2 minute de citit

Preţurile cerealelor fluctuează nebuneşte: ameninţări, bombe şi haos pe piaţă

canva bursa agricola b Preţurile cerealelor fluctuează nebuneşte: ameninţări, bombe şi haos pe piaţăPiaţa cerealelor continuă să fie extrem de agitată. Tensiunile geopolitice de la Marea Neagră domină piaţa, deoarece continuă atacurile asupra Odessa şi a altor porturi ucrainene.

Preţurile pentru grâul european au scăzut vineri cu 9 euro, până la 247 de euro pe tonă, însă în noua săptămână, lucrurile par să se îndrepte semnificativ. Ameninţările reciproce ale Rusiei şi apoi ale Ucrainei de a lua şi ele măsuri împotriva trecerii navelor comerciale sporesc incertitudinea în Marea Neagră. Numărul de nave care au încercat să preia încărcături de cereale din regiunea Mării Negre a scăzut cu 35% săptămâna trecută, comparativ cu săptămâna precedentă, relatează Reuters.

În acelaşi timp, în Franţa, recoltarea cerealelor este foarte avansată, cu excepţia regiunilor unde ploile au oprit recoltarea. Potrivit FranceAgriMer, 58 % din recolta de grâu comun a fost finalizată până la 17 iulie, faţă de 53 % în medie în ultimii cinci ani. Calificativul „bun spre foarte bun” pentru porumbul boabe este în prezent de 82 %, faţă de 75 % anul trecut.

Noile bombardamente “zguduie” piaţa

Cu toate acestea, piaţa rămâne extrem de nervoasă în ceea ce priveşte evoluţiile viitoare din Marea Neagră, unde situaţiile actuale ar putea paraliza complet fluxurile comerciale. Ultimele zile au fost marcate de noi bombardamente asupra porturilor ucrainene Odessa şi Mykolayiv.

Vinerea trecută, şi preţurile la rapiţă au scăzut brusc la Euronext coborând sub 500 euro/t. Pe lângă conflictul de la Marea Neagră, prevalează lipsa de precipitaţii în SUA, în ciuda unor episoade ploioase de ambele părţi ale frontierei canadiene şi în partea de vest a Corn Belt.

Cu toate acestea, accentul pieţei rămâne concentrat pe evoluţia din zona Mării Negre. Potrivit datelor Departamentului american al Agriculturii (USDA), producţia de cereale a Ucrainei s-a înjumătăţit aproape în doi ani. Proiecţiile sunt în prezent de 25 de milioane de tone de porumb şi 17,5 milioane de tone de grâu, faţă de 42 de milioane de tone de porumb şi 33 de milioane de tone de grâu în 2021/22.

Citeşte şi UE ar putea avea cea mai proastă recoltă de cereale din 2007!

sursa: www.agrarheute.de

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →