Prețul grâului de panificaţie trece pragul de 260 euro/tonă. Rusia exportă de două ori mai mult grâu decât în urmă cu 10 ani! - Revista Ferma
4 minute de citit

Prețul grâului de panificaţie trece pragul de 260 euro/tonă. Rusia exportă de două ori mai mult grâu decât în urmă cu 10 ani!

Euronext grau verde Prețul grâului de panificaţie trece pragul de 260 euro/tonă. Rusia exportă de două ori mai mult grâu decât în urmă cu 10 ani!

Contractele futures pentru noua recoltă, cu livrare în septembrie 2024 au trecut de 260 euro/tonă. Acest preţ se află în intervalul prețurilor de închidere din ultimele două zile de tranzacționare și corespunde celui mai ridicat nivel de la jumătatea lunii iulie 2023. Practic, din 21 aprilie, prețul grâului din recolta 2024 a crescut cu peste 46 euro/tonă. Rapoartele privind pierderile cauzate de îngheţurile târzii din sudul Rusiei ţin prețurile ridicate.

În această săptămână, Institutul de Studii ale Pieței Agricole din Moscova (IKAR) și-a redus prognoza pentru recolta internă de grâu la 83,5 milioane de tone. În urmă cu o lună estimarea IKAR era cu 10 milioane de tone mai mare. Pentru viitorul sezon, IKAR apreciază că exporturile de grâu vor fi 43 de milioane de tone. Pentru comparație, USDA se aştepta ca exporturile rusești să ajungă la un record de 53 până la 54 de milioane de tone de grâu. Aceasta corespunde cu aproximativ un sfert din cantitatea de grâu vândută pe piața mondială. Pentru viitorul sezon, USDA estimează recolta recolta rusă de grâu la 88 de milioane de tone, iar exporturile la 52 de milioane de tone.

Şi în Ucraina culturile de grâu au fost afectate, la nivel regional, de secetă și îngheț, iar în Australia lipsa precipitaţiilor duce la îngrijorări cu privire la posibile pierderi de randament. Noile culturi de grâu din statul Rio Grande do Sul (Brazilia) ar putea fi afectate de inundații.

Grâu – preţ futures Euronext (24.05.2024)

Termen

Preţ (euro/tonă)

Tendinţă

Septembrie 2024

261,25

+3,00

Decembrie 2024

266,50

+3,00

Martie 2025

268,00

+3,00

Mai 2025

268,25

+3,00

Septembrie 2025

250,25

-0,25

Decembrie 2025

252,75

Vezi cum a crescut preţul grâului din august 2023!

Rusia exportă de două ori mai mult grâu decât în urmă cu 10 ani!

Potrivit ultimului raport al International Grains Council (IGC – Consiliul Internaţional al Cerealelor), Rusia – cel mai mare exportator de grâu din lume, va exporta în acest sezon 53 de milioane de tone de grâu, un nou record, ceea ce îi oferă o cotă de piață globală de 26%, cea mai mare din istoria sa!

Dacă acestă estimare se va realiza, atunci cote este cu mult înaintea celui de-al doilea mare exportator în sezonul 2023-2024, Uniunea Europeană, care se estimează că va livra cca. 35 de milioane de tone de grâu. De remarcat este şi faptul că Rusia este singurul exportator global de top care se așteaptă să-și crească volumul livrărilor față de anul precedent, în timp ce UE, Canada, Australia și Statele Unite pierd din cota de piaţă, potrivit raportului IGC.

Dacă se estimările IGC se vor realiza, exporturile totale de grâu ale Rusiei din acest sezon vor fi mai mult decât dublu faţă livrările de acum 10 ani ale ţării. În ultimii cinci din şase ani, Rusia a fost lider mondial pentru exporturile de grâu.

Reamintim că în urmă cu doi ani Rusia a invadat Ucraina, un exportator de grâu aflat în top 10 mondial. Chiar dacă Rusia a blocat facilităţile portuare de la Marea Neagră și Dunăre, Ucraina și-a menținut exporturile de grâu foarte aproape de media ultimilor cinci ani, totalul din acest an fiind estimat că va depăşi 17 milioane de tone.

IGC estimează că Rusia și Ucraina vor înregistra scăderi ale exporturilor de grâu în sezonul următor (2024-2025) din cauza scăderilor producției interne. Exporturile globale în viitorul sezon de comercializare este de așteptat să scadă cu 4,5%, până la 196 de milioane de tone, conform previziunilor IGC.

Scad estimările IGC privind producţia mondială de cereale

Producția mondială totală de cereale în actualul sezon (2023/2024) este estimată la 2.297 milioane, cu 4 milioane de tone mai mică faţă de raportul anterior, reflectând în principal estimări mai mici pentru recolta de sorg și orz. În acelaşi timp, perspectivele de aprovizionare sunt oarecum neutralizate de scăderea consumului, iar estimarea stocurilor de final de sezon este redusă cu 3 milioane de tone, până la 588 milioane de tone. Scăderi ale producţie de porumb sunt estimare în principal în Argentina şi state din Africa sub-sahariană, iar pentru grâu în Rusia, Ucraina şi SUA.

Proiecția pentru producția globală de cereale în viitorul sezon (2024/2025) este de 2.312 milioane de tone, în scădere cu 10 milioane de tone faţă de raportul din luna anterioară, dar în creștere cu 1% faţă de recolta din sezonul curent. De asemenea, IGC prognozează şi o scădere a consumului global şi a stocurilor de final de sezon (580 milioane de tone). Pentru porumb se va înregistra cea mai mare reducere a producţie în sezonul viitor, de 2 milioane de tone.

Fermierii germani preferă grâul de primăvară.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →