Preţurile produselor agricole au scăzut, profitul traderilor se menţine! - Revista Ferma
4 minute de citit

Preţurile produselor agricole au scăzut, profitul traderilor se menţine!

Raportul Louis Dreyfus (LDC) arată că vânzările nete şi câştigurile nete au scăzut în anul 2023, comparativ cu 2022, dar venitul net a rămas stabil.

LDC logo Siloz cereale Preţurile produselor agricole au scăzut, profitul traderilor se menţine!

În raportul privind rezultatele financiare din 2023, Grupul Louis Dreyfus (LDC) anunţă o pierdere de 60 de milioane de dolari pe fondul deconsolidării afacerilor sale din Rusia, dar își va menține prezența în Ucraina.

Reamintim că la 3 aprilie 2023, grupul LDC a oprit exporturile de cereale din Rusia și a început să-și vândă afacerile și activele în țară „în condiții care satisfac cerințele autorităților ruse”. Aceasta urmează unor pierderi din 2022 legate de dezvoltarea și construcția unui terminal de mare adâncime pentru mărfuri agricole în portul Taman, în sudul Rusiei, pe care LDC le-a finanţat într-o societate în comun cu Infragos Consortium, începând din 2012.

Mobilizare totală în Ucraina

În același timp, LDC şi-a menținut prezența în Ucraina, raportul anunţând că Grupul „nu are nicio intenție” de a-și întrerupe activitatea în țară în viitorul apropiat. „În Ucraina, toate unităţie deținute sunt în stare de funcționare, iar conducerea nu are intenția de a întrerupe activitatea în viitorul apropiat. În plus, filialele din Ucraina pot accesa finanțare pentru a-și îndeplini obligațiile pe termen scurt, iar numerarul nu este restricționat”, se arată în raport.

LDC deținea active totale de 211 milioane USD și pasive totale de 126 milioane USD în Ucraina.

Scăderi ale vânzărilor nete

Pe fondul scăderii globale a prețurilor la produsele agricole, raportul LDC arată că vânzările nete au scăzut cu 15,5% în anul 2023 comparativ cu 2022, un an cu creșteri semnificative. Astfel, vânzările nete ale LDC au scăzut la 50,6 miliarde de dolari în 2023, în timp ce câștigurile înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare au scăzut cu 5%, până la 2,222 miliarde de dolari, comparativ cu 2022.

Cu toate acestea, venitul net a fost aproape stabil la 1,013 milioane USD, comparativ cu 1,006 milioane USD în 2022.

Volatilitatea pieței a scăzut în 2023, comparativ cu 2022, pe măsură ce blocajele logistice s-au atenuat, în timp ce criza actuală Rusia-Ucraina, cotele de export din India, devalorizarea pesoului argentinian și îngrijorările cu privire la încetinirea creșterii globale și perspectivele incerte privind mărimea recoltei au continuat. pentru a provoca perturbări, aşa caracterizează raportul LDC piaţa globală a produselor agricole.

În 2022, vânzările nete ale LDC au crescut cu aproape 21%, până la 59,9 miliarde de dolari, de la 49,6 miliarde de dolari în 2021, în timp ce profitul net a crescut cu 44%.

Investiții în capacităţi de procesare

Grupul LDC va continua să investească în capacitățile sale, în special într-o nouă unitate de procesare cu o capacitate de 1,3 milioane de tone semințe oleaginoase din Zhangjiagang, provincia Jiangsu, China, odată cu finalizarea primei faze de construcție împreună cu societatea mixtă Fuling Food Industrial Park din Guangzhou.

În Canada, LDC și-a dublat capacitatea anuală de prelucrare în complexul de procesare a rapiţei din Yorkton, Saskatchewan, în timp ce în SUA, a anunțat construirea unei fabrici de procesare a soiei în Upper Sandusky, Ohio, care va începe în 2024.

Potrivit LDC, această dezvoltare își consolidează capacitățile de bază de comercializare cu o capacitate suplimentară de procesare a soiei din SUA în produse cu valoare adăugată și care va oferi oportunitatea de a participa pe piețele de energie regenerabilă și de a contribui la satisfacerea cererii tot mai mari de biocombustibili.

Louis Dreyfus în România

Din 2023 grupul LDC a intrat direct pe piaţa din România, după ce este anterior a acţionat indirect prin parteneriate comerciale cu companii locale, principala activitate fiind achiziţia de cereale de pe piaţa locală şi vânzarea acestora în străinătate.

Pe lângă comerțul cu materii prime agricole, LDC derulează operațiuni în procesarea alimentelor, transportul internațional de mărfuri, producția de textile, de furaje pentru animale, de produse cosmetice și farmaceutice, telecomunicații, bioenergie, imobiliare și finanțe.

LDC este unul dintre cei mai mari traderi de materii prime agricole din lume (alături de ADM, Bunge şi Cargill) şi are o istorie de peste 170 de ani.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →