Pomicultori în ALERTĂ! Înghețurile târzii de primăvară pot duce la pierderea recoltei de fructe - Revista Ferma
6 minute de citit

Pomicultori în ALERTĂ! Înghețurile târzii de primăvară pot duce la pierderea recoltei de fructe

ingheturile tarzii de primavara in pomicultura Pomicultori în ALERTĂ! Înghețurile târzii de primăvară pot duce la pierderea recoltei de fructe
Foto: Vlăduț Loredan Holdt, asistent cercetare Agrotehnică și Tehnologii Pomicole – SCDP Băneasa

Sunt destul livădari care se plâng că plantațiile pomicole intră prea devreme în vegetație și înflorirea se produce exact în perioada când apar înghețurile târzii de primăvară, care pot afecta iremediabil mugurii floriferi și fructiferi în formare.

„Înghețuri târzii apar primăvara, după ce pomii fructiferi au început să înflorească. Acest fenomen poate avea efecte negative asupra recoltei, deoarece temperaturile scăzute pot afecta mugurii floriferi și fructiferi în formare.

Mugurii floriferi pe cale să se deschidă sunt distruși la -4 °C la măr, păr și piersic sau chiar la -2 °C la prun și cireș. Florile deschise sunt distruse la -2,0 … -2,5 °C; iar fructele abia legate sunt cele mai sensibile și pot fi distruse la -0,5 … -1,7 °C”, susține Vlăduț Loredan Holdt, asistent cercetare Agrotehnică și Tehnologii Pomicole – SCDP Băneasa.

POMICULTORII SUNT ÎN ALERTĂ!

Așa că odată cu venirea primăverii pomicultorii sunt în alertă. „În situația prognozei căderii brumelor, pomicultorul trebuie să intervină prin mai multe metode.

Cel mai des utilizată este crearea unei perdele de fum peste livadă și temperatura ambientală se va ridica în medie cu 2°C. De asemenea, va fi împiedicată formarea brumei, răcirea solului şi a pomilor fructiferi pe principiul micşorării efectului radiaţiei nocturne”, explică tânărul cercetător.

Acesta recomandă folosirea unor resturi organice din paie umede, turbă, gunoiul păios, crengi sau frunze, precum și rumegușul de lemn umectat. Se vor poziționa la 25-30 metri pe rând în livadă în grămezi, aprinderea lor generând o perdea de fum de intensitate egală în toată livada, menținută 1-2 ore după răsăritul soarelui.

ATENȚIE! RESTURILE VEGETALE NU TREBUIE SĂ ARDĂ CU FLACĂRĂ!

„O alta metodă utilizată cu succes în livezile intensive este aspersia, care presupune pulverizarea apei în atmosferă cu câteva minute înainte de apariţia îngheţului (la avertizarea meteorologică). Stratul de gheaţă, care se va forma pe ramuri, devine izolator și împiedică răcirea ramurilor, menţinând în acelaşi timp la exterior temperatura apropiată de 0°C”, precizează Vlăduț Loredan Holdt.

ASPERSIA: 3 condiții de îndeplinit

  1. pulverizarea foarte fină a apei;
  2. uniformitatea distribuirii ei;
  3. continuitatea pulverizării pe toată perioada înghețului.

Metoda ridică temperatura aerului cu 2-4°C!

SOLUȚII SPECIALE PENTRU ÎNCĂLZIREA AERULUI

Încălzirea aerului din livadă se poate face cu ajutorul unor sobițe speciale, în care se ard diferite produse petroliere ca: motorina, petrol, uleiuri minerale uzate etc. Ele se instalează între rândurile de pomi, la distanța de 7 m una de alta, încât sunt necesare 150-160/ha. Cu ajutorul sobițelor se pot combate scăderile de temperatură până la -5, -6 C.

SOLUȚIILE ANTIFREEZING

„Sunt cazuri în care pomii au dezmugurit și deja prezintă frunzulițe și/sau flori. Dacă nu s-a luat vreo măsura de protecție din timp și se anunță zile geroase, exista produse pentru prevenirea înghețurilor de primăvară aşa-zisele soluţii antifreezing, care conferă o toleranță la frig.

Este o procedură la îndemână, cu efecte imediate, ce poate salva producția de fructe din anul respectiv. Cu ajutorul lor, se împiedică formarea gheții la nivel celular și se asigură creșterea gradului de supraviețuire a florilor, având o combinație de cupru și sulf.

Aceste măsuri pot contribui la minimizarea daunelor cauzate de înghețurile târzii și la menținerea unei recolte sănătoase”, susține cercetătorul de la SCDP Băneasa.

CITEȘTE ȘI: Livada s-a trezit la viață! În plină iarnă, pomii au dat în floare. Pomicultorii sunt îngrijorați!

ÎNGHEȚURILE POT PROVOCA DAUNE CONSIDERABILE!

Schimbările climatice (creșterea temperaturii și a concentrației de dioxid de carbon) pot duce la o înflorire mai timpurie la specile de cais, piersic și nectarin.

„Un îngheț de o noapte cu temperaturi de 0 până la -1, -6°C nu provoacă de obicei daune semnificative, pomii având capacitatea de a rezista unui astfel de fenomen de scurtă durată, dar apar probleme când expunerea este mai mare sau temperatura scade, începând cu -2°C.

Mugurii florali la cais, piersic, nectarin, în stadiul buton alb/roz, rezistă la temperaturi de până la  -6°C pentru o perioada de 12 ore, de obicei o noapte, dacă fenomenul se va repeta și în următoarea noapte, daunele vor fi considerabile.

Pentru prima noapte cu temperaturi de până la -6 grade pagubele nu vor fi mai mari de 10-15%, această reducere de muguri se va regăsi în calitatea și cantitatea fructelor. După această noapte, dacă gerul continuă, vorbim de pagube însemnate cantitativ care vor depași 25% din producție.

Florile deschise la cais, piersic și nectarin rezistă la temperaturi de până la -2 grade Celsius cu pagube de până la 15%. Când temperaturile scad sub -2 (-3, – 7) grade Celsius florile îngheață și cad din pomi, afectând, astfel, considerabil producția, existând posibilitatea ca după două nopți consecutive cu astfel de temperaturi toate florile să cadă”, explică Vlăduț Loredan Holdt.

Potrivit acestuia, „caisul este o specie termofilă, iar necesarul de frig este unul redus comparativ cu alte specii. Altfel spus, caisul, la temperaturi ridicate, va începe să înflorească, mai ales în zonele unde frigul s-a instalat devreme, deoarece pomul își îndeplinește necesarul de frig până la apariția primului val de căldură.”

3 MODALITĂȚI PENTRU A ÎNTÂRZIA ÎNFLORIREA POMILOR FRUCTIFERI

  1. Întârzierea tăierilor pe cât de mult posibil la speciile sâmburoase;
  2. Stropirea cu zeama bordeleză, chiar dacă nu s-au făcut tăieri, deoarece cuprul este un inhibitor de creștere și poate decala cu câteva zile înfloritul;
  3. Adăugarea unei cantități mici de aracet pentru aderență;
  4. Aplicarea unei emulsii pe bază de var și cupru pe tulpina pomilor;

Pentru stropirile ce urmează a fi făcute în perioada următoare, se pot aplica insecticid și ulei horticol numai în faza de buton verde.

A consemnat Marian MUȘAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →