O familie din Berești, comuna Hănţești, (Suceava) a descoperit secretul “aurului roşu”!
Oana şi Dragoş Precub au pus în valoare un teren de aproximativ 20 de ari pe care l-au cultivat cu şofran (Crocus sativus) şi câştigă până la 35.000 de euro pe kilogram din vânzarea lui.
Povestea celui mai scump condiment din lume, apreciat şi pentru beneficiile sale medicale, a început în anul 2019.
„Cum ne-a venit ideea? Simplu! Stând de vorbă cu un bucătar, la cină, care vorbea despre şofran.
A fost cuvântul magic! Noi nu ştiam ce să punem pe bucăţica de teren de cinci ari”, a povestit Oana pentru News Bucovina.
„Investiţia iniţială a fost de aproximativ 3.500 de euro, bulbii, din familia brânduşelor, au fost aduşi din Franţa, fiind la origine din La Mancha (Spania), unde sunt aclimatizaţi cel mai bine. Ne-a fost greu la început, nu ştiam mai nimic despre cultură, însă am descoperit pas cu pas ce era de făcut”, a explicat cultivatoarea.
O cultură de … vis!
În Bucovina e o zonă mai rece, cu toamne mai aspre, însă „aurul roşu” s-a aclimatizat neaşteptat de bine. Anul acesta cultura a înflorit la jumătatea lunii octombrie şi durează până în iarnă. În anii trecuţi, s-a cules înainte de Crăciun, pe zăpadă.
În perioada de înflorire frumoasele flori mov trebuie culese în fiecare dimineață până la răsăritul soarelui deoarece căldura și razele acestuia pot afecta calitatea stigmatelor.
La recoltat ajută familia şi câţiva prieteni. „Avem o cultură de… vis! Păcat că nu găsim oameni la lucru. Imediat ce se ivesc zorile ne apucăm de cules şofranul să nu apuce să se deschidă floarea. Recoltăm manual cu mare grijă fiecare floare, (noi le spunem gloanţe) care va fi deshidrată în cele două uscătoare. De această activitate se ocupă soţul meu”, precizează Oana Precub.
După uscare şofranul se pune în borcănele închise ermetic şi stau cam două luni minim pentru a-şi trage aroma. Produsul finit este vândut în Germania cu preţuri între 30-35.000 euro kilogramul.
În acest an, soţii Precub speră să obţină o producţie foarte bună de şofran, calitatea I.
Vă invităm să urmăriți întregul reportaj realizat de https://www.newsbucovina.ro