Porumb modificat genetic (OMG) autorizat încă 10 ani în UE! - Revista Ferma
2 minute de citit

Porumb modificat genetic (OMG) autorizat încă 10 ani în UE!

porumb modificat genetic

Comisia Europeană a autorizat, săptămâna trecută, două culturi de porumb modificat genetic (OMG) și a reînnoit autorizația pentru o altă cultură de porumb modificat genetic pentru alimente și furaje.

Deciziile de autorizare ale Comisiei permit ca hibrizii de porumb modificat genetic să fie doar importați pentru utilizare în alimente și hrană pentru animale, dar nu să fie cultivați în UE.

Deciziile Comisiei permit introducerea pe piața UE a produselor care conțin, constau din sau sunt produse din:

  • porumb modificat genetic MON 89034 × 1507 × MON 88017 x 59122 și opt subcombinații;
  • porumb modificat genetic MON 89034 × 1507 × NK603;
  • porumb modificat genetic DP202216.

Hibrizii de porumb modificat genetic autorizați de Comisie au trecut printr-o procedură de evaluare cuprinzătoare și riguroasă, care asigură un nivel ridicat de protecție a sănătății umane și animale și a mediului, precizează Comisia.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a emis o evaluare științifică favorabilă, după ce a concluzionat că acest porumb modificat genetic este la fel de sigur ca porumbul convențional.

Autorizațiile sunt valabile 10 ani, iar orice produs produs din aceste culturi modificate genetic va fi supus regulilor stricte de etichetare și trasabilitate ale UE.

Comisia avea obligația legală de a decide cu privire la autorizarea utilizării de porumb modificat genetic (OMG) în UE, după ce statele membre UE nu au atins o majoritate calificată nici în favoarea, nici împotriva autorizării în cadrul Comitetului permanent pentru plante, animale, alimente și furaje și, ulterior, la Comisia de apel.

Deciziile Comisiei Europene vor fi discutate în Comitetul permanent pentru plante, animale, alimente și furaje în data de 8 iulie.

Fermierii români au protestat anul trecut față de importurile de porumb modificat genetic din Ucraina, întrebând autoritățile ”De ce putem să importăm, dar nu putem să cultivăm OMG?”.

Grâul modificat genetic a intrat pe piață! Se va repeta situația de la soia?

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →