Preţul grâului a crescut - Revista Ferma
8 minute de citit

Preţul grâului a crescut

bursa m Preţul grâului a crescut

La sfârşitul penultimei săptămâni a lunii trecute (22 august), preţul futures la grâu a cunoscut o creştere cu până la 3%, pe fondul intensificării tensiunilor dintre Moscova și Kiev, după ce Rusia a trimis un convoi de ajutoare umanitare în estul Ucrainei fără consimțământul ucrainean.

Astfel, la Bursa de la Chicago, preţul futures la grâu (roşu), pentru luna septembrie, a depăşit media ultimelor trei luni cu 2,7%, iar la Bursa de la Paris, preţul pentru luna noiembrie a ajuns la 173,75 euro/t, în creştere cu 1,3% şi peste media ultimelor 20 de zile.

Aceste aprecieri ale preţului la bursele internaţionale reflectă îngrijorarea traderilor pe fondul creşterii tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, ambele state fiind exportatori majori de cereale, iar preţurile indică posibilitatea întreruperii exporturilor de cereale.

O altă preocupare a brokerilor este legată de calitatea slabă a producţiei din Uniunea Europenă, Strategie Grains arătând că doar 59% din producţie îndeplineşte standardele de panificaţie, faţă de 71% anul trecut.
Estimarea privind calitatea scăzută a grâului canadian şi previziunile privind ploile din nordul SUA, care vor întârzia şi mai mult campania de recoltare la grâul de primăvară, sunt alte motive de îngrijorare.

 

FRANŢA
Nevoită să importe grâu

Ploile din ultimele luni au afectat serios recolta de grâu a Franţei – unul din exportatorii de top din EU, Franţa fiind acum în situaţia de a importa grâu de panificaţie din Lituania şi din Marea Britanie, pentru a compensa calitatea slabă a recoltei interne şi pentru a satisface contractele semnate înainte de recoltare. Importurile recente indică faptul că Franța se luptă să-și păstreze cota de piață pentru exporturile de grâu de panificaţie în acest sezon. Agenţia Reuters arată că, în ultimii 13 ani, Franța a mai importat doar o dată cantități semnificative de grâu lituanian, în timpul sezonului 2010/2011. Franţa a mai importat, în acest sezon, grâu cu indici ridicaţi de panificaţie din ţările scandinave, din Germania, Polonia şi din Marea Britanie. Exportatorii francezi se străduiesc să respecte contractele existente prin amestecarea grâului din producţia internă cu cel de calitate superioară din import.

Pieţele-cheie ale Franței sunt statele din Africa de Nord, în special Algeria – al patrulea cel mai mare importator de grâu din lume. În această situaţie, Algeria este de așteptat să caute alţi furnizori pentru viitoarele achiziții. Marea Britanie şi-a crescut deja cota de export de grâu către Algeria.

 

RUSIA
Diferenţe mari de preţ între grâul de panificaţie şi cel furajer

Şi Rusia se confruntă cu probleme de calitate a grâului din noua cultură, conținutul de proteine fiind cu cca 1% mai mic decât în anii precedenți. Calitatea grâului este cu mult sub media anilor trecuţi, având conţinut redus de proteine şi de gluten. Din totalul producţiei, grâul de calitate superioară ar fi de cca 15%. În aceaste condiţii, s-a creat deja un mare decalaj între preţul grâului pentru panificaţie şi cel furajer.
În schimb, un conținut scăzut de proteine este de preferat la orz. Cota de orz pentru bere din recolta din acest an s-a extins la 55-65%. Randamentul mediu la orzul de primăvară a crescut la 3,6 t/ha, cu până 39% faţă de anul trecut.

 

MAREA BRITANIE
Producție record de grâu

Marea Britanie are șanse ridicate de a stabili un nou record de randament la grâu. În ciuda îngrijorării cu privire la conţinutul de proteine, se aşteaptă o revigorare puternică a exporturilor. După recoltarea a peste 55% din totalul suprafeţei cultivate (cca. 2 mil. ha), la 22 august 2014 analiştii estimau un randament mediu de 8,2-8,5 t/ha, ceea ce va plasa Marea Britanie pe locul al treilea în topul producătorilor de grâu din UE. În sezonul trecut, producţia medie de grâu din Marea Britanie a fost de 7,7 t/ha. Ultimul raport al Departamentului de Stat al Agriculturii din SUA a estimat producţia de grâu a Marii Britanii la 15,4 mil. tone.


Starea culturilor agricole şi situaţia recoltărilor

Argentina – 21 august 2014 (sursa: Buenos Aires cereale Exchange)
– 94,2% din suprafața cultivată cu porumb a fost recoltată;
– s-a încheiat campania de semănat la grâu şi la orz;
– s-a semănat 12,5% din suprafața planificată la floarea soarelui.

Rusia – 21 august 2014 (sursa: Ministerul Rus al Agriculturii)
– recoltarea s-a încheiat pe 51,3% din suprafața cultivată cu grâu; au fost recoltate 45,1 mil. tone (la aceeaşi dată în 2013 au fost recoltate 36,8 mil. tone);
– a fost recoltată 58,5% din suprafața cultivată cu orz de toamnă; 14,7 milioane tone au fost depozitate (la același dată în 2013 erau recoltate 10,4 mil. tone);
– a început campania de recoltat la porumb, 0,3% din suprafață fiind recoltată deja;
– s-a recoltat 28,5% din suprafața cultivată cu rapiță, cu o producţie de 609,3 mii tone (519,3 mii tone – la aceeaşi dată în 2013);
– a început recoltarea soiei, 0,9% din suprafață fiind recoltată.

Ucraina – la 14 august 2014 (sursa: UkrAgroConsult)
– 24 milioane tone de grâu şi 9,3 milioane tone de orz erau deja recoltate. Se apreciază că cca. 34,5 milioane tone de cereale şi oleaginoase (rapiţă) au fost recoltate, cu un randament mediu de 3,6 t/ha, faţă de 3,17/ha în 2013.

Marea Britanie – la 19 august (sursa: ADAS)
– 55% din suprafața cultivată cu grâu de toamnă a fost recoltată;
– s-a încheiat campania de seceriş la orzul de toamnă iar 40% din suprafața cultivată cu orz de primăvară a fost recoltată;
– 60% din suprafața cultivată cu ovăz a fost recoltată;
– 99% din suprafața cultivată cu rapiță de iarnă a fost recoltată;
– a început recoltarea la rapița de primăvară, fiind recoltată mai puţin de 1% din suprafața cultivată.

SUA – la 17 august (sursa: USDA)
– 72% din totalul suprafeţei cultivate cu porumb a fost în stare bună sau excelentă, în scădere de la 73% faţă de săptămâna precedentă (la aceeaşi dată a anului trecut era de 61%);
– 71% din suprafaţa cultivată cu soia a fost în stare bună/excelentă, cu aproape 1% mai mult faţă de săptămâna precedentă (62% în aceeaşi perioadă a anului trecut);
– 17% din suprafața cultivată cu grâu de primăvară a fost recoltată, în creştere faţă de 6% cât era cu o săptămână în urmă (16% la aceeaşi dată din anul trecut);
– 68% din suprafaţa cultivată cu grâu de primăvară era în stare bună sau excelentă (66% în aceeaşi perioadă a anului trecut);
– 66% din suprafața cultivată cu ovăz a fost recoltată (faţă de 52% în săptămâna precedentă şi 66% la aceeaşi dată a anului  precedent);
– 31% din suprafața cultivată cu orz a fost recoltată (17% săptămâna precedentă şi 32% la aceeaşi dată din anul trecut);
– 62% din cultura de orz era în stare bună şi excelentă, mai puţin cu 3% faţă de săptămâna precedentă (65% la aceeaşi dată anul trecut).

Franţa – 18 august 2014 (sursa: Franța Agrimer)
– a fost recoltată 97% din suprafața cultivată cu grâu (93% la aceeaşi dată a anului trecut);
– 96% din suprafaţa cultivată cu orz de primăvară a fost recoltată, ca şi anul trecut la aceeaşi dată;
– 86% din cultura de porumb era în stare bună sau foarte bună, comparativ cu 85%, în săptămâna precedentă.

Bursa agricolă: preţuri Futures la  22 august 2014

Tabel preţuri Futures 22 august 2014


INFO
PE SCURT

Producţia de porumb a Chinei
Culturile de porumb din China sunt afectate de secetă, o primă estimare arată o reducere cu 3,5 milioane tone a producţiei totale (apreciată la 222 mil. tone), dar există temeri că pierderile ar putea fi mult mai mari.

Soia a ridicat puternic piața din SUA
În SUA, acum se livrează ultimele rezerve din sezonul trecut, în încercarea de a face faţă cererii puternice. Contractele futures la soia pentru septembrie au crescut cu 2,8% iar preţul pentru contractele din noiembrie (când va fi disponibilă noua recoltă) au crescut cu 0,7%.
Preţul pentru şrotul de soia a crescut cu 5,9% la contractele pentru luna septembrie şi cu 1,9% pentru decembrie.

Piaţa zahărului
Preţul zahărului brut a scăzut cu 2,2%, ajungând la 15,64 centi/kilogram pentru luna octombrie și păstrându-şi tendinţa din ultimele săptămâni. Chiar dacă este de aşteptat o scădere a producţiei braziliene de trestie de zahăr, stocurile mondiale mari asigură rezerve pentru menţinerea actualei tendinţe.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →