Premierul Marcel Ciolacu: Avem un interes comun prioritar, acela de a rezolva această situație de CRIZĂ cu PAGUBE cât mai MICI pentru crescătorii de animale! - Revista Ferma
3 minute de citit

Premierul Marcel Ciolacu: Avem un interes comun prioritar, acela de a rezolva această situație de CRIZĂ cu PAGUBE cât mai MICI pentru crescătorii de animale!

Marcel Ciolacu Premierul Marcel Ciolacu: Avem un interes comun prioritar, acela de a rezolva această situație de CRIZĂ cu PAGUBE cât mai MICI pentru crescătorii de animale!

După întâlnirea cu reprezentanţilor oierilor, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că s-au convenit ”o serie de soluții rapide pentru a depăși valul de pestă a micilor rumegătoare cu focare în câteva zone ale țării. Am avut un dialog sincer cu acești oameni hotărâți și muncitori și am ajuns la o concluzie clară: avem un interes comun prioritar, acela de a rezolva această situație de criză cu pagube cât mai mici pentru crescătorii de animale!”

Pentru aceasta, „Guvernul României este dispus să facă toate eforturile, alături de de toate instituțiile cu atribuții în domeniu pentru a menține deschise relațiile cu statele importatoare de animale românești, atât din Europa, cât mai ales diln țările arabe. Măsurile convenite azi ne pot ajuta să depășim acest obstacol fără să existe restricții la exportul din țara noastră! Știu ce efort urias înseamnă creșterea animalelor și prețuiesc enorm munca acestor oameni! De aceea, este important ca, împreună, să ne urmărim interesul comun. Dacă toți crescătorii de anumale câștigă bani din acest export, câștigă de fapt România!”, a anunțat Marcel Ciolacu.

La întâlnirea cu reprezentanţii crescătorilor de ovine au mai fost prezenţi ministrul Florin Barbu și președintele ANSVSA Alexandru Bociu.

Pentru informarea fermierilor, Ionică Nechifor, președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Moldoovis a sintetizat ceea ce s-a hotărât la întâlnirea cu autorităţile:

  1. Restricții de tranzacționare a animaleleor dintr-o exploatație în alta pe o perioadă de 30 zile pe tot teritoriul României;
  2. Liber la comerțul cu animale destinate exportului pe zona liberă de focare;
  3. În 7 zile vor fi ridicate restricțiile pentru Tulcea și Constanța, întrucât nu au mai apărut alte focare;
  4. Animalele nu vor mai fi omorâte decât la cererea fermierului și după obținerea rezultatelor/analizelor, în urma prevalării de probe;
  5. O comisie coordonată de președintele ANSVSA se va deplasa miercuri la Timișoara pentru a analiza situația la fața locului;

”Sperăm ca după această întâlnire constructivă să fim responsabili cu toții și să reușim în 30 zile eliminarea focarelor în totalitate și să declarăm România liberă de PMR – pesta micilor rumegătoare”, a mai postat Ionică Nechifor pe facebook.

Conform altor surse prezente la discuţiile cu premierul şi oficialităţile de la Ministerul agriculturi: hotărârea privind sacrificarea animalelor suspecte nu va fi făcută la cererea fermierului, ci va fi decisă de către ANSVSA.

Nicolae Cioranu: „conform reglementărilor UE a rămas valabilă regula prin care animalele depistate pozitiv vor fi sacrificate imediat. Doar aşa România va putea lichida focarele active şi se va putea declara indemnă”.

O veste bună: până la finalul săptămânii viitoare, judeţele Tulcea şi Constanţa vor putea fi declarate libere de boală, dacă nu mai apar alte cazuri de pestă a rumegătoarelor mici.

Până la reluarea într-un ritm normal a vânzărilor de miei va mai dura… timp în care miei „consumă”. Premierul Marcel Ciolacu a promis că se va discuta posibilitatea acordării de ajutoare pentru fermieri şi în 2-3 zile se vor anunţa hotărârile Guvernului.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →