“La 15 martie am avut primul cules şi de atunci aprovizionăm zilnic cu legume proaspăt culese din solar. Nu dăm en-gros, avem câteva tarabe închiriate piaţa din Râmnicul Sărat unde vindem cantităţi mici, în jur de 50 de kilograme de roşii, dar avem desfacere şi acasă. Ţinem un hibrid spaniol în cultură de ani de zile, e specificul fermei, l-am ameliorat şi-i căutat de clienţii noştri pentru aroma şi culoarea fructelor sale”, ne-a declarat cultivatorul.
Legume naturale la preţ de… sărbătoare!
În solariile încălzite de la Cochirleanca, în suprafaţă de 13.000 de mp, produce tomate pe 4.500 mp, iar în în zilele următoare va mai planta răsaduri pe încă 1.200 mp. În afară de roşii, legumicultorul cultivă: salată (la 3 lei bucata), ceapă verde (2 lei legătura), ridichi (2,5 lei), castraveţi şi în curând va ieşi la piaţă şi cu ardei kapia şi vânătă.
Acesta susţine că faţă de anii trecuţi, doar la tomate preţurile sunt un pic mai răsărite, şi vor rămâne aşa până după Paşti, dar la salată şi ceapa verde sunt neschimbate de 10 ani, iar la ridichi sunt mai mici ca anul trecut.
Legumele produse la ferma de la Cochirleanca sunt naturale, sănătoase, fără concuren’ă cu ce există în supermarketuri, Mircea Tatu explicând că nu foloseşte substanţe chimice. „Probleme sunt cu tuta absoluta, dar avem combatere biologică, folosim prădători pentru controlul principalilor agenţi de dăunare, fie ei tripşi, musculiţe sau afide. Polenizarea plantelor o facem cu bondari, iar fertilizarea cu gunoi de grajd.”
Cheltuieli mari, venituri mici…
Fermierul buzoian spune că a avut cheltuieli uriaşe pentru încălzirea solariilor. „Bunăoară, o tonă de cocs o cumpăr cu 2.500 de lei (de la 1200); şi până acuma am consumat peste 70 de tone. Facem foc pentru că seara temperatura coboară până la 5 grade şi plantele au nevoie de căldură pentru a se dezvolta. De asemenea, cheltuielile au crescut extrem de mult şi cu folia (care s-au dus de la 17 la 28 lei kilogramul), cu sămânţa (care-i mai scumpă cu 30-40 la sută) şi cu factura la energie. Bine că am investit peste 20.000 de euro într-un microparc fotovoltaic cu 42 de panouri instalate care să-mi asigure independenţa energetică a fermei. Pe sezon, costurile de producţie depăşesc câteva miliarde de lei vechi”, aprecizat solaristul de la Cochirleanca.
Centrul Agro Transilvania Cluj SA
Preţ de referinţă
Preţurile produselor româneşti şi din import din data de 31.03.2023 sunt negociabile şi se pot modifica pe parcursul zilei în funcţie de cerere şi ofertă.
– Varză: 1.80 lei/kg;
– Varză verde Macedonia: 5.00 lei/kg;
– Cartofi: 2.20 lei/kg;
– Cartofi de sămânţă: 1.80 – 2.20 lei/kg;
– Cartofi noi: 2.80 lei/kg;
– Spanac: 4.00 lei/kg;
– Salată verde: 2.50 lei/buc;
– Ceapă galbenă: 5.80 lei/kg;
– Ceapă roşie: 3.50 lei/kg;
– Ceapă verde: 1.20 lei/legătura;
– Ridichi de lună roşii: 1.20 lei/legătura;
– Ridiche neagră: 4.00 lei/kg;
– Usturoi: 14.00 lei/kg;
– Usturoi verde: 2.00 lei/legătura;
– Miez de nucă: 28.00 lei/kg;
– Alune de pădure: 10.00 lei/kg;
– Castane: 26.00 lei/kg;
– Morcovi: 3.30 lei/kg;
– Roşii: 8.00 lei/kg;
– Castraveţi folio: 8.50 lei/kg;
– Pătrunjel rădăcină: 4.00 lei/kg;
– Ţelină: 3.50 lei/kg;
– Conopidă: 7.00 lei/kg;
– Dovlecel: 8.00 lei/kg;
– Pătrunjelfrunze: 1.00 leu/legătura;
– Ţelinăfrunze: 1.00 leu/legătura;
– Ţelină cufrunze: 3.00 lei/buc;
– Tarhon: 5.00 lei/caserola mică;
– Mentă: 4.00 lei/caserola mică;
– Salvie: 4.00 lei/caserola mică;
– Roiniţa: 4.00 lei/caserola mică;
– Leuştean : 3.00 lei/ legătura;
– Urzici: 15.00 lei /kg;
– Măcriş: 7.00 lei / caserola mare;
– Măcriş: 20.00 lei/kg;
– Leurdă: 1.00 leu/legătura;
– Lobodă: 1.00 leu/legătura;
– Mărar verde : 1.50 lei/ legătura;
– Lămâi: 5.00 lei/kg;
– Banane: 6.80 lei/kg;
– Pepene roşu: 6.00 lei/kg;
– Pepene galben: 11.00 lei/kg;
– Căpşuni: 12.50 lei/kg;
– Struguri: 12.00 – 16.00 lei/kg;
– Ciuperci champignon: 12.00 lei/kg;
– Portocale: 6.00 lei/kg;
– Mandarine: 6.00 lei/kg;
– Kiwi: 8.00 lei/kg;
– Rodie: 13.00 lei/kg;
– Ananas: 8.50 lei/kg;
– Avocado: 5.50 lei/buc;
– Grapefruit: 6.80 lei/kg;
– Ardei iute verde: 12.00 lei/kg;
– Ardei iute roşu: 14.00 lei/kg;
– Ardei roşuCalifornia: 15.50 lei/kg;
– Ardei Kapia: 14.50 lei/kg;
– Ardei galben Bianca: 14.50 lei/kg;
– Mere: 2.50 lei/kg;
– Pere: 6.00 lei/kg;
– Sfeclă roşie: 1.80 lei/kg;
– Hrean: 14.00 lei/kg;
– Fasole boabe: 09.00 – 13.00 lei/kg;
Marian MUŞAT