Cotația germană pentru carnea în carcasă (SG) se menţine de 13 săptămâni la 2,20 EUR/kg. Porcii (vii) pregătiți pentru sacrificare sunt la mare căutare și sunt comercializați şi livraţi în abatoare în mod constant la începutul săptămânii. Din perspectiva actuală, evoluția ulterioară a preţurilor se anunţă stabilă, iar cotațiile europeane au urmat cotația de referință germană.
În general, cererea pentru porci de abatorizare poate fi acoperită de oferta disponibilă, iar vânzările de carne sunt stabile. Situaţia actuală a pieţei nu este încă suficientă pentru a crește prețurile cărnii, nici în UE, nici în afara Uniunii.
Condiţiile meteorologice „nefavorabile” (precipitaţiile şi temperaturile relativ scăzute) din luna mai au determinat, de asemenea, la o atitudine generală de așteptare în rândul consumatorilor pe piață. În același timp, comercianții cu amănuntul rămân nemulțumiți de structura prețurilor pentru produsele secundare și șuncă. Pe parcursul lunii iunie se speră la o revigorare a cererii şi animarea pieţei, nu în ultimul rând în perspectiva Campionatului European de Fotbal din Germania.
- În Olanda preţul cărnii de porc a avut creșteri ușoare de preț în ultimele două săptămâni, dar acum stagnează.
- Și în Belgia, nivelul prețurilor rămâne neschimbat după corecția ascendentă din urmă cu două săptămâni.
- Oferta de porci pentru sacrificare este în scădere în Spania, iar abatoarele trebuie să depună eforturi pentru a-și folosi întreaga capacitate de lucrua.
- Cotaţia spaniolă conduce structura europeană a prețurilor, în timp ce Danemarca este încă pe ultimul loc.
Potrivit companiei daneze de sacrificare Danish Crown, în prezent există o cerere bună din Europa de Est, dar, pe de altă parte, piața europeană a șuncii este mai „slabă” în acest an.
Criză de purcei în Germania
După un declin al efectivelor în 2022, Germania va avea nevoie din nou de mai multă carne importată. Potrivit Agrarmarkt Informations-Gesellschaft mbH (AMI), tendința de creștere a importurilor de porci în Germania va continua și în acest an. După ce au fost importate semnificativ mai puține animale în anii 2020-2022, scăderea ofertei de porci din fermele germane a fost, de asemenea, vizibilă în creşterea importurilor începând cu primele luni ale anului 2023.
2800 de scroafe şi aproape 100.000 purcei/an – Fermă de reproducţie suine la Semlac, AR.
Conform datelor AMI, anul trecut au fost importaţi cu 9% mai mulți porci decât în 2022, iar din ianuarie până în aprilie 2024, importurile de purcei, porci de sacrificare și porci de reproducție au înregistrat o creștere totală de 11% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Danemarca rămâne un furnizor de top
Marea majoritate a purceilor importați de Germania provin din Danemarca și Olanda, dar există și o cerere în creștere pentru animale de reproducție și sacrificare. Importurile din Danemarca, în special, au crescut semnificativ, cu 21% din ianuarie până în aprilie 2024, comparativ cu 2023. Olanda a reușit, de asemenea, să extindă livrările, deși doar cu 2%. Importurile din Belgia și Franța, în schimb, au înregistrat o tendință descendentă față de anul precedent, cu o scădere de 39% și, respectiv 22%.
UE – Evoluţie preţ carne de porc.
Vion – posibilă retragere din Germania
Vion Food Group anunță potențiale schimbări în structura sa operațională şi anunţă că doreşte să se concentreze mai mult pe lanțurile de aprovizionare din Belgia şi Olanda. În acelaşi timp, planurile privind operaţiunile din Germania vor fi regândite. Anunţul companiei a stârnit deja interesul în rândul potențialilor cumpărători.
În cazul unei posibile vânzări a celor unsprezece unităţi de producție pentru carne de porc și vită din Germania, Vion se angajează să găsească partenerii potriviți pentru angajaţii, furnizorii și clienți germani, care să le permită creșterea și un viitor stabil. Deciziile finale sunt încă în așteptare și au loc discuții cu potențialii cumpărători. În acest moment nu sunt planificate închideri ale unităţilor de producţie, subliniază Vion într-un comunicat oficial.
„Vion rămâne dedicat păstrării tuturor relațiilor de afaceri, îndeplinind toate angajamentele față de toți partenerii până la eventualele închideri de tranzacții, garantând o perioadă de tranziție fără probleme” se arată în comunicatul oficial.
Odată cu retragerea din piaţa germană, Vion pregătește drumul pentru investiții suplimentare în segmente cu valoare adăugată din Benelux. Pentru a accelera acest plan într-un mediu de piață în schimbare și concurență puternică din partea țărilor din afara UE, Vion spune că se va concentra pe producție și aprovizionare în ţările Benelux. În aceste state grupul Vion își poate consolida poziţia de lider de piață pentru carnea de porc și vită, rețeaua sa globală de vânzări și capacitățile sale avansate de valorizare a produselor alimentare, precum și în ceea ce priveşte bunăstarea animalelor și sustenabilitatea.
În 2022, Vion a realizat vânzări de 5,3 miliarde de euro şi avea cca. 11.000 de angajați.