Într-o scrisoare deschisă adresată Prim Ministrului Marcel Ciolacu, Federaţia Naţională PRO AGRO „consideră situația este extrem de gravă” și nu vede la acest moment acțiuni concrete de prevenire a răspândirii bolii.
„Nu putem să nu observăm că ANSVSA s-a transformat într-un simplu contabil care anunță periodic numere tot mai mari de efective de rumegătoare afectate, fară să reușească să limiteze întinderea acestei molimi”.
Ca și efect al letargiei ANSVSA foarte multe afaceri de familie sunt afectate fară să știm care este capacitatea de refacere a acestor afaceri legitime care asigură în mod constant intrarea de lichidități în Romania prin exportul pe care îl realizează în întreaga lume. Sectorul ovin și caprin pun în valoare și milioanele de hectare de pășuni pe care Romania le are, iar declinul acestui sector va face ca banii europeni pentru aceste suprafețe să se piardă. Prin indecizia și lipsa de reacție a ANSVSA această molima va face ca sectorul ovin-caprin din Romania să aibă soarta celui de creștere a porcilor, caz în care efectivele de animale au ajuns la mai puțin de jumătate din efectivul avut la declanșarea pestei porcine africane.
Deşi ANSVSA este în subordinea secretariatul general al Guvernului dorim să atragem atenția dlui. Prim Ministru că inerția ANSVSA va continua să agraveze situația fermelor crescătoare de animale din Romania și va agrava și mai mult starea economica a multor comunități care se bazează pe creșterea animalelor. Sectorul este în declin și din cauze precum blocarea tranzitului atât de animale vii cât și de carcase de ovine cu Turcia. În acest sens solicităm diplomației romanești să accelereze discuțiile pentru deschiderea acestor rute dar și deblocarea piețelor care au fost blocate în trecut.
Ciobanii cer carantină 21 de zile în cazul fermelor cu animale de reproducţie.
Ne asumăm că lipsa mediului asociativ din rândul crescătorilor de ovine-caprine a dus la implementarea unor decizii pompieristice, în același timp, folosindu-se de această breșă discuțiile au fost purtate cu actori diferiți (așa zis reprezentanți ai domeniului), deciziile neavând consistenţa sau predictibilitate pentru sector. Sectorul ovin-caprin nu a beneficiat de investiții majore în ferme prin finanțări europene, vezi lipsa unei fabrici de prelucrare a lânii, azi Romania având un potențial major pe acest segment. Lipsa acestor investiții majore în ferme a dus la polarizarea desfacerii printr-un număr limitat de exportatori, asta ducând la situația de supraviețuire în subzistenta a fermei.
Federaţia Pro Agro solicită „un control mai ferm asupra ANSVSA” pentru rezolvarea celor descrise de noi mai sus, precum şi „consultări urgente la nivel de Guvern cu organizațiile representative din sector„.
Pro Agro_scrisoare deschisa pesta micilor rumegatoare