PRIMUL ANIMAL CONFIRMAT cu COVID-19 care A LUAT BOALA DE LA UN OM! - Revista Ferma
4 minute de citit

PRIMUL ANIMAL CONFIRMAT cu COVID-19 care A LUAT BOALA DE LA UN OM!

ACTUALIZARE: Acesta este primul caz confirmat în SUA de transmitere a virusului SARS-CoV-2 de la om la animal. Alte trei cazuri au fost semnalate de la începutul pandemiei: două cazuri la câini, în Hong Kong, şi un caz la o pisică din Belgia. Toate animalele cu rezultate pozitive aveau stăpâni care au fost infectaţi cu noul coronavirus. În multe alte cazuri însă, animalele care au stat în preajma unor persoane cu COVID-19 nu au fost infectate, testetele efectuate pentru animale fiind negative, ne-a spus Viorel Andronie, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din România. Au fost făcute zeci de mii de teste pe animale şi au fost negative. Câinii testaţi pozitiv nu au avut nici un simptom, în schimb pisica din Belgia şi tigrii din SUA au avut simptome respiratorii, deci probababil că felinele ar fi mai sensibile, a mai spus Andronie.

Tigrul a fost testat după ce mai mulţi lei şi tigri au prezentat simptome de boală respiratorie. USDA precizează că a fost testat un singur animal dintre toate cele care au prezentat simptome similare, datorită faptului că testarea felinelor implică anestezia generală a acestora şi s-a dorit eliminarea acestui risc pentru animale.

Oficialii americani cred că felinele s-au îmbolnăvit după contactul cu un angajat al grădinii zoologice care era infectat cu noul coronavirus, dar fără a avea simptome. Grădina zoologică a fost închisă publicului de la mijlocul lunii martie, iar tigrul a prezentat primele simptome de boală pe 27 martie. Nu există până acum dovezi că alte animale din grădina zoologică ar avea simptome de boală, iar medicii se aşteaptă ca toate felinele să se însănătoşească.

USDA şi Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA (CDC) au anunţat că monitorizează situaţia şi au notificat deja Organizaţia Internaţională pentru Epizootii (OIE) despre acest caz. Veterinarii şi medicii umani încearcă acum să determine dacă este nevoie ca şi alte animale, din grădina zoologică din New York sau din alte zone, ar trebui testate pentru virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, au recomandat persoanelor bolnave de COVID-19 să limiteze contactele cu animalele pe perioada bolii, inclusiv cu animalele de companie, deşi nu au existat până acum cazuri oficiale confirmate de îmbolnăvire a animalelor de companie în SUA. Totuşi, dacă o persoană bolnavă de COVID-19 trebuie să îngrijeaască un animal de companie, este recomandat să se spele bine pe mâini inainte şi după interacţiunea cu animalul.

Pot oamenii transmite noul coronavirus animalelor? Ce animale sunt în zona de risc?

USDA precizează că acesta este primul caz de transmitere a virusului SARS-CoV-2 de la om la animal şi că este nevoie de mai multe studii pentru a înţelege dacă şi cum ar putea fi afectate animalele de COVID-19.

Dacă animalele iau virusul, îl pot transmite înapoi oamenilor?

În acest moment, nu există dovezi care să sugereze că animalele, cele de companie sau animalele din ferme, pot răspândi COVID-19 la oameni, afirmă USDA.

USDA şi CDC nu recomandă testarea de rutină a animalelor, ci evitarea contactelor persoanelor bolnave cu animalele. De asemenea, sfătuiesc oamenii să se adreseze veterinarilor în cazul în care un animal prezintă simptome respiratorii.

tigru-zoo-bronx-covid_b

Nadia, femela de tigru malaezian în vârstă de 4 ani, de la Grădina Zoologică din Bronx, New York, testată pozitiv pentru COVID-19 (foto: news.sky.com)

––––-

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →