Prima mea livadă: TRUCURI UTILE la PLANTARE - Revista Ferma
8 minute de citit

Prima mea livadă: TRUCURI UTILE la PLANTARE

În articolul de faţă venim în sprijinul celor care doresc să-şi înfiinţeze o plantaţie pomicolă, oferindu-le recomandări din partea unor fermieri cu multă experienţă.

Prima mea livadă_b

VÂLCEA
Condiţii de calitate a materialului săditor
Deşi manualele de specialitate ne indică anumite perioade din an ca fiind propice pentru efectuarea plantărilor de pomi, fermierii spun că se pot aplica şi alte criterii în alegerea momentului. “Nu există ceva bătut în cuie cu privire la perioadele de plantare. De exemplu, anul acesta s-a plantat şi la 10 februarie. Condiţia principală este ca solul să nu fie îngheţat“, consideră Constantin Preoteasa, administrator la societatea Pomicola Dănicei SRL, din localitatea Dănicei, judeţul Vâlcea.
Interlocutorul nostru continuă: “Deci se poate planta din toamnă până în primăvară, cu condiţia ca pământul să nu fie îngheţat. Se plantează cu succes inclusiv în ianuarie şi în februarie, dar, evident, cu condiţia ca solul să arate corespunzător, să nu fie cu apă”.
Din capul locului, Constantin Preoteasa afirmă că trebuie să facem diferenţa între cei care doresc să-şi dezvolte o plantaţie intensivă şi cei care urmăresc să deţină o mică livadă pe lângă gospodărie. “Trebuie să facem deosebirea între profesionişti, să spun aşa, oameni informaţi, care vor plantaţii intensive, şi persoane care vor să deţină o livadă mai mică. Sigur că prima categorie este mult mai informată şi caută specii cu anumite caracteristici, pe când a doua categorie are nevoie de informaţii de bază despre plantarea pomilor fructiferi”, arată fermierul vâlcean.
Dincolo de aplicarea unor tehnologii, viitorul proprietar de livadă este bine să ştie faptul că ar trebui să achiziţioneze material săditor doar de la o firmă autorizată în acest scop. “În primul rând, oamenii să cumpere doar de la o firmă autorizată. Să deţină cel puţin etichetă galbenă ori albastră. Deoarece sunt şi persoane care aduc din Moldova, de exemplu, care nu au nici un buletin de analiză, nu au absolut nimic, concurându-ne pe noi în mod neloial. Costul (de producere – n.r.) unui pom, cu etichetă, buletin fitosanitar etc., e unul pe care noi îl regăsim în preţul pomului. Evident, vânzătorii neautorizaţi nu oferă absolut nici o garanţie”, susţine Constantin Preoteasa.
Cumpărătorii de material de plantat trebuie să fie atenţi ca pomii să fie cât mai recent scoţi din pepinieră. “Noi, de exemplu, înainte de vânzare, scoatem pomii direct din câmp. Pe când cei care vând în pieţe oferă pomi uscaţi, deshidrataţi. Pomul trebuie să fie verde la vârf”, explică administratorul fermei vâlcene.
Societatea Pomicola Dănicei SRL, cu o vechime pe piaţă de 15 ani, deţine o pepinieră de 1,5 hectare. Producerea de material săditor acoperă o gamă vastă de specii, dintre care enumerăm măr, păr, prun, cais, viţin, cireş şi gutui.

Prima mea livadă_b

SATU MARE
Secretele unei mocirliri ca la carte
În opinia lui Ioan Ciorba, administrator la societatea Pepiniera Lazuri SRL, Satu Mare, perioadele optime pentru plantare diferă de la an la an. “Nu în fiecare an se întâmplă acelaşi fenomen. De regulă, perioada optimă pentru plantare este toamna, între 25 octombrie şi până la pornirea îngheţului, respectiv primăvara până la înmugurit. Aceasta înseamnă toată luna martie, dar depinde de cum este vremea. Dacă vine căldura mai devreme şi începe vegetaţia, plantările trebuie oprite. La început de aprilie este posibil să nu se mai poată planta“, precizează Ioan Ciorba.
Interlocutorul nostru atrage atenţia asupra unor detalii tehnice. „La plantare este importantă fasonarea rădăcinii şi a coroanei. Nu se plantează un pom de dimensiuni mari, caz în care pomul trebuie redimensionat, de exemplu, coroana trebuie redusă la circa 80 de centimetri”, susţine fermierul sătmărean. De asemenea, este obligatoriu ca pomul să fie mocirlit înainte de a fi îngropat. “Mocirlirea, de asemenea, este foarte importantă şi trebuie executată neapărat înainte de plantare. Aceasta trebuie să fie proaspătă, cu un amestec de 50% balegă şi 50% pământ. Se adaugă apă până când amestecul ajunge să fie de consistenţa unei smântâni. Plantarea se efectuează până la punctul de altoire, fiind obligatoriu ca acesta să rămână întotdeauna la suprafaţa solului”, precizează Ioan Ciorba.
Un alt aspect important la plantare se referă la tasarea pământului în jurul rădăcinii şi la udarea pomului. “La plantare, pe cât posibil, este recomandat ca pământul să fie cât mai fin, mai uşor, iar rădăcina trebuie tasată uşor, după care se inundă cu 20-30 de litri de apă”, arată fermierul.
Pepiniera administrată de Ioan Ciorba, prezentă pe piaţă de 12 ani, se întinde pe patru hectare de teren şi este ocupată cu aproape toate speciile pomicole.

ARAD
Sfaturile unui livădar cu 20 de ani de experienţă
Potrivit lui Iosif Kiss, administrator la Pepiniera Kiss SRL, Dorobanţi, judeţul Arad, cele mai frecvente greşeli care se fac în alegerea pomilor sunt legate de dimensiunile materialului săditor, de starea fiziologică a acestuia şi de sursa aprovizionării. “Să nu căutaţi niciodată cel mai mare pom, ci rădăcina să fie cea mai mare. Prima dată trebuie să te uiţi la rădăcină. Aceasta nu trebuie să se decoloreze în momentul în care este zgâriată cu unghia”, este primul sfat pe care ni-l oferă fermierul arădean. Altă recomandare se referă la starea materialului: “Aveţi grijă ca pomul să nu fie uscat. Sunt mulţi vânzători care merg la piaţă cu acelaţi material săditor timp de 2-3 săptămâni la rând. În mod logic, după o vreme, rădăcina pomului se usucă. Nu cumpăraţi aşa ceva, pentru că irosiţi banii!“
De fapt, toate problemele s-ar rezolva mai uţor – susţine interlocutorul nostru – dacă oamenii ar cumpăra material săditor doar de la pepiniere autorizate.“Pepinierele oferă în mod clar garanţia că omul cumpără exact materialul dorit şi nu altceva. La piaţă, mulţi vânzători vând soiuri după ureche. Eu lucrez în pepinieră de 20 de ani şi îmi doresc să fac acelaţi lucru şi în anii următori, deci nu mă joc cu munca mea…“, punctează Iosif Kiss.

Executarea gropilor şi udarea pot fi esenţiale
În ceea ce priveşte executarea plantărilor, arădeanul spune că aici se comit frecvent două greşeli. “Este important ca oamenii să facă gropile în mod corespunzător. Astfel, în cazul grădinilor de exemplu, eu recomand ca o groapă să fie de 70/70/70 de centimetri. În general, unii preferă să meargă pe gropi mai mici, ceea ce nu e bine”, susţine Iosif Kiss.
Udarea pomilor este vitală dacă ne dorim o plantaţie sănătoasă. “Pomii trebuie udaţi la plantare, dar udarea trebuie continuată şi după aceea, cel puţin de două ori pe săptămână. Atenţie mare dacă nu va ploua, pomii trebuie obligatoriu să fie udaţi şi pe timpul verii. Dacă vorbim de o plantaţie, atunci eu recomand să se opteze pentru implementarea unui sistem de irigare prin picurare. Dacă nu se va uda în mod corespunzător, indiferent că avem o plantaţie mare ori o grădină, pomii nu se vor prinde”, subliniază fermierul arădean.
Pepiniera societăţii Kiss SRL, situată în Dorobanţi, deţine un teren de 10 hectare, destinat pentru a produce material săditor pomicol.

SĂPAŢI GROPILE DIN TIMP!
La plantare trebuie îndeplinite câteva condiţii de bază. “Referindu-ne la individual, nu la intensiv, ideal este ca gropile să aibă dimensiunile 50/50/50 şi acestea să fi fost săpate cu 2-3 luni înainte de executarea plantărilor”, explică Constantin Preoteasa. Cum se procedează? “Se fasonează rădăcina, apoi se aşază în groapă, după care se bătătoreşte pământul, având grijă ca pomul să fie cât mai bine îngropat. După care la primăvară se fasonează la dimensiunea dorită de gospodar, de la 80 cm până la 1,20 m, în funcţie de tehnologia pe care o va folosi în viitor în îngrijirea plantaţiei”, susţine fermierul.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/232 (ediţia 15-31 martie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →