Piața mașinilor agricole - perspective pentru 2016 - Revista Ferma
5 minute de citit

Piața mașinilor agricole – perspective pentru 2016

grafic cema cbi m Piața mașinilor agricole - perspective pentru 2016

După un an mai slab, cum a fost 2015, este de așteptat ca piața europeană a mașinilor agricole să se stabilizeze în 2016. Semnale pozitive au fost primite oficial atât din partea CEMA (European Agricultural Machinery – Asociația Europeană a producătorilor de mașini agricole), cât și din partea constructorilor germani reuniți în VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau – Federația germană de inginerie). 

 

„CEMA Business Index” rămâne stabil

Conform sondajului CEMA, indicele climatului de afaceri (Business Climate Index), deși a rămas la fel de slab în luna noiembrie, prezintă perspective pozitive la orizontul 2016. Astfel, chiar și după îmbunătățirea semnificativă din luna octombrie, media europeană a volumului comenzilor se află încă la un minim istoric și acoperă o perioadă de producție de doar două luni. Comenzile și volumul încasărilor pentru piese și componente a înregistrat cel mai înalt nivel, fiind urmate de echipamentele pentru gazon/grădină și servicii municipale, în timp ce utilajele zootehnice sunt cu mult sub media industriei.

Franța își menține trendul dinamic și ascendent, în timp ce așteptările pentru statele din Europa de Est rămân stabile, cu excepția Poloniei, care manifestă un declin puternic. Previziunile pentru țările CSI au crescut brusc pentru a treia lună consecutiv. În Germania, Belgia și Olanda, reprezentanții companilor raportează o situație foarte delicată, din cauza nivelului ridicat al stocurilor la dealeri și a prețurilor mici la produselor agricole de bază, în special pentru lapte și carnea de porc, ceea ce a generat reducerea veniturilor agricole.

 

În 2015, vânzările au continuat să scadă

În aproape toate marile piețe europene și pentru aproape toate grupele de produse, în 2015 cererea a scăzut comparativ cu 2014. Cu toate acestea, se mizează pe o stabilizare a pieței în 2016, dar se pare că a fost atins pragul de jos al ciclului.

Cele mai importante piețe europene, cum ar fi Germania, Franța și Marea Britanie, se estimează că vor înregistra un declin de zece la sută, unsprezece la sută și respectiv 15 la sută. În Italia, scăderea este oarecum mai puțin pronunțată, cu o reducere apreciată la patru la sută. În schimb, piața spaniolă arată o creștere de aproximativ șase procente. În Marea Britanie și în Italia există speranțe că cererea se va stabiliza în 2016, în timp ce Franța și Germania, probabil, se vor confrunta cu scăderi mai mici. 

 

Evoluția vânzărilor pe categorii de utilaje

Mașinile pentru recoltat furaje reprezintă singura categorie pentru care cererea este în creștere, în timp ce pentru toate celelalte utilaje piața a fost în scădere.

Vânzările de tractoare sunt mai mici cu 7,3 la sută, în comparație cu primele nouă luni ale lui 2014. Până la sfârșitul anului 2015 este de așteptat ca piața de tractoare să scadă cu 7,1 la sută. Spania este singura piață stabilă, vânzările de tractoare înregistrând valori negative (în comparație cu 2014) în toate celelalte piețe. Este de așteptat ca și în 2016 cererea să se mențină la un nivel similar celui din 2015.

Piața combinelor agricole oferă semnale pozitive în Italia și în Germania, dar rezultatele sunt negative în Marea Britanie, Spania, Franța și Olanda. În general, piața combinelor agricole se estimează că a scăzut cu aproximativ cinci la sută față de 2014. La fel ca și alte segmente, piața pentru combine este de așteptat să se stabilizeze în 2016.

Vânzările de cositori au înregistrat un declin de zece procente în aproape toate piețele. Numai Spania și Turcia raportează o cerere stabilă. În 2016, piața se va menține la un nivel similar, însă o scădere majoră (față de 2015) este de așteptat în Germania.

Combinele pentru furaje au înregistrat o creștere a vânzărilor de 2,8 la sută. Piața franceză și cea spaniolă au crescut puternic. Numai în Belgia s-a înregistrat o scădere semnificativă, în timp ce toate celelalte piețe au rămas relativ stabile. Pentru 2016 sunt de așteptat schimbări majore ale pieței pentru tehnica de recoltat furaje.

Cererea de prese de balotat este cu 8,7 la sută mai mică în 2015 față de 2014. Cele mai mari scăderi au fost în Marea Britanie și în Franța, iar cele mai mici în Italia. Pentru 2016, în majoritatea țărilor, cererea pentru acest tip de utilaje va continua să scadă, cu excepția Franței, unde piața s-a stabilizat.

Și piața mașinilor de erbicidat este în scădere, cu șase la sută, în special în Germania, Marea Britanie și Belgia. O relativă creștere se observă în Spania și în Olanda. În cele mai multe state, pentru 2016 este de așteptat o creștere a comenzilor pentru astfel de echipamente. 

 

 

 

CEMA BUSINESS CLIMATE INDEX (CBI)

Sursa: CEMA noiembrie 2015

CBI reprezintă suma dintre situația actuală și vânzările previzionate (pe o scală de la -100 la +100).

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →