Primul AgBot este în câmp! - Revista Ferma
5 minute de citit

Primul AgBot este în câmp!

Chiar dacă nu are designul unui tractor clasic, AgBot este în esenţă un tractor autonom care poate efectua lucrările tradiţionale. În dezvoltarea AgBot, AgXeed se ocupă de construcţia echipamentului, iar dezvoltarea software-ului este realizată în parteneriat cu OutSystems şi Phact.

Ce este AgBot?

Robotul dezvoltat de startup-ul olandez AgXeed este acţionat de un motor standard Deutz, cu patru cilindri, de 156 CP, cuplat la un generator electric. La primul prototip, viteza maximă atinsă, cu ajutorul transmisiei electrice, este de 13,5 km/oră.
Tractorul autonom poate tracta şi acţiona echipamente electrice prin intermediul conectorilor săi de până la 136 CP/700 V. În toamna anului trecut, AgBot a fost testat în combinaţie cu numeroase implemente Imants, inclusiv sapă rotativă şi subsoliator, transformate pentru acţionare electrică.
AgBot este dotat cu GPS, senzori şi recunoaştere optică pentru obstacole faţă, cu o lăţime a pistei (pe direcţia de înaintare) reglabilă de la 1,8 până la 3 m. Capacitatea de tracţiune pentru legăturile din faţă şi din spate este de 3 tone şi respectiv 8 tone, iar debitul hidraulic maxim este de 85 litri/minut. Rezervorul de combustibil are capacitatea de 350 litri/motorină şi 30 litri pentru AdBlue. Greutatea AgBot este de 6 tone.

ag bot 1_b

10 unităţi vor fi produse în 2022

După aproape doi ani de la prezentarea primei variante, un al doilea robot AgBot va fi în câmp în următoarele săptămâni. Această a doua maşină va avea o priză de putere acţionată electric de 100 kW pentru alimentarea instrumentelor standard şi suspensie independentă pe fiecare şenilă. O a treia unitate AgBot este planificat să devină funcţională în toamnă.

Cât va costa?

Toate cele trei unităţi vor fi testate în ferme europene selectate pentru acest proiect, iar producerea primelor 10 unităţi va avea loc în anul 2022 şi vor costa aproximativ 250.000 euro/bucată. AgXeed a anunţat că urmează să crească producţia în 2023, iar AgBot va fi disponibil, cu piese interschimbabile, până la o lăţime maximă de 910 mm.
Implementele trebuie conectate manual la AgBot, iar pentru transport este disponibilă o cuplă separată pentru remorcarea vehiculului în spatele unui tractor, deoarece AgBot nu este autorizat să fie condus pe drumurile publice.

ag bot 2_b

Autonomie funcţională

Tractorul autonom dezvoltat de compania olandeză AgXeed este cu siguranţă unul dintre cele mai interesante proiecte în domeniul automatizării şi digitalizării. Acest vehicul promite o autonomie completă şi ar trebui să le permită fermierilor să lucreze mai eficient şi mai durabil.
Pentru programarea lucrărilor agricole este disponibilă o aplicaţie în care sunt programate toate detaliile fiecărei operaţiuni. În funcţie de implementele pe care urmează să le utilizeze, trebuie ataşată şi greutatea suplimentară pe AgBot, o contrapondere.

Economii semnificative

Odată ce sunt introduse toate datele, urmează planificarea lucrărilor pentru fiecare parcelă. Printr-o optimizare inteligentă a algoritmului, distanţa totală parcursă pe o parcelă poate să fie cu până la 10% mai mică decât în cazul utilizării unui tractor clasic. Această economie nu este datorată doar lungimii rutei specifice parcurse pe teren. Datele provenite de la senzorii AgBot joacă, de asemenea, un rol. Numai optimizând cuplul pe axă, de exemplu, se pot obţine economii semnificative.

ag bot 3_b

Inteligenţa artificială

Platforma de bază a AgBot utilizează inteligenţa artificială pentru integrarea tuturor informaţiilor colectate din câmp cu datele introduse de către operatori. Arhitectura de date permite, cu ajutorul IoT (internetul lucrurilor), transferul datelor între platformă/aplicaţie şi maşină, în ambele sensuri, ceea ce contribuie la îmbunătăţirea continuă a activităţii maşinii.
Software-ul „durabil” utilizat de AgBot este un proces destul de dinamic care permite viitoare integrări şi legături cu sistemele de gestionare a informaţiilor agricole, inclusiv hărţile cu aplicare variabilă pentru fertilizare sau protecţia culturilor şi planificarea rutelor.

Evită compactarea solului

De obicei, tractoarele cu şenile au o greutate mai mare decât un tractor cu anvelope. Utilizarea unor şenile mai late şi, implicit a sarcinii pe fiecare osie, reduce compactarea solului.
Transmiterea mişcării fără alunecare, raportul de transmitere a mişcării, precum şi reducerea presiunii per centimetru pătrat sunt principalele avantaje ale utilizării AgBot. În plus, stabilitatea mai mare a robotului oferă posibilitatea de a opera cu implemente semnificativ mai grele, iar adaptabilitatea mecanică inteligentă permite întoarcerea/virajele fără probleme.

ag bot 5_b

PRACTIC ŞI EFICIENT CHIAR ŞI CU IMPLEMENTE ATAŞATE
AgBot este o maşină puternică, cu un concept hardware şi software modular. Robotul poate manipula echipamentele existente prin conectare CAT III în spate şi CAT II în faţă. Opţional este disponibilă şi adaptarea pentru a folosi implemente ataşate. Trenul de acţionare dezvoltat de AgXeed este eficient şi cu un consum redus de combustibil.
Exceptând faptul că AgBot nu poate fi condus independent pe drumurile publice, acesta dispune de toate funcţionalităţile practice şi de puterea necesară pentru ca fermierii să poată folosi echipamentele şi maşinile deja existente în fermă.
Click AICI şi convinge-te de versatilitatea şi eficienţa AgBot în câmp!

un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →