2 minute de citit

PNS ÎN SPANIA: PESTE 800 MII DE FERMIERI SUNT ACTIVI

pns 01 PNS ÎN SPANIA: PESTE 800 MII DE FERMIERI SUNT ACTIVI
Foto 1: iStock.com/JackF

Legumicultura, floricultura, pomicultura și creșterea/procesarea suinelor sunt, în Spania, sectoarele cele mai importante din punct de vedere al valorii producției. Spania asigură jumătate din producția de măsline a Uniunii Europene și o treime din recolta de fructe.

77% din teritoriul spaniol este reprezentat de zone predominant rurale și de regiuni intermediare. 3,4% din populație trăiește în zone predominant rurale și 33,3% din spanioli locuiesc în regiuni intermediare.
În Spania sunt activi peste 800.000 de fermieri, din care jumătate dețin ferme de 5 hectare sau mai puțin.
Peste 750 de milioane de euro vor fi utilizați pentru a ajuta 128.580 de ferme să participe la grupuri de producători, organizații de producători, piețe locale, lanțuri scurte de aprovizionare și scheme de calitate. Acest sprijin poate ajuta la îmbunătățirea organizării lor, la susținerea costurilor legate de conceperea proiectelor și la compensarea anumitor costuri administrative inerente, cum ar fi înregistrarea și controalele.

SATE INTELIGENTE ÎN SPANIA

Totodată, vor fi sprijinite 372 de investiții care vizează, printre altele, îmbunătățirea izolației termice a clădirilor fermelor și producerea de energie, în fermă, din resurse regenerabile.
Pe cel puțin 86% din suprafața agricolă utilizată vor trebui respectate regulile de bune practici agricole. De precizat că 6 miliarde de euro vor fi alocate pentru fermierii care se angajează în acțiuni de mediu mai ambițioase, cum ar fi captarea carbonului și menținerea caracteristicilor peisajului.
540 de milioane de euro sunt destinați intervențiilor benefice pentru climă, mediu și bunăstarea animalelor, cum ar fi prevenirea incendiilor forestiere și salvarea biodiversității. Spania își propune să cultive 20% din terenurile sale agricole în sistem ecologic.

Peste 58.000 de întreprinderi rurale, inclusiv întreprinderile din bioeconomie, vor fi sprijinite prin Planul Strategic spaniol. Vor fi create 17.347 de noi locuri de muncă și vor fi dezvoltate 16 sate inteligente. Spania va beneficia de o sumă totală de 34.426.947.231 de euro.

Vezi şi CARE ESTE AMBIȚIA GERMANĂ!

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →