvoltarea aparatului foliar şi formarea rodului.

Viţa-de-vie va parcurge creşterea frunzelor şi a lăstarilor, precum şi formarea inflorescenţelor, totodată fiind posibilă declanşarea înfloririi la soiurile timpurii de masă.

În general, lucrările agricole specifice se vor efectua în bune condiţii în cea mai mare parte a ţării, acestea fiind întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.

sursă INFO: ANM

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →