Planasa şi-a înfiinţat prima stolonieră certificată în România - Revista Ferma
4 minute de citit

Planasa şi-a înfiinţat prima stolonieră certificată în România

După ce în februarie 2017 a plantat 60 hectare de afin în cultură intensivă, Planasa România a demarat şi activitatea de producere de stoloni de căpşuni şi de material săditor de usturoi. „Ne dorim ca produsele Planasa, cunoscute pe 5 continente, să ajungă şi la fermierii români care au nevoie de material săditor certificat, liber de viruşi şi cu calităţi foarte bune de producţie. Avem, din informaţiile noastre, prima stolonieră certificată şi preconizăm să recoltăm în această toamnă circa 3 milioane de stoloni. În acest prim an am folosit stoloniera şi ca un câmp de testare. Plantele sunt sănătoase, libere de viruşi. Urmează recoltarea, vernalizarea şi apoi comercializarea de stoloni refrigeraţi. Anul acesta vom avea cinci varietăţi de căpşuni în România şi în viitor vom produce plante şi pentru export”, ne-a declarat Ionel Simion, reprezentant Planasa în România.
Acum, Planasa poate oferi plante certificate din diferite varietăţi. „Avem varietăţi care ar putea schimba piaţa căpşunilor în România. Scopul nostru este acela de a avea cultivatori satisfăcuţi, ceea ce este foarte important, dar la final trebuie să avem şi consumatori satisfăcuţi de calitatea acestor fructe. Va trebui să testăm piaţa pentru preferinţele cultivatorilor şi gustul consumatorilor. După care vor fi selectate soiurile cel mai bine primite pe piaţa din România”, a declarat Jorrit de Vries, Managing director la Planasa Holland BV.

Calitate, durată de viaţă mare la raft, aromă şi rentabilitate
Planasa produce atât soiuri proprii, cât şi soiuri comerciale şi furnizează cultivatorilor o gamă variată de plante. Departamentul de cercetare şi dezvoltare al Planasa nu se concentrează numai pe obţinerea de plante cu randament ridicat, ci şi pe soiuri puternice, rezistente la boli, cu fructe aromate şi cu durată lungă de conservare. Din portofoliul Planasa fac parte fructele de pădure (zmeură, afine şi mure), căpşuni, legume (sparanghel, usturoi, andive) şi pomi fructiferi (nectarine, piersici şi piersici turtite). De asemenea, Planasa produce şi comercializează andive şi sparanghel proaspăt. Planasa are peste 1500 ha de pepiniere în Spania, Polonia, California (SUA), Mexic, China şi Chile. Compania investeşte 5% din cifra de afaceri în inovare şi dezvoltarea de noi soiuri şi varietăţi, oferind clienţilor săi calitate, valabilitate mare (durata de viaţă pe raft), aromă şi rentabilitate.
„Soiurile proprii Planasa au fost gândite pentru a satisface exigenţele consumatorului – beneficiarul final, dar în acelaşi timp şi ale cultivatorului. Sunt soiuri cu gust iar cantitatea recoltată satisface exigenţele fermierilor. Din 2019 vom avea disponibile soiurile Daroyal – soi foarte timpuriu, cu productivitate mare şi bună rezistenţă genetică la bolile de sol şi de foliaj; Donna – soi timpuriu care intră în producţie la câteva zile după Daroyal, după care urmează Darselect şi Amandine. În completare, vine soiul Delsalsa”, ne-a declarat Vasile Fonoage, reprezentant Planasa.
Amandine este un soi remontat, marcă înregistrată Planasa, cu o bună toleranţă de făinare. Planta este erectă cu un foliaj nu foarte bogat, cu creştere viguroasă şi bine balansată. Sistemul radicular este foarte puternic, adaptabil diferitelor tipuri de sol. Fructul este frumos, în formă de inimă şi foarte lucios, cu o mărime medie spre mare, cu un gust dulce, aromă plăcută, pulpă roşie, gustoasă şi fermă. Amandine are o capacitate mare de producţie, procent ridicat de fructe comercializabile şi tije florale în afara foliajului, fructele fiind uşor de recoltat.
Darselect este tot proprietatea Planasa, creat în urmă cu 20 de ani şi foarte cultivat în Olanda, Germania şi Franţa. Planta este rezistentă, cu creştere erectă şi cu tufă bogată. Foliajul este verde-închis iar rădăcina e stufoasă şi bine ancorată în sol. Darselect are pedunculul lung, iar florile sunt situate în afara foliajului. În plin sezon de recoltare fructele au forma dominantă conică alungită, culoarea roşu-închis, cu pulpa de un roşu-deschis şi foarte rezistentă. Darselect este recomandat atât în câmp, cât şi în spaţii protejate.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 20/225 (ediţia 15-30 noiembrie 2018)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →