Piața laptelui: perspective bune pentru fermieri. Prețul laptelui creşte, untul este mai scump! - Revista Ferma
3 minute de citit

Piața laptelui: perspective bune pentru fermieri. Prețul laptelui creşte, untul este mai scump!

Odată cu creşterea valorii materiei prime - a laptelui, crește semnificativ şi preţul untului şi al laptelui praf degresat. Piaţa laptelui arată bine acum pentru producătorii europeni de lapte.

lapte de vaca Logo CE Piața laptelui: perspective bune pentru fermieri. Prețul laptelui creşte, untul este mai scump!

La Bursa de unt și brânză din Germania de Sud, untul vrac s-a apropiat recent (5 iunie) de pragul de 7 euro/kg. Cumpărătorii au fost dispuși să plătească între 6,68 și 6,81 euro/kg unt. Adică cu 21 și 28 de cențiZkg mai mult decât în săptămâna precedentă.

Ultima dată când prețul untului a fost la acest nivel s-a întâmplat în octombrie 2022, când pragul de 7 euro a fost depăşit pentru prima dată. Nu numai untul vrac, ci și untul de marcă este la mare căutare, relatează bursa Kempten. În săptămâna de raportare din 5 iunie, untul a fost tranzacționat între 6,12 și 6,39 euro/kg.

Preţul untului continuă să crească, în ciuda faptului că a existat o creştere ușoară încă de la începutul lunii mai, datorită sărbătorilor legale și, de asemenea, din cauza factorilor sezonieri (sezonul de sparanghel). Disponibilitatea scăzută a untului vrac s-a reflectat într-un preț semnificativ mai mare.

După cum raportează Asociația Producătorilor de Lapte din Bavaria (VMB), lanţul de magazine Aldi și concurenții săi au majorat săptămâna trecută prețurile pentru consumatorul final la untul de marcă germană în segmentul de preț de bază cu 6 cenți/250 g, adică cu 24 cenți/kg. Un pachet de 250 g costa 1,85 euro.

Potrivit rapoartelor VMB, prețurile de vânzare al produselor lactate a crescut cu 20 cenți/kg și sunt acum în intervalul de 6,35 euro/kg. Prin urmare, preţul pe raft al untului continuă să crească, așa cum a fost cazul şi în aprilie și mai, și este în prezent cu aproximativ 40 de cenți/250 g peste nivelul anului precedent. Acestă evoluție este probabil să continue.

Valoarea laptelui – materia primă pentru unt și lapte praf degresat a crescut cu 1,1 cenți sau 2,6%, până la 42,7 cenți/kg de lapte în Germania, în luna mai.

Preţul mediu UE pentru laptele integral de vacă, la poarta fermei a fost de 46,09 euro/100kg, se arată în Observatorul laptelui UE.

UE Evolutie pret lapte integral scaled Piața laptelui: perspective bune pentru fermieri. Prețul laptelui creşte, untul este mai scump!

Faţă de luna aprilie 2023, în aceeaşi lună a 2024, preţul mediu UE pentru laptele integral este mai mic cu 3%. Cea mai mare scădere a preţului pentru lapte s-a înregistrat în Portugalia şi Ungaria (-18%, respectiv -15%), iar în România preţul a fost cu 12% mai scăzut în aprilie 2024 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

UE pret lapte aprilie 2024 scaled Piața laptelui: perspective bune pentru fermieri. Prețul laptelui creşte, untul este mai scump!

Situaţia se prezintă bine și pe piețele internaționale

La ultima licitație Global Dairy Trade (GDT) din 4 iunie, prețurile produselor lactate au crescut, deși nu la fel de mult ca la licitația anterioară din mai. În medie, indicele prețurilor la produsele lactate pe GDT a crescut cu 1,7%. Cea mai puternică creştere a fost pentru zăr praf, de 10,4% și pentru laptele praf degresat, cu o creștere de 3%.

Având în vedere evoluțiile pieței, „producătorii de lapte pot aștepta a doua jumătate a anului într-un mod relaxat” se arată în raportul GDT.

Vezi cum a evolulat preţul laptelui în martie 2024.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →