În condiţiile în care deficitul intern de carne de porc a depăşit 70% şi preţul cerealelor a scăzut îngrijorător, construcţia de noi ferme de reproducţie şi de îngrăşare este o prioritate pentru România.
Un exemplu fericit în acest domeniu este proiectul fermei de reproducţie suine din comuna Semlac, judeţul Arad, care va avea o capacitate de 2800 de locuri de cazare pentru scroafe de reproducţie din rasă hibridă.
Am investit mult în respectarea condiţiilor de bunăstare a animalelor şi biosecuritate, totul va fi automatizat, cu alimentaţie, temperatură şi ventilaţie controlate. – IOAN NODIȘ, Administrator Pigtim Farm SRL
Termen de execuţie – 11 luni
Startul lucrărilor de construcţie a fost dat la începutul lunii decembrie 2023, iar finalizarea proiectului este prevăzută pentru luna septembrie 2024, recepţia finală urmând a fi făcută în noiembrie.
Investiţia „greenfield” aparţine societăţii Pigtim Farm SRL, iar proiectul a fost finanţat 80% (12.252.800 euro) prin „Programul de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie”, iar diferenţa până la valoarea totală de circa 20 de milioane euro este suţinută din surse proprii şi împrumuturi de către acţionariatul firmei. „Prin construcţia fermei de reproducţie vom asigura necesarul de purcei pentru cele 3 ferme de îngrăşare cu o capacitate (fiecare) de 8160 locuri porc gras/ciclu de producţie în sistem finisher, iar diferenţa o vom valorifica către alţi fermieri”, ne-a declarat Ioan Nodiş, administratorul companiei.
Aproape 100 de mii de purcei/an
Viitoarea fermă are o capacitate de 2800 de scoafe cu tineretul aferent, are 6 hale cu 25.000 mp suprafaţă totală acoperită şi va produce „minim 70 de mii, dar avem capacitatea maximă de a produce până la 97 mii de purcei/an, de 25–30 kg. Vom produce atât purcei pentru îngrăşat, cât şi scrofiţe F1 pentru reproducţie”, ne-a explicat Ioan Nodiş.
Halele de producţie includ sectoarele de carantină, inseminare, gestaţie, fătare, creşe şi tineret, precum şi spaţii de circulaţie închise între hale, spaţii pentru spălare şi dezinfecţie, bazine colectoare dejecţii, spaţii depozitare şi restul de anexe tehnologice necesare într-o astfel de fermă.
Ne-am planificat să realizăm 2,4 fătări/scroafă/an, cu cel mult 8% mortalitate purcei în maternitate şi 1-1,5% mortalitate la tineret. JOSEF KELEMEN, Viitorul şef al fermei de reproducţie
Producţie medie de 36 de purcei/scroafă/an
În toamnă urmează să se facă şi popularea fermei. Achiziţia materialului reproducător presupune o cheltuială de cca. 1 milion de euro. „O scrofiţă F1 costă cca. 350-380 euro/cap (fără transport), iar o bunică GGP sau GP este cu 30-40% mai mult. Pentru a menţine echilibul în cadrul efectivului matcă, vom avea nevoie de 8% străbunici şi bunici, iar restul – scrofiţe F1. Ţinta noastră este să avem o rată de înlocuire de 50-55% în efectivul de scrofiţe F1 şi de 70-80% în efectivul de străbunici/bunici, pentru că ne dorim să avem animale cu un index genetic cât mai ridicat, pentru a avea performanţă”, ne-a declarat Josef Kelemen, specialist în tehnologia creşterii suinelor şi viitorul şef al fermei de reproducţie.
Scrofiţele F1 se pot menţine în producţie pentru 6-8 fătări, iar la străbunici şi bunici – maxim 5-6 fătări.
Proiectele de extindere sunt pregătite
Pentru ca ferma de reproducţie să funcţioneze într-un sistem integrat, în proiectul iniţial a fost planificată construcţia unui FNC cu o capacitate de 20 tone furaj/oră, precum şi o staţie pentru vieri terminali cu o capacitate de 200 de capete, din diferite rase şi hibrizi la cererea clienţilor, prin care se va asigura material seminal pentru circa 50-60 de mii de scroafe/an.
”Pariul cu agricultura”
Aflat în vizită pe şantierul viitoarei ferme de reproducţie a Pigtim Farm, ministrul Agriculturii – Florin Barbu a caracterizat proiectul ca fiind „unul realist şi vital pentru România”, după care şi-a reafirmat sprijinul total pentru astfel de proiecte. „Vom continua programul de reproducţie suine în România prin finanţarea a încă 100 de mii de locuri de cazare (pentru scroafe – n.r.). Astfel ca, împreună cu cele 56 de mii de locuri de cazare pe care le avem acum în construcţie şi cu cele deja construite dinainte, să ajungm la o capacitate de producţie de 9 milioane de purcei pe an, adică la gradul de autosuficienţă de care România are nevoie. În momentul de faţă fermerii români doresc să investească în porc şi nu vreau să mai văd carne de porc importată – acesta este pariul meu cu Ministerul Agriculturii”, ne-a declarat Florin Barbu.
Producerea unui purcel pentru îngrăşare (25 kg) costă în România cca. 60-70 euro/cap, inclusiv profitul fermierului. În timp ce preţul unui purcel achiziţionat acum din import ajunge la cca. 128 euro/cap, adică cu peste 60 de euro mai mult decât purceii din producţia internă.