Un animal de talie mai mică, robust şi eficient economic – acesta este idealul spre care tinde Bogdan Vereş, proprietarul celei mai valoroase exploataţii specializate pe creşterea şi ameliorarea bovinelor Angus din România.

Creşterea bovinelor de carne din România intră într-o nouă eră. Printr-un parteneriat exclusiv cu EuroArgen, Angus House Farm din Gherla aduce pentru prima dată în ţara noastră genetică argentiniană de elită. Scopul acestei colaborări urmăreşte introducerea unor linii Angus unice în Europa, adaptate condiţiilor pedoclimatice de la noi din ţară.
Un Angus care să răspundă provocărilor din România
EuroArgen joacă un rol strategic în aducerea geneticii argentiniene pe piaţa europeană. Compania importă linii noi de bovine din Argentina, le creşte şi le ameliorează în propria fermă din Spania, apoi recoltează material seminal şi embrioni pentru a-i distribui în întreaga Europă.
„Este aproape imposibil să aduci în Europa material seminal direct din Argentina din cauza restricţiilor sanitare şi a incompatibilităţii privind protocoalele veterinare. De aceea, activitatea EuroArgen este vitală pentru fermele europene care doresc diversificarea genetică”, explică Bogdan Vereş. Această colaborare îi oferă oportunitatea unică de a combina liniile clasice scoţiene de Angus, considerate cele mai valoroase din Europa, cu linii argentiniene, obţinând astfel animale adaptate mai bine la condiţiile pedoclimatice din România.
De ce genetică argentiniană?
În prezent, argumentează Bogdan, în fermele din Marea Britanie, bovinele Angus sunt crescute în condiţii ideale, cu iarbă din belşug şi precipitaţii din abundenţă. Aceasta a dus la dezvoltarea unor exemplare masive, de aproximativ 900 kg, furajate ieftin. În România, în schimb, unde condiţiile climatice diferă, aceste animale nu sunt la fel de eficiente din punct de vedere economic.
„Noi avem nevoie de un animal de talie medie, perfect adaptat condiţiilor locale. Genetica argentiniană aduce exact aceste caracteristici: animale robuste, cu picioare scurte, masă corporală bine dezvoltată, dar greutate totală redusă”, explică clujeanul, dând exemplu un studiu realizat în Statele Unite care demonstrează avantajele economice ale acestei abordări.
Diversificarea genetică, cheia sustenabilităţii
Angus House Farm a urmărit în permanenţă diversificarea genetică pentru a îmbunătăţi performanţa efectivelor de animale. Din Australia, Bogdan a introdus rezistenţa la secetă, extrem de utilă în contextul verilor tot mai calde şi secetoase din România. Pe de altă parte, genetica importată din Canada i-a permis să obţină produşi mai bine adaptaţi la condiţiile iernilor aspre, în timp ce genetica americană a pus accent pe creşterea performanţei la îngrăşare şi calitatea carcasei.

Acum, odată cu introducerea geneticii argentiniene, obiectivul său principal este optimizarea taliei şi eficienţa economică. „Noi trebuie să ne asigurăm că nu ducem Angusul într-o zonă în care să-i oferim condiţii speciale. Vorbim, totuşi, de o rasă semi-sălbatică, care trebuie să fie eficientă economic în condiţii simple de creştere, fără mari investiţii”, subliniază Bogdan. Colaborarea cu EuroArgen este cu atât mai valoroasă cu cât animalele sunt testate în condiţiile climatice din Spania, similare cu cele din România, caracterizate de veri secetoase şi temperaturi ridicate.
Instruire în ferme din Australia şi Canada
În vara acestui an, Bogdan Vereş a participat la World Angus Forum în Australia, ţară care şi-a creat propriul genotip de Angus, perfect adaptat la condiţiile specifice de la antipozi. „Ni s-a explicat că ei acordă foarte mare atenţie condiţiilor de păşunat. Practică supraînsămânţările şi au un management al turmei foarte avansat. De aici rezultă şi performanţele mult mai bune ale animalelor. Am vizitat o astfel de fermă unde sporul mediu zilnic de creştere la masculi era între 1,4 şi 2 kg pe cap de animal, în condiţii de păşune! Iar noi atingem aceşti parametri prin administrarea de furaje în fermă. Aveau o păşune cu multiple amestecuri de plante proteice care atingeau maturitatea în diferite perioade. Pe de altă parte, în Canada, în fermele pe care le-am vizitat în trecut, media greutăţii de înţărcare la viţei (la 9 luni) era la 500 kg, în vreme ce noi suntem încă la 350 kg. E adevărat că şi condiţiile erau cu totul altele. Ei aveau acolo până la 10 hectare pe cap de animal, iar noi în România avem vaca şi hectarul”, constată tânărul fermier.
Investiţii majore în genetică de elită
Astăzi, Angus House Farm administrează un efectiv de aproape 500 de animale, dintre care 180 sunt vaci-mamă. Bogdan a înţeles că pentru a fi competitiv pe piaţă este nevoie de genetică de top, selectată în ferme de elită din întreaga lume. Acesta şi-a format deja un nucleu de tauri de foarte mare valoare, unii dintre ei deţinuţi în parteneriat cu alte ferme de elită din Europa.

Spre exemplu, Mercury Red Evo Z910, aflat în Irlanda, este cel mai valoros taur Red Angus pe cifre de pe continent. De asemenea, în Scoţia deţine în parteneriat un taur Black Angus care este considerat cel mai bun din Europa, Rawburn Jupiter Eric Z903, pentru care Bogdan a plătit 30.000 de euro la o licitaţie. Aceste exemplare au fost deja introduse în ferme de recoltare a materialului seminal şi de paietare, urmând ca în viitor genetica lor să fie distribuită şi în România. Totodată, Bogdan este co-proprietar al taurului Netherton Eclipse Z036, care în februarie anul acesta a stabilit un nou record de preţ pentru rasa Aberdeen Angus în Marea Britanie, fiind vândut cu 65.600 lire sterline.
Perspective asupra sectorului
Bogdan observă o creştere a preţurilor oferite de abatoare pentru carnea de vită, un semn pozitiv pentru fermieri. „Dacă poţi obţine 2.000 de euro pe o vacă reformă, eu consider că e un preţ mulţumitor. Este un moment bun pentru a-ţi face ordine în fermă. Să te scapi de toate acele exemplare care îţi creează mici probleme, care poate nu sunt atât de fertile şi nu îţi fată în fiecare an, care au o uşoară mamită sau alte afecţiuni. Şi să le înlocuieşti cu exemplare mai tinere”, îndeamnă clujeanul.
Citeşte şi:
O nouă lovitură de imagine dată de Angus House Farm în Marea Britanie!
Dar dacă discutăm strict de reproducţie, aici lucrurile puţin cam scârţâie. „Mi-aş dori să văd un concurs naţional sau o departajare a fermelor pe criterii de performanţă. Numai aşa vom putea vedea un progres real şi la noi în ţară, aşa cum se întâmplă de altfel peste tot în lume”, susţine acesta.
Genetică pentru export
În prezent, Angus House Farm vinde anual aproximativ 100 de reproducători masculi cu pedigree. Livrările de material seminal se adresează exclusiv pieţelor externe, iar interesul pentru genetică românească este în creştere, în special în Bulgaria şi Republica Moldova. Cereri au venit chiar şi din ţări precum Kazahstan şi Uzbekistan, însă birocraţia excesivă a blocat concretizarea acestor oportunităţi.








