UE ar putea avea cea mai proastă recoltă de cereale din 2007! - Revista Ferma
2 minute de citit

UE ar putea avea cea mai proastă recoltă de cereale din 2007!

COPA-COGECA: SEMNAL DE ALARMĂ!

bursa cereale 12 b UE ar putea avea cea mai proastă recoltă de cereale din 2007!Dezechilibre majore între preţurile de achiziţie şi cele de vânzare

Efectele secetei au compromis recolta de cereale în 2023 în mai multe ţări ale Uniunii Europene, în acest context, organizaţiile agricole raportează previziuni extreme de negative.

„Situaţia este extrem de îngrijorătoare cu o producţie estimată de 256 de milioane de tone, poate cea mai proastă recoltă din 2007 şi cu 10% mai mică decât media ultimilor 5 ani..., susţine Copa-Cogeca într-un comunicat de presă dat publicităţii pe 17 iulie a.c., scriu jurnaliştii de la Entraid.

Randamente la cereale mai mici cu 60 la sută!?

Rezultatele slabe afectează, în principal, cultivatorii de plante cerealiere din Spania, Portugalia şi nordul Italiei. “Vorbim de un randament scăzut chiar cu 60 la sută!”

De asemenea, alte ţări, precum România, Finlanda, Polonia, Lituania, se tem şi de o subperformanţă  răsunătoare, seceta fiind principala cauză, menţionează sursa citată.

Chiar dacă se manifestă impactul climatic asupra calităţii recoltei, producţia de oleaginoase (rapiţă, floarea soarelui, soia) şi de culturi de proteaginoase (mazăre, năut, fasole, lupin) ar trebui să fie estimată în termeni apreciativi.

Foarfecele preţurilor

Vocea unită a agricultorilor şi a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană atrage atenţia că situaţia economică actuală ar putea împovăra conturile anumitor ferme.

Îngrijorător este că în multe ţări europene, există un decalaj între preţuri de achiziţie foarte mari pentru inputuri (seminţe, îngrăşăminte, combustibili etc.) şi preţurile de vânzare încă mici pentru moment, în jur de 219 euro/t la grâul de măcinat şi 407 euro/t la rapiţă).

Aşa cum susţin experţii comunitari, este încă prea devreme pentru a se cunoaşte preţurile finale de care vor putea beneficia fermierii la sfârşitul sezonului, pentru că dincolo de climă, evoluţia situaţiei geopolitice ar putea zdruncina puternic şi preţurile actuale.

Aşteptări mari sunt vizavi de Rusia care ar putea să revină asupra deciziei de suspendare a acordului privind exporturile de cereale ucrainene din Marea Neagră, cu efect direct asupra cotaţiilor bursiere. În caz contrar, situaţia rămâne în continuare explozivă.

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →