Floricultura, produsele lactate, ouăle, carnea, legumele și fructele sunt sectoarele cele mai importante din punct de vedere al valorii producției.
Aproximativ 66% din terenul Țărilor de Jos este folosit în scopuri agricole. Sunt active în jur de 51.000 de ferme, cu o dimensiune medie a fermei de 32 de hectare. Exportul olandez de alimente valorează peste 100 de miliarde de euro pe an!
Prin Planul Strategic, fermierii olandezi vor avea la dispoziție 17,5 milioane de euro, în fiecare an, pentru asigurarea recoltelor.
Organizațiile de producători sunt de mare importanță pentru sectorul olandez al fructelor și legumelor, fiind așteptate să participe la aceste forme asociative 1.800 de exploatații agricole. 760 de milioane de euro vor fi alocați pentru mai mult de 1,5 milioane de hectare pentru a încuraja și sprijini fermierii să aplice practici agricole care protejează solul și reduc utilizarea nutrienților și pesticidelor.
Totodată, Olanda va ajuta 3 mii de tineri să se lanseze în agricultură. În același timp, fiecare fermier olandez va primi un voucher în valoare de 1.750 de euro, pentru formare profesională.
Suma totală alocată Olandei este de 4.910.025.331 de euro.
Laleaua este cea mai cunoscută floare din Olanda. Piața olandeză de flori este cea mai mare din întreaga lume iar florile merg bine la export!
Polonia doreşte să reducă decalajul de venituri între fermele mici şi mijlocii, pe de o parte şi exploataţiile agricole mai mari, pe de altă parte. Cum şi-a propus să atingă acest obiectiv?
un articol de
STELIAN RĂDESCU