Primarul – fermier din Crevedia, săltat de DIICOT pentru trafic de persoane, deținea 202 de porci fără crotalii.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ( ANSVSA ) a anunțat, miercuri, 11 decembrie, printr-un comunicat de presă, că ”în data de 10 decembrie 2024, la solicitarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița, inspectorii sanitari veterinari din cadrul DSVSA Dâmbovița, împreună cu ofițerii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița, au desfășurat o acțiune comună de verificare în localitatea Crevedia.
În urma controlului efectuat la o exploatație de animale, au fost identificate următoarele nereguli:
- Proprietarul nu deținea cod de exploatație înregistrat în Baza Națională de Date;
- Au fost descoperite mai multe animale neidentificate, respectiv 202 porcine și 75 de ovine identificate ca aparținând altei persoane.
Având în vedere evoluția Pestei Porcine Africane în județul Dâmbovița și faptul că exploatația în care sunt deținute animalele este considerată o exploatație cu risc major, se vor lua măsurile legale necesare pentru toate cele 202 capete de porcine.
Proprietarul fermei a fost sancționat contravențional conform HG 984/2005, primind două amenzi pentru deținerea de animale neidentificate și pentru înstrăinarea unor animale fără documente”.
Surse apropiate anchetei au precizat joi, 12 decembrie, pentru Revista Ferma, că proprietarul fermei fără cod de exploatație înregistrat în Baza Națională de Date, fermă în care au fost descoperiți porcii neidentificați și ovinele identificate ca aparținând altei persoane, este chiar primarul orașului Crevedia, Florin Petre.
Precizăm că DIICOT a anunțat marți, 10 decembrie 2024, pe site-ul propriu că ”procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița împreună cu ofițerii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Dâmbovița au efectuat 3 percheziții domiciliare pe raza comunei Crevedia, inclusiv la sediul unei instituții publice, într-o cauză vizând săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane.
Din probatoriul administrat a reieșit că, începând cu luna ianuarie 2022, un suspect, cunoscând prin prisma funcției publice deținute starea de vădită vulnerabilitate a unei victime cu handicap mintal accentuat permanent (lipsită de suport familial și de locuință), a adăpostit-o în condiții improprii, la ferma de animale pe care o deține, în scopul exploatării prin muncă.
Victima a fost obligată, prin constrângere fizică și psihică, să presteze activități lucrative permanente constând în îngrijirea animalelor de la ferma situată pe raza județului Dâmbovița.
Audierile s-au desfășurat la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Dâmbovița. Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești, ai Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița și jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița”.
DIICOT a făcut precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Publicația G4Media a informat, marți, 10 decembrie, că suspectul este primarul Florin Petre.
”Potrivit declarației de avere, Florin Petre are 14 terenuri în Samurcași și Crevedia Mănăstirea, cumpărate în perioada 2006-2020, în total circa 35.160 mp.
În 2016, chiar înainte să devină primar, Florin Petre a fost condamnat de Judecătoria Răcari la 1 an de închisoare cu suspendare fiindcă a cumpărat un motocultor furat, deși știa acest lucru.
În Crevedia s-au produs exploziile devastatoare de la stația GPL, care au provocat moartea a două persoane și rănirea altor 56 și au scos la iveală un șir întreg de nereguli.
Stația GPL care aparținea fiului primarului PSD din Caracal era închisă doar în acte”, a mai precizat publicația citată.