2 minute de citit

Ce fac alți europeni cu banii din PNS?

pns 02 Ce fac alți europeni cu banii din PNS?
Foto 2: iStock.com/Natallia Dzenisenka

Statele membre ale Uniunii Europene aplică, în domeniul agricol, începând cu anul 2023 până în 2027, Planurile Strategice convenite cu Comisia Europeană, ținând cont de principiile din Pactul Verde.

Care sunt obiectivele majore și sumele alocate prin PNS, în cazul Germaniei, Spaniei și Olandei?

CÂȚI GERMANI STAU LA SAT?

Peste 276.000 de ferme sunt active în Germania, dimensiunea medie fiind de aproximativ 61 ha. În ce privește vârsta fermierilor, în jur de 40% dintre aceștia au 55 de ani sau chiar mai mult, în timp ce numai 7% au sub 35 de ani.
Aproape 13 milioane de germani trăiesc în regiuni predominant rurale, procentul fiind de 16% din populație, în timp ce 41% trăiesc în regiuni intermediare, cu un anumit grad de urbanizare.
Fermele mici și mijlocii vor beneficia, în special, de o plată suplimentară în limita a 60 de hectare per fermier. Multe dintre aceste ferme sunt, de asemenea, situate în regiuni muntoase și în alte zone cu constrângeri naturale unde agricultura este dificil de practicat. Suma alocată pentru aceste ferme este de 1 miliard de euro.

CARE ESTE AMBIȚIA GERMANĂ?

O linie de finanțare de 933 milioane de euro este deschisă pentru sprijinirea a peste 8.700 de proiecte de modernizare a fermelor prin investiții, cum ar fi, de pildă, instalarea de plase de protecție împotriva grindinii și achiziționarea de mașini și echipamente noi (de exemplu, pentru agricultura de precizie).

Alte 177 de milioane de euro vor sprijini adoptarea schemelor de asigurări agricole. Totodată, statul german va sprijini fermierii să își convertească exploatațiile la agricultura ecologică sau să continue să activeze în acest sector, suma alocată fiind de aproape 2,4 miliarde de euro.
Ambiția Germaniei este ca cel puțin 30% din terenurile agricole să fie cultivate în sistem ecologic până în 2030. Totodată, sectorul de procesare va fi sprijinit cu 169 de milioane de euro. Suma totală de care va beneficia Germania în următorii ani este de 34.454.210.729 de euro.

Citeşte şi PNS ÎN SPANIA: PESTE 800 MII DE FERMIERI SUNT ACTIVI!

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →