Livada s-a trezit la viață! În plină iarnă, pomii au dat în floare. Pomicultorii sunt îngrijorați! - Revista Ferma
4 minute de citit

Livada s-a trezit la viață! În plină iarnă, pomii au dat în floare. Pomicultorii sunt îngrijorați!

Raul Maruntoiu si caisii infloriti Livada s-a trezit la viață! În plină iarnă, pomii au dat în floare. Pomicultorii sunt îngrijorați!
”Mă pregătesc pentru un eventual îngheț la sol, mă aștept pentru că nu au lipsit în ultimii ani” – Ionel Mărunțoiu, Săcele, Constanța

Livada s-a trezit la viață! În multe areale pomicole ale țării, pe fondul temperaturilor pozitive, din ultima lună a iernii, copacii au ieșit din repaosul vegetativ. La piersic, nectarin, prun, cais, deja mugurii de rod au început să crape, în unele plantații deja s-a produs înflorirea.

ÎN BANAT AU ÎNFLORIT CAIȘII!

„Nu am avut iarnă, a fost primăvară, în doar două zile temperaturile au coborât la -6 °C. Suntem la 25 februarie și avem caișii înfloriți, altădată, era zăpada până la brâu sau viscolea. Dacă vine vreun îngheț la sol nu vom mai avea recoltă românească de fructe”, ne-a declarat Ionel Stan, fermier din Checea, jud. Timiş.

„MĂ AȘTEPT LA UN EPISOD DE ÎNGHEȚ LA SOL”

În Dobrogea e secetă. „Pomii au înmugurit și la noi, mult mai devreme. Am o suprafață mică de livadă, plantată cu de cais, gutui, prun, măr și păr.

Am terminat de stropit cu ulei horticol pentru a proteja pomii de formele hibernante ale dăunătorilor (acarieni, Păduchele din San-Jose sau afide). Mă pregătesc pentru un eventual îngheț la sol, mă aștept pentru că nu au lipsit în ultimii ani”, ne-a declarat ing. Ionel Mărunțoiu, din Săcele, Constanța.

POMII ÎNMUGURIȚI, TĂIERILE ÎN TOI

Cu o lună mai devreme au înmugurit pomii și la SCDP Valul lui Traian – Constanța. „Am avut cel mai cald februarie din ultimii 30 de ani, de când înregistrează stația meteo a stațiunii.

Am făcut tratamentele cu ulei horticol și cu zeamă bordeleză și am fertilizat pomii de pe cele 120 ha de livadă (cais, piersic, nectarin și cireș). Executăm tăierile de rodire, lucrare de care va depinde producția viitoare”, a susținut Ioan Caplan, directorul stațiunii.

Pomicultorii dobrogeni sunt îngrijorați că a început să se instaleze seceta, precipitații nu au fost, vântul a bătut uscat pământul și vegetația începe să sufere din cauza stresului hidric.

PREGĂTIRI PENTRU TRATAMENT CU AMINOACIZI

La Stațiunea de Cercetare Horticolă – USAMV Cluj-Napoca, suprafața de livadă pe rod este de circa 40 ha, structurată cu preponderență pe: măr, păr, prun și cireș.

Lucrătorii au finalizat tăierile și tratamentele cu cupru și produse pe bază de ulei horticol. Când vor fi anunțate înghețurile, unitatea este pregătită să aplice imediat după averizare o stropire cu produse pe bază de aminoacizi (80%).

„PUTEM RĂMÂNE FĂRĂ RECOLTĂ!”

Îngrijorare sporită printre pomicultorii ieșeni.

„Caișii s-au deschis mai devreme cu aproape o lună de zile și e pericol în caz de îngheț. În ultimii doi ani, în luna aprilie am avut temperaturi de -7 °C și  -9 și -10°C. Putem rămâne fără recoltă, așa cum s-a mai întâmplat, din păcate”, ne-a declarat pomicultorul Ovidiu Hlihor.

În această perioadă, cei care nu au tratat pomii cu ulei horticol o pot face acum: temperaturile sunt pozitive, floarea nu-i deschisă și stropirea nu afectează polenul.

STROPIRE CU N-Oil + MOSPILAN

În piață este N-Oil, un adjuvant pe bază de ulei de floarea soarelui, recomandat împreună cu insecticidul Mospilan 20 SG pentru combaterea formelor hibernante ale păduchilor țestoși, dar și a altor dăunători. Are efect asfixiant pentru ouăle de afide și acarieni, nu produce fitotoxicitate și nu afectează fauna utilă, iar eficacitatea se menține peste o lună de la aplicare.

Se poate aplica printr-un printr-un tratament spre sfârșitul repausului vegetativ, la umflarea mugurilor (începutul dezmuguritului), când temperatura ambiantă depășește 4 °C, este calm atmosferic (pentru evitarea driftului) și lipsesc precipitațiile în timpul sau imediat după stropire.

Aplicarea tratamentelor la începutul dezmuguritului nu trebuie să depășească faza de „urechiușe de șoarece” la măr sau faza de „buton verde” la prun.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →