Cei mai mari cinci traderi: ADM, Bunge, Cargill, COFCO și Louis Dreyfuss Company („ABCCD”) – supranumiţi şi „Big Agri” – dețin o poziție de monopol pe piața globală a produselor agricole de bază (grâu, porumb, soia și zahăr). Această poziţie dominantă asupra lanțului de aprovizionare produse agricole şi alimentare le permite să influențeze prețurile și costurile la nivel mondial, susține ultimul raport SOMO – „Foamea de profit” („Hungry for Profits”).
Puterea monopolului
Puternic integrați pe verticală şi controlând o mare parte a lanțurilor de aprovizionare, giganţii internaţionali colectează cantități uriaşe de date despre recolte, prețuri și evoluțiile politice la nivel mondial. În plus, acestea exercită un nivel ridicat de control pe principalele piețe de export de soia (Brazilia, Statele Unite, Paraguay și Argentina). De asemenea, „ABCCD” furnizează fermierilor împrumuturi, semințe, îngrășăminte și pesticide; depozitează, procesează și transportă mărfuri alimentare.
Datorită implicării companiilor în majoritatea etapelor procesului de producție, companiile au acces unic la date valoroase de piață. Accesul la informaţii vitale le oferă un avantaj enorm față de alţi actori implicaţi în lanțul de aprovizionare cu alimente și acestea pot fi folosite pentru a influența și controla etapele de producție până la procesare, mai ales în condiţiile unei pieţe volatile a materiilor prime.
Concentrarea continuă
Raportul SOMO mai arată că piața şi comerțul internaţional cu mărfuri agricole a devenit din ce în ce mai concentrat. De remarcat că, în 2024, fuziunea anunţată dintre Bunge şi Viterra va întări şi mai mult poziţia dominantă a celor cinci. Practic, acordul de fuziune va propulsa noua companie mai aproape de dimensiunea ADM și Cargill. Comisia UE mai trebuie să evalueze această fuziune, care a fost deja aprobată de acționarii Bunge și Viterra.
Care este situaţia în România?
Ameropa Grains, Cerealcom Dolj şi Agro Chirnogi au cele mai mari capacităţi de depozitare din judeţele Constanţa, Dolj şi Călăraşi, se arată într-o analiză ZF pe baza datelor de la Ministerul Agriculturii. Capacitatea totală de depozitare a cerealelor din România este apreciată la 29 de milioane de tone, din care cele trei mari companii deţin 4%.
Ameropa Grains este lider pe piaţa comerţului cu cereale din România cu o cifră de afaceri de 8,5 mliarde lei în 2022 şi are cea mai mare capacitate de depozitare la nivel local, inlusiv în Constanţa (410.900 tone). Grupul Ameropa deţine şi operatorul portuar Chimpex, care dispune de o capacitate totală de depozitare de 167.000 de tone şi este acţionar majoritar în companiile Promat Comimpex şi Agroind Cauaceu,
În topul judeţelor cu cea mai mare capacitate de depozitare conduc: Constanţa, Călăraşi şi Dolj, urmate de Timiş, Ialomiţa, Teleorman, Arad şi Brăila. În judeţul Constanţa capacitatea de depozitare ajunge la 4,1 milione de tone, din care Ameropa controlează aproape 15%.