Mai mult de o treime din suprafața de teren agricol a României este supusă riscului deșertificării, a afirmat Alexandra-Maria Bocșe, Consilier de Stat în cadrul Departamentului de Climă și Sustenabilitate, din cadrul Administrației Prezidențiale, la Digi24.ro.
”Avem anumite studii care ne arată că atunci când vine vorba despre România,
la nivelul întregii țări, 30% din teren este expus pericolului deșertificării și când vine vorba de terenul agricol, cam 40% din teren este supus aceluiași risc.
Vorbim despre aici și despre impactul asupra sectorului economic. (…)
Din suprafața de pământ care poate fi utilizată în scopuri productive, cam 1.000 de hectare riscă să fie pierdute, în fiecare an și să fie acoperite de nisip. (…)
Ne uităm, în special când vine vorba de deșertificare, la anumite regiuni, care sunt mai spuse riscului. Vorbim despre regiunea Dobrogei, sudul Moldovei și sudul Câmpiei Române”, a spus Alexandra-Maria Bocșe.
În 2024, de Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită pe 5 iunie, a avut ca temă readucerea în stare bună a terenurilor agricole, combaterea deșertificării și creșterea rezilienței la secetă.
În mesajul transmis cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului, președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că
în România va deveni operațional, în scurt timp, Centrul Agrometeorologic Regional pentru Europa al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), care va sprijini dezvoltarea durabilă a sistemelor agricole în contextul accelerării schimbărilor climatice.