Ploaia, vijeliile şi grindina au făcut prăpăd - Revista Ferma
3 minute de citit

Ploaia, vijeliile şi grindina au făcut prăpăd

Pagubele se ridică la câteva zeci de mii de lei  

Legumicultori din Valea Râmnicului şi-au văzut culturile distruse

Timp de o oră, ploaia torenţială cu grindină şi însoţită de un vânt puternic a produs serioase pagube producătorilor agricoli buzoieni din Câmpia Râmnicului.

inundatii in agricultura Ploaia, vijeliile şi grindina au făcut prăpăd„Miercuri după amiază, în jurul orelor 16,30, s-a întunecat dintr-o dată cerul şi s-a pornit un vânt puternic cu ploaie şi grindină. În circa 10 minute au căzut mai bine de 15 litri de apă pe mp care au calamitat în proporţie de sută la sută culturile de legume din câmp”, ne-a declarat Liliana Anton, producătoare agricolă din comuna Valea Râmnicului.  

10 hectare de culturi calamitate sută la sută

Femeia cultivase un hectar şi jumătate cu ardei, tomate şi pepeni şi în câteva minute şi-a văzut distrusă întreaga investiţie şi osteneală.

„Eu în două săptămâni intram la recoltat. Am legumicultori vecini – Corina Costianu, Laurenţiu Costianu, Cosmin Dobre şi Gina Costianu, care trebuiau să culeagă în aceste zile. La ei investiţia este mult mai mare că au folie de mulcire şi suprafaţă mai mare. Numai aici sunt aproape 10 hectare de legume şi pepeni distruse în totalitate!”, a susţinut Liliana Anton.

Agricultoarea se ocupă de cultivarea legumelor din anul 2015. Îşi produce singură răsadurile, iar producţia obţinută o comercializează în piaţa de producători din Râmnicu Sărat unde are închiriate tarabe.

„Acum mi-am pierdut toată, toată speranţa. Sunt conştientă că nu vom primi niciun ban despăgubire. Am avut un hop mare de trecut şi în 2022 când am avut ardeii virusaţi. Abia am supravieţuit”, a explicat Liliana Anton, care se gândeşte să pună la vânzare tractorul luat prin proiect.

Societăţile nu asigură culturile pe mai puţin de 10 hectare

Marea problemă este că producătorii nu-şi pot asigura culturile pentru că societăţile de profil nu asigură o suprafaţă de teren mai mică de 10 hectare.

Micul producător ar putea fi ajutat de către stat prin inspecţia de risc în care direcţiile judeţene să joace un rol activ.

Aceasta ar putea fi o zonă în care ar putea să se implice noul ministrul al Agriculturii.

inundatii in legumicultura 2 Ploaia, vijeliile şi grindina au făcut prăpăd

O comisie va constata pagubele

Marian Galbenu, primarul din Valea Râmnicului, a făcut toate demersurile necesare. „Am anunţat Prefectura, ISU şi Direcţia Agricolă, urmează să vină o comisie şi să constate pagubele. La o primă evaluare sunt circa 10 hectare cu legume şi pepeni, însă suprafaţa trebuie să fie mult mai mare, deoarece au fost şi alte culturi de câmp afectate. Practic, pe o fâşie îngustă de cinci şase km a venit o ploaie abundentă cu vijelie şi cu piatră care a distrus tot ce a întâlnit în cale”, ne-a declarat primarul comunei buzoiene.

Fenomenele meteo extreme au distrus grădinile locuitorilor şi în comunele Zărneşti şi Racoviţeni.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →