Zilele trecute am cunoscut un tânăr întreprinzător din Întorsura Buzăului.
Daniel Coman, are 39 de ani și spirit antreprenorial pronunțat. În urmă cu câțiva ani a pus pe roate o afacere cu ATV, închiria vehicule all-terrain celor interesați. Apoi, pe cale naturală au venit și dezvoltările: plantația de zmeur, păstrăvăria și pensiunea agro turistică: un circuit de servicii integrat.
ZMEURIȘUL CULTIVAT ORGANIC
„În urmă cu mai bine de trei ani am plantat o mică suprafață cu zmeur. De doi ani a intrat pe rod. La două zile culeg fructele parfumate și le valorific, îndeosebi, pe piața locală, unui procesator, dar și la Brașov.
Vând la 20 de lei kilogramul, marfa este cerută, mai cu seamă că e cultivată organic. Nu fertilizez decât cu gunoi de grajd de la animalele mele, am platformă amenajată, nu stropesc. Controlez atent zmeurișul și dacă apar mucegaiul ori uscăciunea înlătur cu grijă parțile afectate și le distrug”, ne-a declarat fermierul covăsnean.
Acesta susține că a optat pentru butași Polka, productivi, cu creștere viguroasă, tulpină rigidă, puternică pentru a susține încărcătura bogată de fructe.
De asemenea, zmeura Polka are o rezistenţă ridicată la îngheţ şi-i destul de rezistentă la boli.
„Anul trecut am adunat cam 800 de kilograme de fructe. Mica mea plantație a făcut mai mult rod că și anul e mai bun, probabil că voi recolta cam 1,3 tone de fructe până la căderea brumei. Chestia e că nu-i forță de muncă atunci când e vârf de cules, îmi trebuie cel puțin 12 oameni și nu totdeauna îi găsesc”, a explicat întreprinzătorul.
Cu toate acestea, în această toamnă Daniel Coman are totul pregătit să mai planteze încă un sfert de hectar de zmeur. Ar putea și mai mult, dar nu are cu cine lucra.
PĂSTRĂVĂRIA
Pe cale naturală a venit și păstrăvăria.
„Era păcat să treacă apa prin apropiere și să nu o folosim. Avem trei bazine, de creștere de 40 mp, 32 mp și de 12 mp, populate cu păstrăvi din specia Curcubeu (păstrăvul american) mai puțin pretențios”, a precizat Viorel Coman.
Acesta recunoaște că la început nu toate lucrurile au decurs firesc. Tehnologia de creștere a fost deprinsă din mers. Dintr-o eroare, la o operațiune de transvazare a pierdut aproape tot puietul. A vorbit să-i vină pentru un puț forat. Vrea să mărească debitul de apă și să amenajeze și alte bazine de creștere în păstrăvărie.
PENSIUNEA – UN VIS REALIZAT
De plantație, cât și de păstrăvărie, se ocupă mai mult părinții. Tatăl, Viorel Coman, are timp berechet că-i pensionar. Împreună cu soția, Daniela, au muncit pe rupte în Italia, au agonisit cu mare greutate bănuții și i-au investit în casă! Au amenajat o pensiune pentru turiști. Este căutată și tot timpul anului e ocupată!
A fost visul familiei Coman care iată! a prins contur.
O PROVOCARE CONTINUĂ
Daniel Coman încă lucrează. Face naveta la Brașov. Se trezește dimineața la 4,00 și vine seara târziu. Un timp a fost șef de șantier. Acum răspunde de o formație de muncă la o unitate cu profit auto.
„Din primăvară renunț să mai lucrez și mă ocup exclusiv de afacerea de familie. E o provocare continuă care îmi cere prezența”, precizează întreprinzătorul.
Daniel are regretul că nu a reușit să dezvolte bussinesul familial prin finanțare comunitară. Făcuse proiect, dar a căzut la eligibilitate pentru că locuiește în zona urbană, chiar dacă se află cu domiciliul la peste 4 km distanță de orașul Întorsura Buzăului, în zonă izolată.