Porumbul trage în jos producţia mondială de cereale - Revista Ferma
2 minute de citit

Porumbul trage în jos producţia mondială de cereale

Astfel, producţia mondială de grâu şi de cereale furajere, în sezonul 2017/2018, este estimată la 2094 milioane de tone, cu 2% mai puţin decât prevedea raportul din aceeaşi perioadă a anului trecut.
La nivel mondial, consumul este neschimbat şi, ţinând seama că stocurile de deschidere vor fi mai mici, rezerva totală de cereale raportată pentru finalul sezonului va fi mai redusă cu 7 milioane tone (până la 610 milioane tone). Volumul – de cereale şi de leguminoase – tranzacţionat este în creştere în acest sezon, fiind estimat la 361 milioane tone (352 mil. tone).

Lan de porumb_b

Stocurile de cereale – la prima scădere în ultimii şapte ani
Pentru sezonul 2018/19, se estimează o reducere a randamentelor medii la principalele culturi agricole, iar stocurile finale se vor diminua pentru prima dată din sezonul 2012/13.
Condiţiile favorabile de pe piaţa internaţională ar putea contribui la stimularea primei creşteri a producţiei de orz din ultimele trei sezoane. În ceea ce priveşte orezul, prognoza pentru producţia din sezonul 2017/18 este menţinută la 484 milioane tone.
Şi producţia globală de soia estimată a se obţine în sezonul 2017/18 este redusă cu 2 milioane tone, până la 347 milioane tone, în scădere cu un procent faţă de anul trecut, în special din cauza producţie diminuate în Argentina.
Cu excepţia orezului, preţurile mondiale de export pentru cereale şi leguminoase au înregistrat majorări puternice în luna februarie, indicele preţurilor IGC (Grains and Oilseeds Index – GOI) fiind în creştere cu circa 5%.

 

PRODUCŢIA MONDIALĂ DE CEREALE (ESTIMARE IGC – 22 FEBRUARIE 2018)

tab-lan-mm118_b

Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →