Povestea de succes a juristei Mirela Voicu - a pus pe picioare afacerea legumicolă vândută de foştii ei patroni - Revista Ferma
7 minute de citit

Povestea de succes a juristei Mirela Voicu – a pus pe picioare afacerea legumicolă vândută de foştii ei patroni

2 Povestea de succes a juristei Mirela Voicu - a pus pe picioare afacerea legumicolă vândută de foştii ei patroni
Când determinarea și curajul se întâlnesc cu pasiunea pentru grădinărit, a schimba mapa cu motosapa și biroul cu solarul, se poate dovedi o opțiune de succes, după cum o demonstrează tânăra juristă Mirela Voicu.

Originară din comuna Produlești, județul Dâmbovița, Mirela Voicu a decis în 2020 să pornească un business pe cont propriu, preluând terenul și construcțiile unei vechi exploatații legumicole din localitatea ei natală.

A investit aproximativ jumătate de milion de lei (300.000 lei achiziția inițială și 200.000 de lei renovarea și retehnologizarea a 27 de solarii, întinse pe o suprafață totală de 1,5 hectare) iar astăzi multe dintre roșiile, ardeii, castraveții sau vinetele produse de ea ajung pe mesele bucureștenilor.

O afacere născută dintr-o pasiune moștenită încă din copilărie, despre care tânăra de 33 de ani afirmă că: „prin provocările și rezultatele obținute, îți dă gust și la propriu și la figurat”.

DRUMUL DE LA ADMINISTRATOR, LA ANTREPRENOR

Absolventă a facultății de Drept, Mirela a lucrat o perioadă în administrația publică iar din 2015 s-a ocupat de aspectele juridice ale fermei de la care avea să preia ulterior solariile.

„Am studiat Dreptul, apoi am făcut un master în Administrație publică și am fost consilier pentru achiziții publice în cadrul unei primării. Ulterior, din motive personale a trebuit să revin la Produlești. M-am angajat chiar în această fermă, la foștii proprietari, și m-am ocupat de tot ce înseamnă contracte, arendă și celelalte aspecte administrative.

Principala activitate a exploatației era cultura mare, în câmp, și adiacent aveau aceste solarii. Timp de 5 ani, cât am lucrat aici, am avut ocazia să descopăr ce înseamnă efectiv activitatea agricolă și am învățat de la fostul meu patron ce presupune managementul unei astfel de afaceri. Pe mine partea de solarii m-a atras cel mai mult și îmi doream să o dezvolt, dar foștii proprietari erau deciși să renunțe la legumicultură. Nu au mai investit în acest segment și voiau să vândă. Așa că, m-am ambiționat, am făcut un credit la bancă și cu sprijinul financiar al familiei am reușit să cumpăr eu solariile”, ne-a povestit tânăra fermieră.

1 Povestea de succes a juristei Mirela Voicu - a pus pe picioare afacerea legumicolă vândută de foştii ei patroni

Când eram copil, părinții și bunicii mei cultivau legume pe lângă casă și îmi era drag să simt mirosul acela de grădină. E un sentiment aparte să vezi cum crește planta de la sămânță până la rod și, sinceră să fiu, cred că asta m-a determinat să fac ceea ce fac acum!MIRELA VOICU, Manager Ecomiragra

ÎN 2 ANI A PUS TOATĂ AFACEREA PE PICIOARE!

După preluarea solariilor, pentru Mirela Voicu au urmat încă doi ani de investiții: „Până în toamna anului trecut nu m-am gândit la profit, ci doar la amortizarea costurilor. Unele solarii au trebuit renovate și învelite, pentru că nu mai fuseseră folosite de câteva sezoane, apoi a urmat proiectul pentru puțuri și refacerea sistemului de irigații iar mai recent am pus camere de supraveghere în fiecare solar și am achiziționat un generator de ceață (fogger) pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare.

La toate acestea se adaugă cheltuielile curente, pentru înființarea culturilor, tratamente, salarii, transport sau electricitate. A fost dificil, dar până la urmă am pus totul pe picioare. Am început să fim mai performanți și am reușit să dublăm producția iar acum suntem pe profit”.

foto 4 4 Povestea de succes a juristei Mirela Voicu - a pus pe picioare afacerea legumicolă vândută de foştii ei patroni

”EU CULTIV DOAR PENTRU GUST!”

În ferma Ecomiragra activitatea agricolă este structurată în două sezoane: unul de iarnă, destinat culturilor de salată, ceapă verde și ridichi, și unul de vară centrat pe tomate, ardeioase, castraveți și vinete iar principalul criteriu de selecție al soiurilor și hibrizilor este gustul.
„Când m-am apucat de solarii am zis clar că vreau să ofer consumatorului roșii cu gust, roșii pe care să îți placă să le mănânci. De aceea în fiecare an, am un solar, în care testez noi și noi sortimente iar cele care îmi plac mie, în propria farfurie, și care nu pun probleme serioase în cultivare, sunt cele care ajung în producție. La tomate mizez pe Wrestler, Zadurella, Kingset și Eterei; la ardei pe Kaprima și Piedone iar la vinete pe Mirval. Am aplicat și la programul tomata însă, pentru mine, sunt mai importante calitatea și stabilitatea producției”, ne-a explicat tânăra.

foto 3 6 Povestea de succes a juristei Mirela Voicu - a pus pe picioare afacerea legumicolă vândută de foştii ei patroni

”TOMATA” TREBUIE REGÂNDIT!

În opinia tinerei antreprenoare, programele de susținere financiară a sectorului legumicol sunt structurate în detrimentul performanței agricole: „Eu cred că programul Tomata ar trebui regândit, pentru că s-a ajuns la situații absurde. Sunt producători care își divid suprafața cultivată către rude doar pentru a accesa banii din acest program: 3000 de euro la 1000 mp. Eu pe firmă nu pot face așa ceva și la un hectar de roșii primesc tot 3000 de euro. Dacă ar fi să ne ajute, acest program ar trebui corelat cu suprafața totală și cu producția realizată”.

foto 5 4 Povestea de succes a juristei Mirela Voicu - a pus pe picioare afacerea legumicolă vândută de foştii ei patroni

CEI CARE ”AU FURAT STARTUL” NE-AU ÎNȘELAT PE TOȚI!

Primăvara capricioasă și prețurile ridicate i-au determinat pe unii producători să ”înroșească” tomatele înainte de vreme – o practică pe care Mirela Voicu o consideră nocivă pentru toată lumea.

„Ca să poți avea roșii cu o lună mai devreme trebuie să le cultivi în sere încălzite și asta implică niște costuri foarte mari. Implicit și prețul este pe măsură. Cei care înroșesc chimic roșiile vor să prindă acest preț de seră, nu programul Tomata, așa cum se spune. Și eu, cu prima producție în jur de 15 iunie am prins Tomata, pentru că acest program este valabil până la finalul lunii. Însă acel preț, de 3-4 ori mai mare, îi determină pe unii să folosească substanțe interzise sau neomologate. E o practică incorectă, atât față de consumatori și autorități, cât și față de producătorii care au sere încălzite pentru a produce în extrasezon”, a afirmat tânăra.

CERTIFICAREA GLOBAL G.A.P

În prezent, majoritatea producției este comercializată în lanțurile de magazine Profi, Penny și Carrefour din București și împrejurimi iar tânăra fermieră a decis să aplice pentru certificarea Global G.A.P.

„Global G.A.P este un standard pentru bune practici, prin care se certifică faptul că respectăm toate standardele de producție (lipsa reziduurilor, timpii de tratament, timpii de recoltare și alți 40 de indicatori specifici). O astfel de certificare îți acordă mai multă încredere atât în relația cu retailerii, printr-un acces mai facil la raft, cât și față de consumatori”.

foto 2 10 Povestea de succes a juristei Mirela Voicu - a pus pe picioare afacerea legumicolă vândută de foştii ei patroni

PROCESARE CU FONDURI UE

În viitor Mirela Voicu intenționează să își extindă activitatea atât la nivel de producție, prin construirea unei noi sere pentru răsaduri, cât și la nivel de procesare, prin accesarea unei linii de finanțare care să îi permită să prelucreze o parte din producție sub formă de conserve sau produse congelate.

„Dacă voi reuși o astfel de investiție va fi un pas înainte pentru că așa îmi voi asigura o mai mare stabilitate economică la nivel de fermă”, a încheiat tânăra.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →